REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Nigerijos uosto prieigose pagrobti du Lietuvos ir du Ukrainos jūreiviai, antradienį pranešė Lietuvos Vyriausybė. Laivas užpultas Port Harcourto uosto prieigose. Bahamų salose registruotas laivas plaukė su Komorų salų vėliava.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Rimantas Vaitkus BNS sakė, kad iš viso laive buvo 16 Lietuvos piliečių. Didžiąją dalį laivo įgulos sudarė Lietuvos ir Ukrainos piliečiai, LNK Žinioms sakė Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis. Pasak jo, pagrobtas laivo kapitonas Ukrainos pilietis, pirmasis jo pavaduotojas Lietuvos pilietis ir dar du jūreiviai.

REKLAMA

Išpirkos dar nepareikalavo

A.Mačiulis neturi duomenų, kad pagrobėjai būtų reikalavę išpirkos. „Neturime tokios informacijos, kad būtų reikalauta išpirkos“, - sakė A.Mačiulis. Dėl susidariusios situacijos 19 val. Vyriausybėje rengiamas posėdis.

Vyriausybė nurodė antradienį gavusi informacijos, kad laivas buvo užpultas pirmadienio vakarą. Pagrobti jūreiviai buvo išvežti nežinoma kryptimi. Nurodoma, kad Užsienio reikalų ministerija palaiko ryšį su jūreivius įdarbinusia įmone ir susisiekė su laivo įgula. Gautais duomenimis, šiuo metu laive likusiai įgulai pavojus negresia.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Algirdas Butkevičius sudarė darbo grupę, kuri aiškinsis prie Afrikos krantų laive dirbusių Lietuvos jūreivių pagrobimo aplinkybes ir rūpinsis jų išlaisvinimu. Darbo grupei vadovauja Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas R.Vaitkus, jos sudėtyje – Generalinės prokuratūros, Krašto apsaugo ministerijos, Vyriausybės kanceliarijos, Susisiekimo, Sveikatos apsaugos, Vidaus reikalų, Užsienio reikalų ministerijų, Valstybinio saugumo departamento atstovai.

Ne pirmas atvejis

Lietuviai ar Lietuvos laivų įgulų nariai į pagrobėjų rankas prie Afrikos krantų yra kelis kartus patekę anksčiau ir buvo išlaisvinti. 2009 metų rugpjūčio 3 dieną iš Limarko laivininkystės kompanijai priklausančio laivo „Saturnas“ Nigerijos pakrantėje ginkluoti užpuolikai įkaitais paėmė 5 iš 14 įgulos narių. Sergejus Triškinas, Aleksandras Alatyrcevas, Vladimiras Blazevičius, Vladas Keršys ir Aleksandras Solovjovas buvo išlaisvinti po vienuolikos dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010 metų gegužės 16 dieną prie Kamerūno krantų užpuolus tai pačiai kompanijai priklausantį laivą „Argo“ pagrobtas jo kapitonas Dmitrijus Baškirovas. Apie Lietuvos piliečio išlaisvinimą pranešta liepos 4 dieną.

2010 metų liepos 2 dieną prie Nigerijos krantų užpultas vokiečių laivas, plaukiojantis su Antigvos ir Barbudos vėliava. 12 paimtų įkaitų, tarp jų ir Lietuvos pilietis Aleksejus Sysojus, buvo išlaisvinti liepos 4-ąją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų