REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dvylika Kūčių patiekalų ant stalo ir mūsų šalies tradicijos apsuka ne galvą, o dažniausiai pilvą daugeliui lietuvių. Kaip su šiuo švenčių iššūkiu susitvarko garsios Lietuvos sportininkės? Ką jos mieliausiai gamina ir ragauja nuo šventinio stalo ir kaip kitądien kyla į treniruotę? Pasirodo viskas daug paprasčiau...

Dvylika Kūčių patiekalų ant stalo ir mūsų šalies tradicijos apsuka ne galvą, o dažniausiai pilvą daugeliui lietuvių. Kaip su šiuo švenčių iššūkiu susitvarko garsios Lietuvos sportininkės? Ką jos mieliausiai gamina ir ragauja nuo šventinio stalo ir kaip kitądien kyla į treniruotę? Pasirodo viskas daug paprasčiau...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos paplūdimio tinklinio žvaigždė 21 metų Monika Povilaitytė tv3.lt pasakojo, kad nuo Kūčių stalo nepakyla, kol nepatikrina visų patiekalų skonio. Tačiau trys patiekalai tiesiog privalo būti ant stalo. Kitaip – šventė nėra šventė.

REKLAMA

„Tenka viską išragauti, kad ir kaip būtų, verčia tėvai, bet tos porcijos nėra tokios, kad už savaitę pavalgai. Išragauju, bet mažomis porcijomis. Treneriai neleidžia atsipalaiduoti, kad ir kaip norėtųsi“, - tvirtino ji.

O ką labiausia mėgsta gaminti? „Gaminti nelabai tenka – viskuo jau būna pasirūpinta pas tėvus. Pati mėgstu žuvį, kūčiukus ir mandarinus. Be jų Kūčių stalo neįsivaizduoju“, - juokėsi ji.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su Ieva Dumbauskaite pirmosiose Europos žaidynėse Baku bronzos medalius laimėjusi ir tikriausiai didžiausią karjeroje pergalę pasiekusi Monika pernelyg dėl svorio po švenčių nenuogąstauja: „Gal ir buvo metų, kai priaugau per šventes pora kilogramų, bet viskas susitvarkydavo po to.“

Londono olimpinė čempionė 31 metų Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė prisipažino, kad tų dvylikos patiekalų ne visada ir spėja pagaminti. „Tradicijų labai nesilaikome. Šiaip kažką padarau – visąlaik silkę pataluose, žuvį pakepu ir kūčiukus, dar kisielių išverdu. Šeima nėra didelė, tai didelio stalo nedarome“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Geriausia 2015 metų pasaulio penkiakovininkė tvirtino, kad sportininkams nėra laisvų dienų: „Tad prisivalgius silkių kitą dieną nei pabėgsi, nei paplauksi. Persivalgymas gali baigtis ir dar liūdniau.“

Ką daro profesionalai? Juk skanių ir savo gamybos patiekalų norisi pavalgyti iš širdies? „Mažiau suvalgome – stengiamės tik paragauti. Reikia atsargiai. Gerai dar kad sportas yra – geriau suvirškina kai iškratai“, - juokėsi ji. Laura atskleidė, kad labiausiai jai patinka silkė pataluose – skaniai pagamina pagal mamos receptą. L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė šiais metais laimėjo Pasaulio taurę, kas garantavo jai olimpinį kelialapį į Rio de Žaneiro olimpiadą ir tapo Europos čempione. Ji taip pat įspūdingu stiliumi laimėjo ir abu Pasaulio taurės etapus Kaire ir Romoje.

REKLAMA

Kalėdų viena geriausių Lietuvos krepšininkių Lina Pikčiutė neįsivaizduoja be susitikimo su šeima ir gimine. „Sezono metu neturiu galimybės su jais dažnai matytis, tai šventinį stalą ruošiame kartu, kiekvienas šeimos narys turi kažkokią užduotį, kaip prisidėti ir šventę padaryti jaukesnę“, - tv3.lt sakė ji.

Lietuvos rinktinės aukštaūgė teigė, kad mėgsta gaminti ir tai daro su malonumu: „Mėgstu gaminti tai, ko dar nesu gaminusi, šįmet vėl kažkuo nustebinsiu šeimyną.“ O kaip sekasi suderinti sportinį režimą ir šventinio stalo malonumus?

REKLAMA

„Norėtųsi viską išragauti, bet daug maisto produktų tiesiog nevalgau. Žuvies per šventes būna visada daugiausiai, o jos labiausiai ir nemėgstu valgyti, - atskleidė Lina. – Pagrindinis mano kalėdinis patiekalas yra mandarinai. Jų galėčiau suvalgyti galybę. Juo valgydama jaučiu, kad Kalėdos jau čia pat.“  

BMX dviratininkė 32 metų Vilma Rimšaitė pasakojo, kad Kūčiu stalu paprastai pasirūpina jos mama. „Stalas būna gausus valgių – užkandžiai, prabangesnis karštas patiekalas ir aišku desertai. Mama rūpinasi pagrindiniais patiekalais, o aš desertais. Man patinka kepti – visuomet iškepu visų taip mėgstamų keksiukų su spanguolėmis“, - kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Londono olimpiados dalyvė atkreipė dėmesį, kad per Kūčias ant jos šeimos stalo visuomet daugiau nei dvylika patiekalų – nuo įvairiausių silkių, mišrainių iki aguonų pieno ir vadinamų „plotkelių“.

Dviratininkė prisiminė, kad būdama maža stengėsi visuomet sulaukti per Kūčias vidurnakčio: „Norėjau išgirsti, kaip gyvūnai kalba, bet visuomet užmigdavau gerokai anksčiau.“

Kylanti Lietuvos fitneso žvaigždė Aneta Možeiko tikino, kad ant Kūčių stalo jai labiausiai patinka daug žuvies patiekalų. „Dievinu žuvį. Be abejo, negaliu nepaminėti mamos pyragėlių su aguonomis. Jų skonis tobulas, visada leidžiu sau kelis suvalgyti kelis. Paprastai tokius pyragėlius galiu ragauti tik kartą per metus“, - atskleidė ji.

Sportininkė teigė, kad profesionalams tikrai nėra nuodėmė ragauti visus dvylika patiekalų, jei tai daroma su saiku. „Svarbiausias principas – nepersivalgyti. Geriau ragauti kiekvieno patiekalo po šaukštelį ir neskubomis. Nekimšti visko iš karto“, - patarė ji. Aneta sakė, kad jos šeimoje valgoma neriebiai, ant stalo paprastai sveiki patiekalai. „Tradicijos yra tradicijos, nuo mažens esu įpratusi, kad turiu paragauti visų 12 patiekalų, kitaip negausiu Kalėdinės dovanos”, - juokėsi ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų