• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Butkevičius tikisi, kad Seimas patvirtins naują dujų pajėgumų modelį, kuriam praėjusią savaitę nebuvo pritarta. Jis sako tikintis, kad šį kartą sveikas protas nugalės.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikisi, kad Seimas patvirtins naują dujų pajėgumų modelį, kuriam praėjusią savaitę nebuvo pritarta. Jis sako tikintis, kad šį kartą sveikas protas nugalės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Politiniame lauke dominuoja diskusijos ir, manau, trūksta informacijos. Labai gerai, kad energetikos ministras pastaruoju metu lankėsi kai kuriose partijose, susitiko su jų vadovais, ir frakcijose lankėsi. Manau, kad dabar turėtų nugalėti sveikas protas ir terminalo įstatymas turėtų būti priimtas“, - interviu LRT radijui sakė premjeras.

REKLAMA

Pasak jo, jei taip neįvyks, toliau liks galioti dabartinis suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo finansavimo modelis, pagal kurį visą SGD kiekį privalo suvartoti šilumos ir elektros gamintojai.

„Tačiau šis modelis, aiškiai reikia suprasti, neatitinka rinkos pokyčių Lietuvos ūkyje. Tai yra, gamtinių dujų poreikis sparčiai mažėja dėl biokuro plėtros šilumos gamyboje. Taip pat renovuojami daugiabučiai, atsisakoma nekonkurencingos kvotinės elektros energijos gamybos. Todėl tolesnis dabartinio įstatymo taikymas jau 2016 metais turėtų labai negatyvių pasekmių gamtinių dujų kainoms“, - sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicija priešinasi

Seimui antradienį vėl teikiamas dujų pajėgumų modelio projektas, pakoreguotas Vyriausybės.

Prieš savaitę dviem Seimo nariams balsavus prieš ir 54-iems (konservatoriai, po kelis „darbiečius“ ir „tvarkiečius“ bei Lietuvos lenkų rinkimo akcijos ir Mišrios Seimo narių grupės nariai) susilaikius, projektas buvo grąžintas Vyriausybei, kuri jį trečiadienį kiek pakoregavo, bet esminių pataisų nepadarė.

Vyriausybė mano, kad atsiradus naujoms elektros jungtims su Švedija ir Lenkija, mažės elektros kaina rinkoje, o tai leis atsisakyti elektros gamybos kvotų Elektrėnuose bei termofikacinėse elektrinėse bei sutaupyti apie 50 mln. eurų VIAP biudžeto lėšų. Tai leis proporcingai paskirstyti dujų tiekimo saugumo sąnaudas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Vyriausybės siūlomą modelį, dujų vartotojai mokėtų tik pagal prognozuojamą maksimalų paros pajėgumą. Nebelikus SGD saugumo dedamosios, nebeliktų ir prievolės pirkti SGD už importo kainą - gamintojai jas pirktų už Kainų komisijos patvirtintą prognozuojamą rinkos kainą - jei ji tam tikru metu bus mažesnė už SGD importo kainą, skirtumas būtų padengiamas iš pajėgumų mokesčio.

Opozicijos ir kai kurie valdančiosios koalicijos atstovai sako nepritariantys naujam SGD terminalo išlaikymo modeliui. Konservatoriai teigia, kad jį reikia sieti su naikinamu termofikacinių elektrinių rėmimu, „darbiečiai“ tikina, kad nėra kur skubėti, liberalsąjūdiečiams jis atrodo „socialiai neteisingas“, o „tvarkiečiai“ mano, jog naujo mokesčio neturėtų mokėti biodujų gamintojai.

Seimui priėmus pataisas, Vyriausybė patvirtintų metodiką, pagal kurią Kainų komisija apskaičiuos ir paskelbs konkrečius kitų metų dujų tarifus vartotojams. Komisijos atstovė Loreta Kimutytė BNS teigė, jog komisija tikisi, kad pajėgumų modelis Seime bus patvirtintas iki spalio pabaigos - kitu atveju komisija dujų kainas nuo sausio skaičiuos pagal senąją tvarką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų