REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Teisingas ir kūrybiškas vyno parinkimas yra profesionalaus someljė darbas, tačiau kiekvienam pravartu žinoti pagrindines vyno ir maisto derinimo taisykles. Mėsa įprastai derinama su raudonuoju vynu, tačiau renkantis konkretų gėrimą reikėtų atsižvelgti ne tik į mėsos rūšį, bet ir patiekimą.

 Teisingas ir kūrybiškas vyno parinkimas yra profesionalaus someljė darbas, tačiau kiekvienam pravartu žinoti pagrindines vyno ir maisto derinimo taisykles. Mėsa įprastai derinama su raudonuoju vynu, tačiau renkantis konkretų gėrimą reikėtų atsižvelgti ne tik į mėsos rūšį, bet ir patiekimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyno derinimas pagal mėsos rūšį

Jautiena

Ieškodami geriausiai jautienos patiekalų skonį pabrėžiančių vynų turėtumėte rinktis klasikinius, sodraus skonio raudonuosius. Vertėtų prisiminti, kad derinant vyną ir mėsą reikėtų atsižvelgti į patiekalo riebumą - kuo riebesnę mėsą naudojate, tuo stipresnis, rūgštesnis, daugiau taninų turintis vynas yra pilstomas į taures.

REKLAMA

Sangiovese, Pinot Noir, Primitivo tiks prie liesnesnės jautienos, o Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec ar Rioja puikiai papildys riebesnių jautienos patiekalų skonį.

Aviena

Vyną prie avienos patiekalų derinti labai lengva, kadangi dauguma sodraus skonio raudonųjų puikiai pabrėžia šios mėsos skonį.

Prie avienos patiekalų puikiai tiks Cabernet Sauvignon iš Prancūzijos Bordo regiono ar Kalifornijos. Ispaniškasis Rioja, Syrah iš Čilės arba Australijos - taip pat puikūs pasirinkimo variantai.

REKLAMA
REKLAMA

Kiauliena

Rasti vyną, kuris puikiai derėtų prie kiaulienos patiekalų yra pakankamai sudėtinga, kadangi ši specifinio, gan stipraus skonio mėsa savyje turi saldumo, o jos ruošimui naudojami prieskoniai ir padažai taip pat apsunkina derinimą. Prie kiaulienos galima pasiūlyti ragauti jaunesnį, trumpiau brandintą, mažiau taninų turintį raudonąjį arba baltąjį vyną. Patiekalų skonį pabrėžtų truputį rūgštus, vaisiškas gėrimas.

Kiaulienos patiekalus vertėtų derinti su kiek lengvesniu raudonuoju Pinot Noir, pusiau sausu Riesling, jaunu, vaisišku Merlot.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paukštiena

Dauguma paukštienos rūšių, ypač antiena ir vištiena, puikiai dera su baltuoju Chardonnay vynu. Puikiai tiks ir kiek lengvesni raudonieji vynai - Beaujolais, Primitivo, Pinot Noir.

Ieškant idealiai su paukštienos patiekalais derančio vyno, būtina atkreipti dėmesį ir į kitas sudemąsias dalis - paukštiena dažnai tiekiama su saldžiais, iš uogų ir vaisių pagamintais padažais, tad saldesnis, vaisiškesnis vynas, pavyzdžiui, Riesling, taip pat gali puikiai papildyti skonių paletę.

Žvėriena

Dauguma žvėrienos rūšių tradiciškai derinamos su raudonaisiais vynais iš Prancūzijos Burgundijos regionio. Laukinių ančių mėsos skonį puikiai pabrėžia Merlot ar Syrah vynai, o putpelių patiekalus galima derinti su sodresnio skonio baltuoju Chardonnay, tačiau lengvas raudonasis Pinot Noir taip pat puikiai tiktų. Švelnią trušieną galima tiekti su lengvu raudonuoju vynu, tačiau baltas, subtiliai saldus Pinot Gris ar gaivus Sauvignon Blanc tiks prie tradiciniame garstyčių padaže ruošto trušio. Prie stipriu, pakankamai specifiniu skoniu pasižyminčios elnienos vertėtų derinti ryškaus skonio, tradicinius raudonuosius vynus, pavyzdžiui, Cabernet Sauvignon ar Malbec.

REKLAMA

Vyno derinimas pagal padažą

Aštrūs padažai

Aštrūs ir lipnūs, sodraus skonio barbekiu, melasos, rytietiški padažai dera su vaisiškais raudonaisiais vynais. Neprašausite pasirinkę Syrah, Primitivo ar Lambrusco vynus.

Žali padažai

Gaivesni, ryškaus skonio, iš žolelių sumaišyti mėtų, rozmarinų, petražolių, actu gardinti padažai atsiskleis su raudonaisiais, švelnesnio skonio, mažiau taninų turinčiais vynais - rinkitės Malbec ar Mourvèdre. Daugiau česnakų ar svogūnų turinčius padažus vertėtų derinti su šiek tiek rūgštesniais vynais, pavyzdžiui, Carménère.

REKLAMA

Rudi padažai

Tamsiai rudos spalvos, sodraus, tiršto sultinio ar raudonojo vyno pagrindu paruošti padažai turėtų būti derinami su ryškaus skonio, žemišką poskonį turinčiais vynais. Idealiai tiktų Prancūzijos Bordo regiono raudonieji, o taip pat Šiaurės Italijoje pagaminti Barbera ar Dolcetto.

Padažai su pomidorais

Su pomidorais ruošti padažai savyje turi nemažai rūgštumo, tad, norint pasiekti skonių darną, reikėtų rinktis pakankamai rūgščius vynus. Pomidorų padaže užkeptą ar su juo patiekiamą mėsą derinkite su Sangiovese, Merlot, Carménère arba Cabernet Franc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balti padažai

Jogurtiniai, sūrio, sviesto, grietinėlės ar pieno padažai yra pakankamai skirtingi. Šiek tiek liesesni padažai puikiai dera su rausvuoju Grenache, šiek tiek riebesni - su Syrah, o iš sūrio ir sviesto paruoštų padažų riebumą puikiai subalansuos rūgštumo turintys raudonieji vynai iš Prancūzijos Bordo regiono, Cabernet Sauvignon iš Čilės arba Lagrein iš Italijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų