REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujas britų kovos su džihadistais planas

Neleis teroristams dirbti su vaikais ir atims pasus

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pirmadienį pristatė naują kovos priemonių su džihadistų ideologija planą, turintį sustabdyti britų jaunimą nuo kelionių į Siriją, ragindamas ir musulmonų bendruomenes spręsti šią problemą.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas pirmadienį pristatė naują kovos priemonių su džihadistų ideologija planą, turintį sustabdyti britų jaunimą nuo kelionių į Siriją, ragindamas ir musulmonų bendruomenes spręsti šią problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plane numatyta leisti tėvams atimti pasus iš savo 16-17 metų vaikų, o už teroristinius arba ekstremistinius nusikaltimus teistiems asmenims uždrausti dirbti su vaikais ir jautriais žmonėmis.

REKLAMA

Naujoji Ekstremizmo prevencijos strategija numato, kad būtų peržiūrėta Britanijos pilietybės suteikimo tvarka, nagrinėjant pilietybės prašymus skiriama daug didesnio dėmesio „gerai charakteristikai“ ir taip būtų atsijoti ekstremistai.

„Kova su islamistų ekstremistais, mano nuomone, yra viena didžiausių mūsų kartos kovų. Atsakydami į šią nuodijančią ideologiją mes turime pasirinkti“, – D.Cameronas kalbėjo pirmadienį.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar užmerksime akis, elgsimės švelniai ir tiesiog tikėsimės, kad mūsų vertybės kažkaip išsilaikys? Ar pagaliau padarysime išvadas dėl tų vertybių, visais įmanomais būdais jas ginsime ir būsime pasiryžę laimėti tą ideologinę kovą dar ir dar kartą“, – sakė jis.

Policija sako užkirtusi kelią keliems džihadistų išpuoliams Britanijoje, tačiau iš pačios šalies prisidėti prie „Islamo valstybės“ grupuotės Sirijoje ir Irake išvyko šimtai britų. Tai kelia nerimą, kad kovos su ekstremistine propaganda veiksmai yra nepakankami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Britanijoje jauniausias už terorizmą nuteistas asmuo yra 15 metų paauglys, kuriam šį mėnesį teismas skyrė minimalią penkerių metų laisvės atėmimo bausmę už sąmokslą surengti „žudynes“ per Galipolio mūšio (Turkijoje 1915 metais) šimtmečiui paminėti rengtą paradą Australijoje.

D.Cameronas taip pat paragino musulmonų bendruomenę aktyviau kovoti su šia grėsme.

„Su ekstremistiniais pasakojimais reikia kovoti kiekvieną dieną prie virtuvės stalo, universiteto miestelyje, internete ir eteryje“, – kalbėjo premjeras.

„Kaip vyriausybė mes žinome, kad tai turi būti mūsų problema. Bet ir mūsų musulmonų bendruomenių (problema). Mes visi turime atlikti svarbų vaidmenį, tačiau gerai jaučiu, kad dabar viską pakeisti gali tylinti dauguma“, – sakė D.Cameronas.

REKLAMA

Britanijos musulmonų taryba (BMT) perspėjo, kad D.Camerono komentarai kelia grėsmę, jog musulmonų bendruomenė gali būti izoliuota.

„Nesvarbu, ar tai vyks mečetėse, švietimo ar labdaros įstaigose, tokia strategija sustiprins supratimą, kad visiems musulmonų gyvenimo aspektams būtina taikyti „paklusnumo“ testą, kuriuo būtų įrodomas mūsų lojalumas šiai šaliai“, – sakė BMT generalinis sekretorius Shuja Shafi (Šudža Šafi).

„Mes negalime nepastebėti ir makartizmo pustonių šiame pasiūlyme sudaryti juoduosius sąrašus ir išskirti bei uždrausti žmones, laikytinus ekstremistais“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Termino „makartizmas“ atsiradimas siejamas su JAV senatoriumi Josephu McCarthy (Džozefu Makarčiu), kuris įgijo didelę įtaką savo šalyje praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio pradžioje, skelbdamas sensacingus, tačiau neįrodytus kaltinimus dėl komunistų skverbimosi į aukščiausius JAV valdžios sluoksnius, bei inicijuodamas specialius tyrimus. Terminu „makartizmas“ nusakomas nekaltų žmonių persekiojimas, kaltinant, kad jie išpažįsta komunistinę ideologiją.

Cituodama policijos turimus skaičius, D.Camerono Dauning Strito įstaiga nurodė, kad pernai buvo 338 antiteroristinių areštų atvejai, iš kurių 157 siejami su Sirija taip pat nustatyti 56 jaunesni nei 20 metų įtariamieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuojamos priemonės, kurios leistų tėvams atimti pasus iš 16 ir 17 metų jaunuolių, taip pat teisti paauglius iki 16 metų, nurodė Dauning Stritas.

Naujoji D.Camerono strategija skelbiama po premjero pažadų skirti 5 mln. svarų sterlingų (6,8 mln. eurų) ekstremistų „nuodams“ pašalinti, remiant vietines iniciatyvas, kampanijas ir labdaros organizacijas vadinamojoje „nacionalinėje koalicijoje“ prieš radikalizavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų