REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įprasta manyti, kad laikino darbo žmonės ieško išskirtinai šiltuoju metų laiku. Be to, dažnai jis siejamas su aptarnavimo sektoriumi. Tačiau toks įspūdis klaidingas – personalo nuoma užsiimančios įmonės teigia, kad papildomo uždarbio ieškantys žmonės ir žiemą nelieka be papildomų pajamų šaltinio. Jau nuo rugsėjo mėnesio įmanoma rasti įvairių laikino darbo pasiūlymų, o šventėms artėjant jų tik daugėja.

Įprasta manyti, kad laikino darbo žmonės ieško išskirtinai šiltuoju metų laiku. Be to, dažnai jis siejamas su aptarnavimo sektoriumi. Tačiau toks įspūdis klaidingas – personalo nuoma užsiimančios įmonės teigia, kad papildomo uždarbio ieškantys žmonės ir žiemą nelieka be papildomų pajamų šaltinio. Jau nuo rugsėjo mėnesio įmanoma rasti įvairių laikino darbo pasiūlymų, o šventėms artėjant jų tik daugėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiosios metų šventės daugeliui žmonių atneša ne tik susikaupimo, ramybės ir džiugesio periodą, tačiau ir galvos skausmą – padidėjusias išlaidas. Žinoma, trumpalaikis darbas neatneš aukso krūvos, to tikėtis būtų naivu, tačiau daugeliui tautiečių atrodo, kad – tai geriau negu nieko.

REKLAMA

Labiausiai ruošiasi prekybos įmonės

„Remiantis pastarųjų metų patirtimi, prieš šventes įmonėms prireikia apie 20 proc. daugiau darbuotojų, o pagyvėjimas darbo rinkoje pradedamas justi dar rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais – juk šventiniam laikotarpiui ruošiamasi iš anksto“, – sakė darbuotojų nuomos paslaugų bendrovės „Headex Group“ vykdančioji direktorė Viktorija Šukšterytė.

Daugiausia šventiniam periodui ruošiasi prekybos įmonės, kurios spartindamos darbų apimtį ieško papildomų darbuotojų. Tačiau šventiniu periodu atsiranda ir specifinio darbo skelbimų, kuriuose ieškoma darbuotojų konkrečiai Kalėdoms – dovanų pakuotojų, suvenyrų pardavėjų ir pan. Prieš pat didžiąsias šventes – gruodžio mėnesį labiausiai reikia pardavėjų – kasininkų, salės darbuotojų ir pakuotojų, krovėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu portalo CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis tv3.lt portalui pasakojo nepastebėjęs laikino darbo pasiūlymų suaktyvėjimo. „Porą savaičių prieš didžiąsias metų šventes atsiranda specifinių skelbimų, kuriuose siūlomas darbas tik šventiniam laikotarpiui, tačiau dideliu suaktyvėjimu to pavadinti negalime“ – kalbėjo jis. Anot T. Toleikio, šie metai yra tradiciški ir ieškoma panašių darbuotojų kaip ir visada.

Darbuotojų poreikis stabiliai didėja

Elektroninės parduotuvės Pigu.lt rinkodaros direktorė Giedrė Vilkė pasakojo, kad šiais metais jų įmonėje tokių darbuotojų poreikis padidėjo dvigubai lyginant su praeitais. „Išsikėlėme į naują 8000 kv. m. sandėlį, prilygstantį trims futbolo stadionams, kuriame sandėliuojame apie 300 000 prekių, tad ir darbuotojų poreikis išaugo“. Taip pat ji atskleidė, kad šiuo metu parduotuvė yra įdarbinusi virš 60 darbuotojų. „Jie prisideda prie prekių surinkimo/pakavimo ir kitų pagalbinių darbų sandėlyje“ – pasakojo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos laikinojo įdarbinimo įmonių asociacijos prezidentas Tomas Bagdanskis pastebi, kad daugiausia sezoninių darbuotojų samdo prekyba užsiimančios įmonės, o toliau seka logistikos kompanijos. „Natūralu, kad ten, kur didėja prekybos apimtys, ten daugėja ir darbuotojų. Šventiniu metu prekybos centrai daro įvairias akcijas, todėl prireikia papildomos darbo jėgos“ – pasakoja jis.

Laikinojo įdarbinimo asociacija kiekvienais metais suskaičiuoja laikinų darbuotojų išdirbtas valandas – PDKA (Pilno darbo krūvio atitikmuo- tv3.lt). Laikinų darbuotojų skaičius paskaičiuotas jų dirbtas valandas padalinus iš atitinkamo laikotarpio standartinės penkių darbo dienų savaitės darbo laiko trukmės. Lyginant 2008 – 2011 metų laikotarpį, išdirbtų valandų skaičius išaugo kone trigubai, tačiau nuo 2013 m. skaičius stabilizavosi ir kiekvienais metais, nors ir neženkliai, tačiau auga.

REKLAMA

„2014 metais, lyginant su ankstesniais, laikinųjų darbuotojų valandų kiekis augo apie 13%. Šiais metais pagal trijų ketvirčių duomenis augimas toks pat. Užklausų tikrai gauname daugiau negu buvo praeitais metais“ – susiklosčiusią situaciją aiškina T. Baganskis.

Atlyginimai nedžiugina, tačiau prisidurti įmanoma

Kalėdinis periodas gamybos įmonėse prasideda nuo liepos vidurio ir trunka iki lapkričio vidurio, kai kuriose įmonėse ir ilgiau. Nuo rugsėjo prasideda darbai logistikoje, o nuo lapkričio vidurio – prekybos centruose ir elektroninėse parduotuvėse. „Galima sakyti, kad kalėdinis periodas trunka apie šešis mėnesius“ – teigia „Headex“ atstovė.

REKLAMA

Taigi, šventinis laikotarpis neapsiriboja vienu mėnesiu, todėl natūraliai kyla klausimas, ar įmanoma užsidirbti ir kokie atlyginimai vyrauja šiame sektoriuje? „Pagal Laikino įdarbinimo įstatymą laikinieji darbuotojai dirbantys pagal terminuotas sutartis turi uždirbti tiek pat ar daugiau, kiek uždirbtų dirbdami tiesiogiai pas mūsų klientus, mes to ir laikomės“ – pasakoja „Headex“ atstovė. Ji neabejoja, kad mokant mažesnius darbo užmokesčius surasti darbuotojų būtų labai sunku. „Jeigu darbų trukmė yra trumpesnė nei 1 mėnuo – dažnai mokame daugiau negu algos rinkoje“ – atskleidžia ji.

Tuo tarpu Tomas Bagdanskis teigia, kad laikinų darbuotojų algos nėra didelės – mokamas minimalus atlyginimas ir tikėtis didesnio neverta, kadangi papildomui darbui dažniausiai ieškomi nekvalifikuoti darbuotojai. Tam pritaria ir CVbankas.lt vadovas, tačiau jis pastebi, kad šventiniu laikotarpiu dirbantiems žmonėms įmonės moka už darbą „šventiniu tarifu“. „Tai veikia kaip motyvacija ieškoti tokio uždarbio – už tą patį daro laikotarpį gaunamas didesnis atlyginiams“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų