REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininko Elanas Jablonskas sako, kad didėja visuomenės sąmoningumas ir netolerancijos korupcijai lygis, todėl vis mažiau asmenų bando papirkti policijos pareigūnus.

Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininko Elanas Jablonskas sako, kad didėja visuomenės sąmoningumas ir netolerancijos korupcijai lygis, todėl vis mažiau asmenų bando papirkti policijos pareigūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per 11 mėnesių šiemet policijos įstaigose iš viso užregistruotas 771 atvejis, kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl bandymo papirkti policijos pareigūnus. Per tokį laikotarpį pernai buvo užregistruoti 837 atvejai, trečiadienį skelbia Policijos departamentas.

REKLAMA

„Džiugu pastebėti, kad užregistruota atvejų, kai papirkimus įformino policijos kursantai, atliekantys praktiką policijos įstaigoje ir jau priimti į tarnybą. Tai patvirtina policijos pareigūnų adaptacijos proceso naudą ir jaunų policijos pareigūnų antikorupcines nuostatas,“ - sako Imuniteto valdybos vadovas.

Palyginti su praėjusiais metais, papirkimų sumažėjo Telšių (44,1 proc.), Klaipėdos (32,5 proc.) ir Marijampolės (20 proc.) apskrityse. Bandymų papirkti pareigūnus padaugėjo – Alytaus (15,2 proc.), Vilniaus (11,3 proc.) ir Panevėžio (4,2 proc.) apskrityse.

REKLAMA
REKLAMA

453 kartus arba 58,8 proc. visų papirkimų (2014 m. – 51 proc., 2013 m. – 44 proc. ) sudarė asmenys, kurie, kyšius siūlė būdami apsvaigę nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų arba atsisakę pasitikrinti dėl apsvaigimo būklės.

Pastebima, kad nors užregistruojamų papirkimų atvejų skaičius mažėja, tačiau papirkti pareigūnus bando vis daugiau neblaivių asmenų (dažniausiai – transporto priemonių vairuotojų), o siekiant išvengti atsakomybės dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų, užregistruota net 84,8 proc .visų papirkimų atvejų. Kyšius vairuotojai siūlo už tai, kad nebūtų nubausti už greičio viršijimą, netvarkingą automobilio techninę būklę, be privalomojo draudimo, už vairavimą be saugos diržų, už vairavimą neturint teisės arba kai ši teisė atimta, dėl eismo įvykio padarymo ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik 15,2 proc. atvejų (117 atvejų iš 771) papirkimai įforminami ne už KET pažeidimus (girto pasirodymą viešojoje vietoje, smurtą artimoje aplinkoje, disponavimą narkotinėmis medžiagomis, akcizinėms prekėmis, namų gamybos alkoholiais gėrimais ir kt.).

Siekdami išvengti atsakomybės, pažeidėjai pareigūnams siūlė ne tik pinigus, bet ir šokoladą, naminį pyragą, kebabus, mėsos, kvepalus, kuro, pasiimti aptiktas narkotines medžiagas, cigaretes, nupirkti naują kompiuterį, suklastotas pinigų kupiūras, kartu išgerti arbatos, kitą dieną pavaišinti alkoholiu, butelį viskio, konjako, šašlykų ir naminės degtinės, suremontuoti automobilį, nemokamai pailsėti Palangoje, nemokamas taksi paslaugas, vieną patrulio atlyginimą ir pan.

REKLAMA

Taip pat dar buvo siūlomos nenurodytos pinigų sumos litais ir užsienio šalių valiuta (JAV doleriai, Lenkijos zlotai), įvairaus ekvivalento pinigų sumos eurais – 4,77 euro, 9,19 euro, 10,14 euro, 17,86 euro, 23 eurai, 65 eurai, 275 eurai ir pan.

Per vienuolika mėnesių daugiausia ikiteisminių tyrimų dėl papirkimo pradėta Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate – 257 ir Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate – 119 , mažiausiai – Tauragės apskrities policijoje – 14.

Trečiadienį Lietuvoje minima Tarptautinė antikorupcijos diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų