REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Andrius Tapinas ir #jedzjablka (nuotr. SCANPIX)

Praėjo metai nuo Rusijos paskelbto embargo. Tačiau nepaisant niūrių prognozių, Lenkijos maisto produktų gamintojai skelbia apie rekordinį pelną, rašoma dw.com.

9

Praėjo metai nuo Rusijos paskelbto embargo. Tačiau nepaisant niūrių prognozių, Lenkijos maisto produktų gamintojai skelbia apie rekordinį pelną, rašoma dw.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norite priešintis V. Putinui – valgykite obuolius ir gerkite obuolių sidrą“, – savo skaitytojams pasiūlė Grzegorzas Nawacki, ekonomikos leidinio „Puls Biznesu“ redaktorius. Taip jis sureagavo į Rusijos draudimą įvežti produktus iš ES.

REKLAMA

Lenkų žurnalisto kvietimas neliko neišgirstas, jį akimirksniu pasigavo tautiečiai: vos per dvi dienas hashtag'as #jedzjablka („valgyk obuolius“) tapo socialinių tinklų lyderiu. Šimtai žmonių publikavo fotografijas, kuriose graužė obuolius, užgeriant juos sidru, siekdami pademonstruoti solidarumą su vietos vaisių augintojais. Akcija išsiplėtė ir kitose pasaulio šalyse, neišskiriant ir Lietuvos.

Lenkijos žemės ūkio sektoriaus atstovai, o ypač obuolių gamintojai, iš tiesų stipriai nukentėjo dėl įvesto Rusijos embargo. Iki tol beveik 70 proc. viso Lenkijos vaisių eksporto keliavo į Rusiją. Lenkija – didžiausias obuolių sulčių gamintojas Europoje. 2014 metais šalyje buvo išauginta beveik 3,2 mln. tonų obuolių. Beveik pusė jų buvo eksportuota.

REKLAMA
REKLAMA

Eksportas apeinant

Iš pradžių žemės ūkio produkcijos gamintojai susidūrė su rimtais sunkumais ir jiems teko mažinti kainas. Tačiau nuo 2015-ųjų gegužės padėtis pagerėjo. Pajamos, lyginant su pernai metais padidėjo 47 proc. Labiausiai lenkiškus pirkti pradėjo „draugiškos Rusijai“ Baltarusija ir Serbija. Anot specializuoto Lenkijos leidinio sadyogorody.pl, Rusija iš Serbijos perka nebrangių obuolių „Aida Red“ rūšį, kuri yra auginama ir Lenkijoje.

Lenkijos gamintojams taip pat pavyko surasti vieną būda apeiti Rusijos embargą: vietoje vaisių jie Rusijai parduoda pusfabrikačius – tokius, kaip obuolių sulčių koncentratas. 2014-ais koncentrato pardavimų kiekis išaugo šimtus kartų – jeigu dar 2013-ais lenkai pagamino apie 100 tonų, tai 2014-ais šis skaičius išaugo iki 10 tūkst. tonų. JAV bendrovės taip pat noriai perka didelį kiekį koncentrato. Išaugus poreikiui pramonėje naudojamų obuolių pusfabrikačių kaina Lenkijoje per kelis mėnesius išaugo du-tris kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozė – teigiama

Manoma, kad „sudėtingi laikai“ jau praėjo. „Jeigu Rusija ir toliau pirks obuolius iš Baltarusijos, Ukrainos, Serbijos, Makedonijos, tai šios šalys gali eksportuoti visą savo produkciją, į savo rinką superkant Lenkijos obuolius“, – teigia Lenkijos sodininkų sąjungos pirmininkas Miroslawas Mališevskis.

Lenkiškų obuolių pardavimai pačioje šalyje pernai taip pat išaugo nuo 16 iki 18 kilogramų žmogui. Sunku pasakyti, kas nulėmė tokį vartojimo pokytį – Rusijos embargas, žiniasklaidos poveikis, kuri kvietė pasirinkti vietos gamintoją ar tiesiog sumažėjusios kainos. 2014-ųjų vasarą ir rudenį obuolių Lenkijoje buvo visur: juos nemokamai dalijo traukiniuose, politikai ir įžymybės demonstratyviai valgė obuolius viešose vietose.

REKLAMA

Stebuklai prie Vyslos

Nepaisant Rusijos maisto produktų embargo, o, galbūt, būtent dėl to – Lenkijos maisto pramonėje reikalai klostosi neįtikėtinai gerai. Maža to, 2015 metai gali būti vadinami rekordiniais visai šaliai. Per pirmuosius penkis mėnesius lenkai eksportavo maisto produktų už 9,3 mlrd. eurų. Iki metų pabaigos ši suma pasieks 25 mlrd. eurų, prognozuoja Lenkijos žemės ūkio ministerija.

2014 metais maisto produktų eksportas sudarė 22 mlrd. eurų. Pasak žemės ūkio ministro Mareko Sawicki, Lenkija eksportuoja savo maisto produktus į 72 šalis. Spėjama, kad rekordiniai rodikliai yra pašalinis Rusijos embargo poveikis. Lenkų gamintojai, atsidūrę sudėtingoje situacijoje, susirado naujas rinkas Artimuosiuose Rytuose, Azijoje ir Afrikoje.

Tuo metu Rusijoje situacija praktiškai nesikeičia. Vaisių ir riešutų, pieno produktų, žuvies, mėsos ir dešros produkcijos iš ES šalių draudimas pratęstas dar metams. Be to, Rusijos Federacija ne tik paskelbė apie naują embargą Nyderlandų gėlėms, tačiau ir nusprendė naikinti vietoje visą nelegalią produkciją, dėl ko susilaukė daug kritikos iš pačios šalies gyventojų ir ekspertų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų