REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
28
Tragedijos persekioja Kiniją: milžiniška smegduobė akimirksniu prarijo darbininkus (nuotr. SCANPIX) tv3.lt fotomontažas

Tragedijos persekioja Kiniją: milžiniška smegduobė akimirksniu prarijo darbininkus

Uostamiestyje per milžiniškus sprogimus žuvo dešimtys žmonių, dar šimtai sužeisti

Per kelis didžiulius sprogimus, nugriaudėjusius viename dideliame Kinijos uostamiestyje, mažiausiai 44 žmonės žuvo, dar per 500 žmonių buvo sužeisti, o nelaimės epicentre liko riogsoti apdegę automobiliai, išvartyti jūriniai konteineriai ir supleškėję pastatai. Liudininkai taip pat užfiksavo ir Donguane įvykusią tragediją, kurios metu atsivėrė milžiniška smegduobė.

28

Per kelis didžiulius sprogimus, nugriaudėjusius viename dideliame Kinijos uostamiestyje, mažiausiai 44 žmonės žuvo, dar per 500 žmonių buvo sužeisti, o nelaimės epicentre liko riogsoti apdegę automobiliai, išvartyti jūriniai konteineriai ir supleškėję pastatai. Liudininkai taip pat užfiksavo ir Donguane įvykusią tragediją, kurios metu atsivėrė milžiniška smegduobė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas Tiandzino mieste matė išdužusių langų už maždaug 3 km nuo sprogimo vietos – sandėlių komplekso, kur detonavusios pavojingos cheminės medžiagos sukėlė milžinišką ugnies kamuolį, apšvietusį nakties dangų ir apipylusį miestą nuolaužomis.

REKLAMA

Sprogimas buvo juntamas už kelių kilometrų ir netgi buvo užfiksuotas vieno Japonijos meteorologinio palydovo. Nuotraukose matėsi liepsnų jūra, ryjanti pastatus ir eilėmis sustatytus automobilius tame importo terminale.

„Kai pajutau sprogimą, pagalvojai, kad įvyko žemės drebėjimas, – vietos gyventojas Zhang Zhaobo pasakojo AFP. – Nubėgau pas savo tėvą ir mačiau, kaip dangus nusidažė raudonai. Visi stiklai buvo išdaužyti; buvau smarkiai išsigandęs.“

REKLAMA
REKLAMA

Kiti gyventojai – kai kurie pusnuogiai – bėgo nuolaužomis nuklotomis gatvėmis, ieškodami saugios vietos.

„Ugnies kamuolys buvo milžiniškas, galbūt 100 metrų aukščio“, – sakė 27 metų Huang Shitingas, gyvenanti netoli uosto teritorijos, kur įvyko sprogimas.

„Išgirdau pirmą sprogimą, ir visi išėjo į lauką. Tuomet įvyko virtinė kitų sprogimų – langai išdužo, o daug viduje buvusių žmonių buvo sužeisti ir išbėgo į lauką kraujuodami“, – jis pasakojo AFP.

Greitosios pagalbos darbuotojai vežė sužeistuosius į miesto ligonines, o gydytojai tvarstė nukentėjusius, kurių daugelis buvo apsipylę krauju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Binhajaus rajono administracija savo paskyroje viename socialiniame tinkle nurodė, kad žuvo bent 44 žmonės, tarp jų 12 ugniagesių.

Daug ugniagesių jau dirbo nelaimės vietoje prieš sprogimą, kur buvo kilęs gaisras. Vienoje miesto ligoninėje gydytoja verkė pamačiusi uniformą tebevilkintį žuvusį ugniagesį, kurio oda buvo pajuodusi nuo dūmų. Jis buvo vežamas pro šalį kartu su dviem kitais lavonais.

Binhajaus pareigūnai nurodė, kad buvo hospitalizuotas 521 žmogus, o 52 iš jų būklė buvo kritinė. Valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ paskelbė, kad dar mažiausiai 21 žmogus yra dingęs.

REKLAMA

10-metė Mei Xiaoya ir jos motina buvo nepriimtos pirmoje ligoninėje, į kurią jos atvyko, nes įstaigą užplūdo per daug žmonių.

„Aš nebijau – tai tik įbrėžimas, – mergaitė sakė AFP, rodydama sutvarstytą ranką. – Bet mama buvo sunkiai sužeista – ji negali atsimerkti.“

Gaisras epicentre buvo „preliminariai suvaldytas“ ketvirtadienio popietę, „Xinhua“ citavo Viešojo saugumo ministerijos informaciją. Nelaimės vietoje buvo sutelkta tūkstantis ugniagesių ir 143 ugniagesių automobiliai.

Tačiau pareigūnai vis dar nepaskelbė, kodėl kilo pirminis gaisras ir kas sukėlė sprogimus.

Kinijos žemės drebėjimų tinklų centras savo „Weibo“ žinutėje nurodė, kad pirmojo sprogimo galia prilygo trijų tonų, o antrojo – 21 tonos trotilo detonacijai.

REKLAMA

„Xinhua“ nurodė, kad nelaimė įvyko sandėlių ir logistikos centre, kur buvo laikomi konteineriai su pavojingomis prekėmis, įskaitant chemines medžiagas.

Tą centrą valdančios bendrovės „Tianjin Dongjiang Port Rui Hai International Logistics“ vadovus suėmė policija, pridūrė agentūra.

Tiandzino aplinkos apsaugos biuro vadovas Wen Wurui sakė per spaudos konferenciją, kad ore buvo aptikta „nuodingų ir žalingų“ cheminių medžiagų, bet jų koncentracija „smarkiai neviršijo leistinų normų“.

Kinijos pramonės saugos padėtis labai prasta, nes kai kurių gamyklų ir sandėlių savininkai vengia laikytis taisyklių, siekdami sutaupyti, ir moka kyšius korumpuotiems pareigūnams, kad neįkliūtų per patikrinimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiandzinas, esantis už maždaug 140 km į pietryčius nuo Pekino, yra vienas didžiausių Kinijos miestų. Kaip rodo 2013 metų duomenys, jame gyvena beveik 15 mln. žmonių.

Šis miestas yra svarbus gamybos centras ir uostas šiaurės Kinijoje, turintis gerą susisiekimą su sostine. Greitieji traukiniai atstumą tarp abiejų didmiesčių įveikia per pusvalandį.

Kinijoje liudininkai užfiksavo dar vieną nelaimę, dėl nuošliaužų ir atsivėrusios milžiniškos smegduobės po žeme atsidūrė dalis traukinio bėgių, infrastruktūros ir vienas bandęs įrengti sutvirtinimus darbininkas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų