REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskelbtame Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2016“ Lietuva, palyginti su praėjusiais metais, pakilo per 4 pozicijas ir užima 20 vietą iš 189 šalių, o tarp Europos Sąjungos (ES) šalių Lietuva užima 8 vietą.

Paskelbtame Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2016“ Lietuva, palyginti su praėjusiais metais, pakilo per 4 pozicijas ir užima 20 vietą iš 189 šalių, o tarp Europos Sąjungos (ES) šalių Lietuva užima 8 vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbia „Doing Business 2016“, Lietuva lieka viena iš palankiausiai pagal turto registravimą ir sutarčių vykdymą vertinamų šalių pasaulyje. Pasaulio bankas „Doing Business 2016“ ataskaitoje teigia, kad Lietuva yra priskiriama prie pažangiausių šalių, kurios turi aukščiausios kokybės žemės administravimo sistemą, kadangi Lietuvoje turto registravimas ir perleidimas iš vienos įmonės į kitą yra palyginti paprastas, greitas ir pigus. Dar labiau palengvinus turto registravimo ir supaprastinus sutarčių vykdymo procedūras, Lietuvai pavyko pakilti į aukštą 2 vietą pagal turto registravimo ir 3 vietą pagal sutarčių vykdymo rodiklius.

REKLAMA

Pasak ūkio ministro Evaldo Gusto, vienas iš šios Vyriausybės prioritetų – verslo aplinkos gerinimas. Pasaulio banko kasmet pagal apibrėžtą metodiką atliekamas tyrimas „Doing Business“ – tai verslo aplinkos vertinimas. Todėl šis rodiklis yra svarbus indikatorius, parodantis Lietuvos progresą verslo aplinkos gerinimo srityje.

„Kad būtų pasiekti dar didesni pokyčiai „Doing Business“ reitinge, 2016 m. yra numatyta pakeisti atitinkamus Aplinkos, Energetikos, Ūkio, Susisiekimo, Žemės ūkio, Teisingumo, Finansų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų valdymo sričių teisės aktus, inicijuoti naujas reformas, gerinančias verslo aplinką ir turėsiančias teigiamos įtakos Lietuvos pozicijai“, – sako ūkio ministras E. Gustas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausią progresą vertinamuoju laikotarpiu (2014 m. birželio 1 d.–2015 m. birželio 1 d.) Lietuva padarė: turto registravimo srityje – iš 9 pakilo į 2 vietą, sutarčių vykdymo srityje – iš 14 vietos pakilo į 3, verslo pradžios srityje – iš 11 pakilo į 8 vietą, prisijungimo prie elektros tinklų srityje – iš 105 vietos pakilo į 54 ir smulkiųjų investuotojų apsaugos srityje – iš 78 vietos pakilo į 47. Taip pat Lietuva užima aukštas vietas pagal statybos leidimų gavimo (18 vieta), užsienio prekybos (19 vieta) ir kredito gavimo (28 vieta) rodiklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio bankas, vertindamas šalių pažangą pagal dešimtį rodiklių, pripažino, kad Lietuva per vertinamąjį laikotarpį įgyvendino penkias teigiamas reformas trijose srityse: verslo pradžios, prisijungimo prie elektros tinklų (2 reformos) ir smulkiųjų investuotojų apsaugos srityse (2 reformos). Neigiamų reformų, kurios sunkintų sąlygas pradėti verslą, Lietuva neįgyvendino.

Pasaulio banko pripažinta esminė verslo pradžios reforma – registruojant naują įmonę Juridinių asmenų registre, įmonę galima užregistruoti ir PVM mokėtoja. Informacija apie naujos įmonės įregistravimą ir prašymą tapti PVM mokėtoja VMI pasieks automatiškai, o administratoriaus sprendimas bus pateiktas elektroniniu būdu „Mano VMI“ sistemoje per 3 darbo dienas.

REKLAMA

Prisijungimo prie elektros tinklų srityje įvertintos dvi pagrindinės reformos – nustatytas trumpesnis (iki 50 kalendorinių dienų) nebuitinio vartotojo elektros įrenginių prie elektros tinklų prijungimo paslaugos terminas ir sumažintas prisijungimo prie elektros tinklų procedūrų skaičius iki 4 procedūrų. Tai lėmė didžiausią Lietuvos pakilimą – iš 105 vietos į 54.

Smulkiųjų investuotojų apsaugos srityje Pasaulio bankas pripažino dvi esmines reformas Lietuvoje – esant interesų konfliktui, kai valdybos nario asmeniniai interesai prieštarauja ar gali prieštarauti bendrovės interesams, valdyba sprendžia dėl valdybos nario nušalinimo nuo balsavimo priimant sprendimą konkrečiu klausimu. Kita reforma – įsigaliojus Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimams dukterinėms bendrovėms negalima pasirašyti patronuojančios bendrovės akcijų, o kai bendrovės akcijas įgyja jos dukterinė bendrovė, laikoma, kad akcijas įgyja pati bendrovė, kurios akcijos įgyjamos.

REKLAMA

Lietuvoje įvykdytos ir kitos svarbios teisinės bazės reformos ir pagerinimai, pavyzdžiui, įdiegta muitinės deklaracijų pateikimo elektroniniu būdu elektroninė paslauga taikant vieno langelio principą, išplėsta svetainės www.planuojustatyti.lt funkcija – nustatyta vieno langelio tvarka, kad statytojas galėtų internetu pateikti prašymus savivaldybėms ir kitoms institucijoms pagal kompetenciją dėl specialiųjų reikalavimų ir prisijungimo sąlygų gavimo ir elektroniniu būdu jas gauti. Taip pat parengti teisės aktų projektai, sudarantys sąlygas mokesčių mokėtojams sumokėti vienu mokėjimo nurodymu keletą mokesčių, parengti aiškias privačios nuosavybės žemės naudojimo elektros energetikos tinklams tiesti, nustatant servitutą, atlygintinumo taisykles nustatančių teisės aktų projektai. Lietuva įgyvendino ir daugiau reformų ir pagerino prisijungimo prie elektros tinklų, nemokumo, sutarčių vykdymo rodiklius, tačiau šie pakeitimai turėtų atsispindėti 2016 m. skelbiamoje Pasaulio banko ataskaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Doing Business 2016“ ataskaitoje Lietuva lenkia tokias ES valstybes kaip Austrija (21 vieta), Prancūzija (27 vieta), Olandija (28 vieta), Belgija (43 vieta). Kaip ir pernai, „Doing Business 2016“ reitinge draugiškiausia verslui šalis, užimanti pirmąją vietą, išliko Singapūras, antroje vietoje – Naujoji Zelandija, trečioje – Danija.

Šiais metais, kaip ir praeitais, Pasaulio bankas atliko tam tikrų rodiklių pakeitimus, kurių pagrindu buvo perskaičiuota Lietuvos pozicija praėjusiais metais skelbtoje ataskaitoje. Remiantis atnaujintais rodikliais, Lietuvos pozicija 2014 m. ataskaitoje būtų buvus 21 vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų