REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Auga pretendentų į profesines mokyklas skaičius: rugpjūčio vidurio duomenimis, šiemet profesinėse pageidauja mokytis 5 proc. daugiau pirmakursių nei pernai tuo pačiu metu.

Auga pretendentų į profesines mokyklas skaičius: rugpjūčio vidurio duomenimis, šiemet profesinėse pageidauja mokytis 5 proc. daugiau pirmakursių nei pernai tuo pačiu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokytis darbo rinkoje paklausaus amato jau pareiškė norą beveik 13 tūkstančių moksleivių, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija. Pasak pranešimo, nors priėmimas dar tęsis iki rugsėjo, keletas profesinių mokyklų jau perpildytos.

REKLAMA

„Džiaugiuosi, kad vis daugiau jaunų žmonių kryptingai renkasi profesines mokyklas. Pamažu turi formuotis sveika specialistų rengimo sistema, kai jaunimas pirmiausia įgyja profesiją ir tik po to, jei nori, siekia bakalauro ir magistro“, – pranešime cituojama švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Iš viso į profesines mokyklas šiemet planuojama priimti per 19 tūkst. moksleivių.

Ministerija pranešime pažymi, kad priėmimui tebesitęsiant, penkios profesinio mokymo įstaigos ne tik surinko, bet ir perkops savo priėmimo planus. Itin didelį jaunimo dėmesį patraukė Vilniaus automechanikos ir verslo mokykla, jau sulaukusi 120 proc. planuojamų paraiškų, Kauno socialinių paslaugų ir statybos verslo darbuotojų profesinio rengimo centras – 107 proc., Joniškio žemės ūkio mokykla – 105 proc., Klaipėdos paslaugų ir verslo mokykla – 103 proc., Panevėžio profesinio rengimo centras jau užpildė 100 proc. vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet norintieji įgyti amato dažniausiai renkasi grožio ir sveikatos paslaugų, tokių kaip kirpėjo, kosmetiko-visažisto, masažisto, kosmetologo, taip pat automechaniko, statybininko apdailininko, suvirintojo profesijas. Didelio susidomėjimo sulaukia naujos profesinėse mokyklose siūlomos programuotojo ir aviamechaniko specialybės.

74 šalies profesinio mokymo įstaigos siūlo per 200 profesinio mokymo programų įvairiuose ūkio sektoriuose: architektūros ir statybos, gamybos ir perdirbimo, inžinerijos, kompiuterijos, meno, socialinių paslaugų, sveikatos priežiūros, transporto, žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į profesines mokyklas priimami mokiniai nuo 14 metų. Profesinėse mokyklose galima įgyti kvalifikaciją arba kvalifikaciją kartu su pagrindiniu ar viduriniu išsilavinimu. Į profesines mokyklas taip pat priimami suaugę asmenys, kurie siekia patobulinti ar įgyti naują kompetenciją ar kvalifikaciją.

Profesinis mokymas yra nemokamas pirmą kartą kvalifikacijos siekiantiems asmenims. Pažangiems mokiniams mokamos stipendijos, jie aprūpinami bendrabučiu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų