• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos specialistai kone vienbalsiai įspėja, kad vitamino D trūkumas vaikams Lietuvoje – visuotinė ir labai opi problema.

Sveikatos specialistai kone vienbalsiai įspėja, kad vitamino D trūkumas vaikams Lietuvoje – visuotinė ir labai opi problema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno ligoninės Diagnostinės klinikinės laboratorijos vedėjos, gydytojos Rasmos Keliuotienės nuomone, rizikos grupėje yra tos šalys, kurios yra šiauriau platumos, tame tarpe ir Lietuva. „2009-2010 metų Lietuvoje atlikta studija parodė, kad tik 10% žmonių, ypatingai vaikų grupėje, turi optimalų vitamino D kiekį. Likusiems 45 ir 46 procentams – nustatytas D vitamino trūkumas ir aiškus nepakankamumas“, – teigia gydytoja.

REKLAMA

Pasak specialistės, Vitaminas D padeda palaikyti normalią kaulų ir dantų būklę, normalią raumenų funkciją ir imuninės sistemos veiklą, normalią kalcio ir fosforo absorbciją ir įsisavinimą. Paprastai tariant, jis reikalingas normaliam vaikų kaulų augimui ir vystymuisi. Tačiau mokslininkai atranda ir daugiau vitamino D dalyvavimo reikšmės mūsų organizmui.

R. Keliuotienė pažymi, kad jis labai svarbus širdies ir kraujagyslių veiklai, cukrinio diabeto reguliacijai, imuninei sistemai. Vitamino D stokojantys yra mažiau atsparūs infekcijoms, dažnai serga kvėpavimo ir peršalimo ligomis.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienio laida „Padėkime augti“ pasiryžus kalbėti apie šią paplitusią problemą Lietuvoje. Laidos komanda, kalbindama sveikatos specialistus, padės tėvams atpažinti vitamino D trukumą vaiko organizme. „Padėkime augti“ kūrėjai išvardins ne tik būdingų simptomų sąrašą, bet ir patars, ką daryti, kad išvengti šio vitamino trūkumo neigiamų pasekmių.

Kita aktuali ir labai pageidaujama visų tėvelių tema – vaikai „nevalgiukai“. Laidos žiūrovai bus kviečiami įsitikinti, kad tinkamas mitybos planas, tėvelių kantrybė ir atkaklumas daro stebuklus. Kaip visada laidoje bus svarbi ir vaikų higienos tema. Šį kartą – apie tai, kaip tėveliai pernelyg ja rūpindamiesi gali padaryti ir meškos paslaugą.

Laidos vedėja Laura Imbrasienė TV3 žiūrovų prie ekranų lauks sekmadienį 10.00 val.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų