REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Švedijos Karalienė Silvija (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

 Prekyba žmonėmis yra didesnis verslas už prekybą ginklais, sako Vilniuje viešinti Švedijos karalienė Silvija.

22

 Prekyba žmonėmis yra didesnis verslas už prekybą ginklais, sako Vilniuje viešinti Švedijos karalienė Silvija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dažnai sakome, kad prekyba žmonėmis yra skurdo pasekmė, bet iš tiesų šis nusikaltimas yra verslas. Jeigu nebūtų paklausos, nebūtų ir pasiūlos. Šis verslas, pramonė, galima pasakyti, yra didesnė negu ginklų pramonė“, - ketvirtadienį Seime teigė Švedijos karalienė.

REKLAMA

Ji dalyvavo diskusijoje „Vieningi kovoje prieš prekybą žmonėmis“.

Tema, aktuali ir Švedijoje

Anot viešnios, statistika rodo, kad Europos Sąjungoje seksualinis išnaudojimas yra labiausiai paplitusi prekybos žmonėmis forma, jos aukomis dažniausiai tampa moterys ir merginos. Karalienė pasakojo, kad daug keliaudama po pasaulį yra sutikusi ir vaikų, kurie tapo prekybos žmonėmis aukomis.

„Kiekvienas jų pasakojo labai liūdnas istorijas“, - sakė karalienė Silvija.

REKLAMA
REKLAMA

Ji prisiminė 2002 metais Švedijos ir Danijos kinematografų sukurtą kriminalinę dramą „Lilija amžinai“, kurioje pasakojama tikra 16-metės žiežmariškės Danguolės Rasalaitės istorija.

„Jį rodė Švedijos parlamente. Jis yra apie merginą, kurios mama išvyko į JAV ieškoti geresnio gyvenimo, ta mergaitė buvo palikta močiutei. Tai vyko vienoje iš Baltijos šalių. Jos draugas ją įtikino važiuoti į Švediją, žinoma, pažadėjo gerą darbą ir galų gale ji tapo prostitute ir buvo išnaudojama. Filmas labai liūdnas. Deja, tai yra tikra istorija, paremta tikrais faktais. Puikiai jį prisimenu“, - sakė Švedijos karalienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad tarptautinis bendradarbiavimas yra būtinas kovojant su prekyba žmonėmis. Privalome dirbti kartu - pilietinė visuomenė, valdininkai, tėvai. Visi turime mokytis užkirsti kelią prekybai žmonėmis ir kaip padėti tiems, kurie nukentėjo nuo šios nelaimės“, - pabrėžė viešnia.

Švedijos užsienio reikalų ministrė Margot Wallstrom  savo ruožtu tvirtino, kad moteris pažeidžiamas padaro lyčių nelygybė. Ji akcentavo, kad lyčių lygybė yra labai svarbi demokratijos ir šalies gerovės dalis.

„Kova su prekyba žmonėmis negali būti atskirta nuo kovos su prostitucija“, - sakė ministrė.

Ji priminė, kad Švedija kriminalizavo seksualinių paslaugų pirkimą, todėl šalyje smarkiai sumažėjo vyrų, kurie perka tokias paslaugas. Tuo metu savimi prekiaujančios moterys nėra baudžiamos, nes ir taip yra labai pažeidžiamos.

REKLAMA

Loreta Graužinienė: moteris nėra aksesuaras

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė apgailestavo, kad prekyba žmonėmis, tai yra vergovė XXI amžiuje, yra realybė, o jos mastai milžiniški.

„Prekyba žmonėmis vyksta kiekvieną dieną prieš mūsų akis. O mes tampame tarsi jos sąjungininkais. Skamba drastiškai, tiesa? Bet prisiminkime reklamas, kuriose prekes vyriškajai auditorijai pristato apnuoginta moteris. Su aliuzija į tai, kad, perkant reklamuojamą daiktą, moteris atiteks kartu. Tiesiog kaip papildomas aksesuaras. Ir tokios reklamos visuomenėje visiškai normaliai ir net palankiai vertinamos“, - kalbėjo parlamento vadovė.

REKLAMA

Pasak jos, moters kūnas nėra ir negali būti akcija, kai pirkdamas vieną daiktą, kitą gauni dovanų, net jeigu visi supranta, kad tai tik reklamos triukas, emocinis masalas.

„Pats sumanymas iš esmės yra menkinantis moterį. Kol mes, visuomenė, tai priimsime, tol bus palanki terpė šaknytis požiūriui, kad žmogaus kūnas gali būti perkamas ir parduodamas“, - teigė L.Graužinienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų