REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimui atmetus jau antrą prezidentės Dalios Grybauskaitės kandidatūrą į generalinius prokurorus, parlamento opozicijos atstovai įtaria, jog tai reiškia, kad valdantieji ir toliau žaidžia užkulisinius žaidimus, tokiu būdu kovodami su šalies vadove.

Seimui atmetus jau antrą prezidentės Dalios Grybauskaitės kandidatūrą į generalinius prokurorus, parlamento opozicijos atstovai įtaria, jog tai reiškia, kad valdantieji ir toliau žaidžia užkulisinius žaidimus, tokiu būdu kovodami su šalies vadove.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Seimas atmetė Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkės Editos Dambrauskienės kandidatūrą į generalinius prokurorus.

REKLAMA

Slaptame balsavime už E. Dambrauskienę balsavo 50 Seimo narių, 49 kandidatūros nepalaikė, 19 susilaikė.

Kiek anksčiau parlamentarai slaptame balsavime buvo nepritarę Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūrai į Generalinės prokuratūros vadovus.

Socdemas: prezidentė pasakė, kad daugiau neteiks

Valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos vicepirmininkas, parlamentaras Algirdas Sysas po balsavimo dėl E. Dambrauskienės teigė manantis, jog šį kartą kandidatė į generalinius prokurorus Seimo nariams neįtiko po to, kai su ja susitiko visos frakcijos.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo atveju aš manyčiau, kad galbūt su kandidate po susitikimų frakcijose nuomonė keitėsi, nes pirminė reakcija buvo visai kitokia ir mano kolegų“, – sakė A. Sysas.

Socdemas užsiminė, kad prezidentė D. Grybauskaitė yra minėjusi parlamentarams, jog, jei Seimas nepritars kitai kandidatūrai į generalinius prokurorus po to, kai N. Meilučio kandidatūrai nebuvo pritarta, daugiau pretendentų į minėtas pareigas nebus teikiama.

„Prezidentė, atėjusi į valdybą pasakė, kad ji teiks paskutinį kartą bent šitoje (Seimo – tv3.lt) kadencijoje. Valdybos posėdyje sakė, kad daugiau neteiks. Gyvensime su laikinu prokuratūros vadovu. [...] Gal ir blogai, kai nėra vadovo pastovaus, bet kas ten gali pasakyti, kaip būtų, jei naujas vadovas būtų“, – kalbėjo A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo pirmininkė kandidatę palaikė

Parlamento pirmininkė, „darbietė“ Loreta Graužinienė neslėpė, jog ją Seimo sprendimas atmesti E. Dambrauskienės kandidatūrą į generalinius prokurorus nustebino.

„Rezultatas tikrai buvo labai netikėtas, nes trys didžiosios frakcijos – socialdemokratų, konservatorių ir liberalų – pasakė, kad balsuos už ir tikrai tų balsų turėjo pakakti“, – sakė L. Graužinienė.

Anot jos, E. Dambrauskienė galėjo būti atmesta dėl įvairių priežasčių.

„Manyčiau, kad tų argumentų reikia ieškoti ne tik Seime. Manyčiau, kad tiesiog vyksta sisteminis pasipriešinimas. Mes matėme daug įtakingų pasisakymų ir viešoje erdvėje, ir iš teisinės visuomenės, ir iš politikų, todėl nenorėčiau labai giliai detalizuoti. [...] Vienas iš motyvų gali būti ir tai, kad sistema priešinasi ir tai yra nesisteminis žmogus pateiktas, ne iš prokuratūros sistemos. Galiu daryti tokias prielaidas, negaliu teigti“, – komentavo Seimo vadovė, vėliau atvirai pareiškusi, kad pati balsavo už E. Dambrauskienę.

REKLAMA

L. Graužinienė pripažino, kad Generalinė prokuratūra, neturėdama nuolatinio vadovo, nukentės.

„Aš nevertinu, kad geras sprendimas. Aš galvoju, tai yra negerai pačiai sistemai. Kuo greičiau reikėjo paskirti vadovą tam, kad galėtų normaliai funkcionuoti prokuratūros veika, nes koks bebūtų geras pavaduotojas, bet visiems žinant, kad tai yra laikinai einantis pareigas, jokie esminiai pertvarkymai turbūt nevyks“, – sakė „darbietė“.

Baksnoja į valdančiuosius

„Prezidentė siūlė antrą kandidatą į generalinius prokurorus, bandydama iš tikrųjų generaliniu prokuroru pasiūlyti būti žmogų ne iš tos pačios prokuratūros sistemos, bet pasirodo, kad sistema yra gebanti labai efektyviai apsiginti nuo tokių pasiūlymų ir pasirodo, kad sistema gali iš tikrųjų pakankamai stipriai įtakoti ir daugelio Seimo narių nuomonę“, – savo poziciją apie balsavimą dėl E. Dambrauskienės pateikė Seimo opozicijos lyderis, konservatorius Andrius Kubilius.

REKLAMA

Konservatorius pažymėjo, kad jo vadovaujamai frakcijai E. Dambrauskienės kandidatūra į generalinius prokurorus abejonių nekėlė. A. Kubilius įtarė, kad teisėjos kandidatūra atmesta iš esmės valdančiųjų balsais.

„Tenka tik apgailestauti, kad valdanti koalicija nesugeba peržengti per save, nesugeba peržengti per savo kažkokias asmenines ambicijas ir dėlto kenčia visa prokuratūros sistema, kenčia visa Lietuva. [...] Valdančioji koalicija dar ir aiškinasi savo santykius su prezidente“, – sakė A. Kubilius.

Tuo metu Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys atmetė opozicijos kaltinimus, jog valdantieji, atmesdami E. Dambrauskienės kandidatūrą, priešinasi prezidentei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemanau, kad taip yra, kad kažkokie santykių suvedinėjimai. Galbūt yra tam tikrų priešpriešų, bet tai yra natūralu politikoje. [...] Kandidatė, matosi, yra pasikausčiusi teisės srityje, atsakinėjo į klausimus tikrai neblogai, bet iš karto sakiau, kad frakcijoje laisvai balsuosime. Kas paliko neaiškumų, tai vadybinė patirtis – ar sugebės tokiai didelei organizacijai vadovauti – ir sakyčiau toks gana aptakus atsakinėjimas į kai kuriuos klausimus, į kuriuos, tikėjomės, atsakys tiesiau. Dėl to mūsų frakcijoje kiekvienas susidarė savo nuomonę“, – komentavo K. Daukšys.

REKLAMA

Liberalas: reikia žiūrėti į konservatorius ir socdemus

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis, komentuodamas slapto balsavimo dėl kandidatės į generalinius prokurorus rezultatus, teigė manantis, kad sprendimą galėjo lemti konservatorių ir socialdemokratų balsai.

„Akivaizdu, kad vyko kažkokie užkulisiniai žaidimai. Galbūt eilinį kartą prezidentei buvo iš valdančiosios daugumos pažadėta, kad šita kandidatūra bus palaikoma, tačiau slaptame balsavime buvo pasielgta priešingai. Vis tiek atsakomybė didžioji, mano supratimu, tenka valdančiajai daugumai, pirmiausia, socialdemokratams, kurie labai tvirtai prezidentei žadėjo ir čia, Seimo salėje, sakė, kad palaikymas bus, tačiau net gi teoriškai suskaičiavus, kad visi socialdemokratai iki vieno balsavo už ir liberalai balsavo už, tai ir gaunasi 49 balsai. Nesinori tikėti, kad iš konservatorių nė vieno balso nebuvo. Akivaizdu, kad socialdemokratų viduje įvyko nuomonių išsiskyrimas“, – aiškino E. Masiulis.

REKLAMA

Anot jo, Seimui antrą kartą atmetus D. Grybauskaitės siūlytą kandidatūrą į generalinius prokurorus, situacija tapo tragikomiška.

„Situacija tampa iš tikrųjų tragikomiška ta prasme, kad aš sunkiai beįsivaizduoju, kas dar galėtų būti teikiamas trečią kartą kandidatu į generalinius prokurorus po tokių dviejų balsavimų.

Čia, šiuo atveju, tai tikrai yra didelė problema visoje valstybėje, nes Generalinė prokuratūra su laikinu vadovu visgi neveikia taip atsakingai, kaip turėtų veikti, ir šiuo atveju man atrodo, kad Seimo frakcijos kai kurios tiesiog užsižaidė, bandydamos galbūt parodyti prezidentei savo vietą ar nepaklusti prezidentei, nors iš esmės dėl to kenčia Generalinės prokuratūros darbas ir kenčia iš viso bendras valstybės stabilumas“, – kalbėjo liberalų vadovas.

„Dabar, man atrodo, net, jeigu Barackas Obama būtų teikiamas į generalinius prokurorus Lietuvos, jis vis tiek nepraeitų Seime“, – pridūrė E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų