REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sporto komentatorius, apžvalgininkas Gediminas Reklaitis neslepia nesistebintis dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pradėto tyrimo dėl galimo lėšų švaistymo Lietuvos futbolo federacijoje (LFF), mat, anot jo, jau seniai nėra aišku, kaip federacija naudoja jai skiriamas lėšas, o paties LFF prezidento Juliaus Kvedaro atėjimą į Lietuvos futbolą persekioja nusikalstamo pasaulio įtakos šleifas.

Sporto komentatorius, apžvalgininkas Gediminas Reklaitis neslepia nesistebintis dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pradėto tyrimo dėl galimo lėšų švaistymo Lietuvos futbolo federacijoje (LFF), mat, anot jo, jau seniai nėra aišku, kaip federacija naudoja jai skiriamas lėšas, o paties LFF prezidento Juliaus Kvedaro atėjimą į Lietuvos futbolą persekioja nusikalstamo pasaulio įtakos šleifas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kas galėjo patraukti FNTT dėmesį, analizuojant LFF finansus, kodėl teisėsaugos tyrimas gali baigtis šnipštu, J. Kvedaro įsiliejimą į Lietuvos futbolo pasaulį, nusikalstamo pasaulio šešėlius šalies futbolo valdžioje – portalo tv3.lt interviu su G. Reklaičiu.

REKLAMA

Kaip galvojate, kodėl teisėsaugą galėjo sudominti LFF finansai?

Aš manau, kad apskritai nėra aiškumo, kaip ta federacija valdo savo pinigus. Nepamirškime, kad tai yra Lietuvos futbolo federacija, turi pavadinime žodį „Lietuva“, taigi jie turėtų veikti pagal įstatymus, vystytis tą sporto šaką Lietuvoje. Taigi, nėra aišku ne tik visuomenei, bet ir patiems futbolo federacijos dalininkams, tai yra federacijoms. Esu girdėjęs, kaip vyksta pristatymas finansinių ataskaitų už metus – ten kelios eilutės, pristatomos išlaidos, pajamos ir viskas. Iš esmės nematyti nei kur tie pinigai „vaikšto“, nei kaip jie „vaikšto“.

REKLAMA
REKLAMA

Turbūt ir LFF finansavimo šaltiniai nėra aiškiai pateikiami?

Šaltiniai federacijos, rodos, yra aiškūs. Pagrindinės lėšos yra gaunamos iš UEFA ir FIFA, dalis yra gaunama iš Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD). Kiek žinau, už valstybės lėšas jei atsiskaito. Buvo pasiūlymas A. Butkevičius, kad KKSD pasidomėtų tų lėšų panaudojimu, tačiau manau, kad federacija dėl jų gali atsiskaityti.

Kitas klausimas – kaip panaudojamos UEFA ir FIFA lėšos, nes faktas, kad jos turėtų pagal principą skiriamos Lietuvos futbolo plėtrai ir vystymui. Ar jos tikrai vien tik tam tikslui nukeliauja, tai kyla labai didelių ir pagrįstų abejonių. Yra visokių klaustukų dėl tų lėšų panaudojimo ir niekas iš tikrųjų nežino. Tai mano viltis dėl šito tyrimo yra didžiausia, kad pagaliau pavyks galbūt ką nors sužinoti apie tą užsislaptinusią organizaciją, kuri yra tapusi vos ne masonų ar rozenkroicerių ordinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man labai nepatinka, kad viskas susisiejama neva su artėjančiais (LFF prezidento – tv3.lt) rinkimais. Aš nemanau, kad tai reikėtų sieti su rinkimais, nes tai labai žemina visą tyrimą.

Ikiteisminis tyrimas yra vykdomas dėl LFF lėšų švaistymo. Ar teko girdėti, kokiais būdais federacija galėjo švaistyti pinigus, kokiais būdais?

Esu girdėjęs įvairių gandų ir nuogirdų. Esu girdėjęs, kad J. Kvedaro sugyventinės sūnaus vestuvės buvo įformintos kaip kažkoks LFF renginys ar konferencija. Tai čia iš karto akivaizdu, kad tai negali būti.

REKLAMA

Kitas dalykas – akademijos futbolo stadionų nuoma. Anksčiau nešdavo lėšas, o dabar esu girdėjęs, kad nebeneša lėšų. Kodėl taip yra? Kur tie pinigai dingsta? Ar jie yra apskaičiuojami? Kur jie yra panaudojami?

Iš visų federacijų norėtųsi, kad jų finansiniai duomenys būtų prieinami, nes dabar yra įvairiausių sutarčių. Tarkime, sutartis su įmone „Hummel“, tai kaip ji veikia? Ar ji veikia barterio principu? Jeigu barterio principu, tai yra daugybė galimybių parodyti, kad už paslaugas sumokama daugiau negu realiai jos kainuoja. Aš nežinau, ar tai teisėsauga įrodys, nes tai padaryti yra sunku.

REKLAMA

Prisiminkime praėjusią bylą, kur galime rasti žiniasklaidoje informaciją, kad federacija pasiteisino nesuvokiamais dalykais, tarkime, kai vertimą mokėta pusė milijono ar už masažus „Hummel“ vadovui Lietuvoje mokėta po kelis tūkstančius litų. Bet kuriam mąstančiam žmogui akivaizdu, kad tai yra tik finansinis pasiteisinimas, bet institucijos mūsų pagal veikiančius įstatymus to negali įrodyti, nes dokumentuose abi pusės tiesiog patvirtina, kad sandoris įvyko ir viskas, tačiau čia akivaizdu, kad pinigai kažkur pradingo ar nukeliavo kažkam į kišenes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek, Jūsų manymu, visoje šioje istorijoje atsakomybės ant savo pečių neša LFF prezidentas J. Kvedaras?

Aš manau, kad jis neša visą atsakomybę, taip jau turėtų būti, nes jis deda parašus ant visų sutarčių, jis yra vadovas. Bet kurios įstaigos vadovas yra paskutinis atsakingas asmuo. Faktas, kad gal kas nors užsiima savais versliukais ir šalia to, ir galbūt yra galimybių užsiimti tais savais versliukais. Bet pagrindiniai dalykai turėtų būti susiję federacijos vadovu.

Jei J. Kvedaras žino apie viską, kas vyksta jo vadovaujamoje įstaigoje, apie tai, kad galbūt joje vyksta ir neteisėti veiksmai, tai, ar nereikėtų, kad federacijos vairą perimtų kitas žmogus?

REKLAMA

Aš manau, kad tai, kas vyksta seniai Lietuvos futbole, tai yra labai didelė betvarkė ir labai norėtųsi, kad ateitų pagaliau žmonės, kurie norėtų dirbti ir prasmingai, ir skaidriai, nes dabartinei valdžiai nepavyksta dirbti nei skaidriai, nei rezultatyviai. Faktas, kad skaidrumo mes neturime. Tai patvirtina ir žiniasklaidoje vis pasirodantys pranešimai apie federacijos veiklą.

Praėjusi byla parodė, kad galima pagal įstatymus mūsų tas sprageles užkamšyti. Ir dabar buvo taip, kad jie žinojo apie artėjančias teisėsaugos priemones ir galėjo tam pasiruošti – dokumentai galėjo būti sutvarkyti, pertvarkyti. Blogai, kad nuteka informacija.

REKLAMA

Kiek tiesos yra politikų viešuose pareiškimuose apie nusikalstamo pasaulio įtaką LFF?

Tiesos yra tuose teiginiuose. J. Kvedaras net neslepia savo susižavėjimo Henriku Daktaru. Nežinau, ar jis dabar dar lanko jį kalėjime, bet, kad anksčiau aplankydavo, tai faktas. Jis buvęs toje nusikalstamoje struktūroje ir turintis ten savo pravardę. Ryšiai su „kamuolinių“ gauja irgi yra daug kur ne kartą minėti. Žmonės mato, kokia šalia publika važinėja ir kokia publika užsakinėja muziką.

Galų gale, galime prisiminti, kaip J. Kvedaras atėjo į dabartinę LFF. Istorija tokia, 2000 m. Vladimirui Romanovui, kuris kėlė Liutauro Varanavičiaus kandidatūrą į LFF prezidentus, „daktarų“ gauja pasakė tiesiai šviesiai: „jeigu nori, kad paremtume tave, tai J. Kvedaras turi būti generaliniu sekretoriumi“. Tai J. Kvedaro atėjimo į LFF istorija yra tokia ir apie ją esu girdėjęs iš kelių šaltinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisiminus ir tuos 2000 m. rinkimus, tai jie buvo labai „įspūdingi“: žmonės buvo užrakinti savo viešbučių kambariuose, kai kurie negalėjo balsuoti, nes buvo prirakinti prie radiatorių, atvažiavo „Vilniaus brigados“ veikėjai, atvažiavo „daktarai“. Iš esmės pasidalinimas futbolo vyko tais metais.

Manau, kad tas šleifas tęsiasi.

Ką reiškia su nusikalstamu pasauliu siejamo verslininko Arūno Pukelio, turinčio pravardę „Švinius“, tapimas Tauragės apskrities futbolo federacijos vadovu? Ar tai naujas Lietuvos futbolo pasidalijimo etapas?

REKLAMA

Be abejo, aš manau, kad čia vyksta naujas jėgų postūmis. Tai yra ir savotiškas Lietuvos futbolo liūdesys plačiąja prasme. Jeigu net bus nustumta dabartinė LFF valdžia, tai ateina ne ką švaresni veikėjai ir ne ką savo metodika geresni. Tai vėl gi yra didžiulis klaustukas, kaip viskas bus. Faktas, kad aplink mūsų sukasi neaiškios reputacijos žmonės.

Ar tikite, kad FNTT tyrimo metu pavyks išaiškinti visus LFF galimai vykdytus neteisėtus veiksmus?

Aš esu pakankamai skeptiškas šituo klausimu dėl kelių priežasčių. Viena priežastis – tai, kuo baigėsi praėjęs tyrimas, tai yra kad viskas buvo uždangstyta tam tikrais popieriais, dokumentais ir pagal įstatymus viskas buvo tarsi švaru. Be to, jokių nėra abejonių, kad dabartinė LFF valdžia, su J. Kvedaru priešakyje, turi savo informatorius prokuratūroje ir galbūt net savo užtarėjus prokuratūroje.

REKLAMA

Kita vertus, esu skeptiškas dėl to, kad viskas bus suvesta į tai, kad yra bandymas susidoroti prie LFF prezidento rinkimus, bandymas atlikti spaudimą, nors šiaip dabartinei valdžiai reikėtų pažiūrėti į veidrodį, į save ir galbūt pripažinti, kad yra nebetinkami ir pasitraukti.

Aišku, iš principo yra gerai, kad apie LFF veiklą kalbama dar garsiau ir galbūt tai padės tam futbolui išsijudinti iš tos duobės, iš to mirties taško, iš to dumblo, nes tai, kas vyksta pastaruoju metu, kalbant apie rinktinių žaidimą, apie federacijos valdymą, tai yra dumblas. Faktas, kada dabar tai yra tapusi sekta, kuri yra visiškai uždara ir tvarkosi tik savo reikalus. Tokiu atveju aš sakau elementariai: pasivadinkite „bachūrų“ federacija, atiduokite Lietuvos vardą ir leiskite steigti naują Lietuvos futbolo federaciją. Dabar jie uzurpuoja Lietuvos vardą, neleisdami visuomenei žinoti apie Lietuvos futbolą, neleisdami daryti jokios įtakos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų