REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

 Derinant vyną ir jūrų gėrybes svarbu neužgožti subtilaus jų skonio, tad dažniausiai siūloma rinktis lengvesnį baltąjį vyną, tačiau, atsižvelgus į ruošimo būdą bei pasirinktus padažus, rausvieji, švelnaus skonio raudonieji, o taip pat ir putojantys vynai gali idealiai papildyti patiekalų skonį. Siūlome susipažinti su tradiciniais vyno bei jūrų gėrybių deriniais, kurių išmanymas yra tiesiog būtinas kiekvienam gurmanui!

 Derinant vyną ir jūrų gėrybes svarbu neužgožti subtilaus jų skonio, tad dažniausiai siūloma rinktis lengvesnį baltąjį vyną, tačiau, atsižvelgus į ruošimo būdą bei pasirinktus padažus, rausvieji, švelnaus skonio raudonieji, o taip pat ir putojantys vynai gali idealiai papildyti patiekalų skonį. Siūlome susipažinti su tradiciniais vyno bei jūrų gėrybių deriniais, kurių išmanymas yra tiesiog būtinas kiekvienam gurmanui!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal jūrų gėrybių rūšį

Riebi žuvis (lašišos, tunai, skumbrės, kardžuvės, velniažuvės ir kt.)

Lašina ir tunas, o taip pat ir skumbrės bei Lietuvoje mažiau žinomos kardžuvės bei velniažuvės, yra riebios, stiprų skonį turinčios žuvys, kurių pakankamai tvirta filė struktūra primena mėsą. Jos puikiai dera su šiek tiek stipresniais, ryškesnio skonio vynais, pavyzdžiui, ąžuolo stadinėje brandintu Chardonnay. Prie šių žuvų patiekalų taip pat tiktų sausi rausvieji vynai arba lengvi raudonieji. Ragaujant žalios lašišos ar tuno tartarą taures teisinga pripildyti šampanu ar putojančiu baltuoju vynu, taip pat tiktų ir baltasis Pinot Gris. Siekiant subalansuoti ir šiek tiek prislopinti rūkytos žuvies skonį, ją derinkite su rausvuoju arba putojančiu rausvuoju vynu.

REKLAMA

Balta žuvis (menkės, merlangai, saidos, jūros ešeriai, tilapijos ir kt.)

Balta žuvimi neformaliai vadinama daugelis žuvų rūšių, kurių filė yra baltos arba pilkšvos spalvos. Šios žuvys visiškai neturi riebalų, kadangi pastarieji kaupiasi kepenyse, tad jų skonis labai lengvas, subtilus. Tikrai neprašausite prie šios žuvies patiekalų priderinę klasikinį sausą baltajį vyną - Chardonnay, Riesling ar Viognier.

Krevetės

Egzistuoja gausybė krevečių paruošimo būdų - šie vėžiagyviai gali būti verdami savo kiautuose ir tiekiami su lašeliu citrinos sulčių, gausiai gardinami česnakais, troškinami riebiame grietinėlės ar rūgštokame pomidorų padaže, tad vyno parinkimas priklauso nuo konkretaus patiekalo. Be gausybės prieskonių ir ryškaus skonio padažų tiekiamas krevetes reikėtų derinti su lengvais baltaisiais vynais - Melon ar Pinot Grigio.

REKLAMA
REKLAMA

Austrės

Šviežios austrės ir Melon vynuogių Muscadet vynas iš Prancūzijos Luaros slėnio - klasikinis derinys, kuriame susijungia sūri jūros gaiva ir mineralinis vyno poskonis. Austrių ragautojų gomurius taip pat pamaloninsite atkimšę prancūziško šampano arba baltojo Sauvignon Blanc vyno butelį.

Omarai, krabai

Sodraus skonio, šiek tiek salstelėjusi omarų ir krabų mėsa dažniausiai tiekiama su sviestu ar sviestiniu padažu, tad prie šių jūros gėrybių reikėtų derinti ryškesnio skonio baltuosius vynus. Klasikiniai, abejonių nekeliantys pasirinkimai yra Sauvignon Blanc bei Chardonnay, puikiai tiktų ir geras šampanas ar putojantis vynas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moliuskai, midijos

Moliuskai ir midijos tradiciškai troškinami baltame vyne su šalotais ir kitomis daržovėmis, tad prie jų tiktų sausas, mineralų poskonio turintis Melon vynuogių vynas, kuris paryškintų jūros dvelksmą, arba lengvas Chardonnay, pabrėžiantis jūrų gėrybių skonį. Norint subalansuoti pomidorų padaže ruoštų midijų skonį vertėtų rinktis šiek tiek rūgštesnį vyną, pavyzdžiui, Sauvignon Blanc.

Šukutės

Pastaruoju metu ypač išpopuliarėjusios šukutės yra ypatingo, šiek tiek saldoko, labai subtilaus skonio, tad prie jų būtina derinti švelnius baltuosius vynus. Šukučių, ypač kepintų ant grotelių, patiekalai puikiai dera su Chardonnay vynais, idealiai tiktų brandintas, švelnų sviestinį poskonį turintis Chardonnay iš Prancūzijos Burgundijos regiono.

REKLAMA

Sašimi, suši

Šiuolaikiniai šefai drąsiai eksperimentuoja ir tradicinius patiekalus pritaiko klientų skoniui, tad galima aptikti aibę nuo originalo nutolusių sašimių ir sušių variacijų. Kita vertus, daugumos tiek tradiciškesnių, tiek ir naujoviškesnių sašimių ir sušių skonį idealiai pabrėš pusiau sausas Riesling, o taip pat, žinoma, iš ryžių pagaminta sakė. Tiesa, sakė nėra tas gėrimas, kuris turėtų puikuotis šame sąraše. Japonijoje populiarus fermentuotas gėrimas, nors dažnai pavadinamas ryžių vynu (ar ryžių degtine), pagal gamybos procesą yra artimesnis alui.

REKLAMA

Pagal prieskonius ir padažą

Rūgštūs padažai

Su citrinomis, laimo vaisiais, actu ruošti padažai yra dažnai naudojami gardinant ar ruošiant patiekalus iš baltos žuvies, krevečių, moliuskų. Derindami vyną turėtumėte rinktis truputį rūgštesnius gėrimus - tiktų Sauvignon Blanc, Muscadet, Grenache Blanc.

Saldūs padažai

Rytietiškoje virtuvėje mėgiami saldūs ananasų, mangų, apelsinų, o taip pat ir saldžiarūgščiai, terijaki, kario padažai dažniau naudojami gaminant riebesnę žuvį, pavyzdžiui, lašišą. Idealiai parinktas vynas turėtų būti truputį saldesnis už padažą, tad puikiai tiktų vaisiškas Riesling, o terijaki ar panašūs, sojų padažo pagrindu pagaminti padažai atsiskleis derinyje su rausvuoju vynu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aštrūs, ryškaus skonio prieskoniai ir padažai

Aštrūs čili pipirai ar specifinio skonio rūkyta paprika, kalendra, kuminas nėra ypatingai dažnai naudojami jūros gėrybių patiekalams gardinti, tačiau prie jų vertėtų derinti stipresnį prieskonių poskonį turinčius vynus. Aštriai, pikantiškai ruošta žuvis ar jūrų gėrybės derės su ryškesnio skonio Riesling ar net lengvu raudonuoju vynu, pavyzdžiui, Grenache.

Žolelės ir žolelių padažai

Gardinant žuvies ir jūrų gėrybių patiekalus bazilikais, petražolėmis, krapais, mėtomis, kaparėliais ar kitais žalėsiais bei iš jų gamintais padažais, reikėtų rinktis prieskonių ir gėlių natų turinčius vynus. Išbandykite derinius su Sauvignon Blanc, Grenache Blanc ar Trebbiano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų