REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plaukimui kaip sporto šakai išaušo juoda diena. Taip rašo vokiečių leidinio „Bild“ apžvalgininkas Sebastianas Kayseris. Anot jo, itin mažas bausmes dėl dopingo vartojimo gavę rusė Julija Jefimova ir kinas Sunas Yangas Kazanėje vykstančiame pasaulio čempionate laimi medalius, o sąžiningi atletai, tokie kaip Rūta Meilutytė, priversti kęsti buvimą šalia sporto „nusidėjėlių“.

Plaukimui kaip sporto šakai išaušo juoda diena. Taip rašo vokiečių leidinio „Bild“ apžvalgininkas Sebastianas Kayseris. Anot jo, itin mažas bausmes dėl dopingo vartojimo gavę rusė Julija Jefimova ir kinas Sunas Yangas Kazanėje vykstančiame pasaulio čempionate laimi medalius, o sąžiningi atletai, tokie kaip Rūta Meilutytė, priversti kęsti buvimą šalia sporto „nusidėjėlių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

23 metų J. Jefimova 100 m plaukimo krūtine rungties finale aplenkė R. Meilutytę ir iškovojo aukso medalį. 23 metų Sunas Yangas iškovojo auksą 400 m ir sidabrą 200 m plaukimuose laisvu stiliumi.

REKLAMA

Vokietijos plaukimo rinktinės treneris Henningas Lambertzas apgailestauja, kad tokie dalykai dedasi šioje sporto šakoje: „Visuomet gaila, kai taisyklės traktuojamos skirtingai. Galiu tik pasveikinti tuos, kurie dopingą vartojusį olimpinį ir pasaulio čempioną, pietų korėjietį Parką Tae-Hwaną diskvalifikavo tokiam laikui, kokiam ir priklauso pagal taisykles.“

Bausmės J. Jefimovai ir Sunui Yangui skirto juokingos. Rusė gavo 16 mėnesių diskvalifikaciją, kai jos 2013 metų spalį dopingo testas buvo teigiamas – Julijos organizme rastas anabolinis steroidas. Rusai ja patikėjo – mat rasta draudžiama medžiaga netyčia pateko per maisto papildus. Vietoje dviejų metų diskvalifikacijos ji buvo suspenduota tik 16 mėnesių. Kad spėtų sugrįžti ir sužibėti pasaulio čempionate Kazanėje.

REKLAMA
REKLAMA

Dukart olimpinis ir šešiskart pasaulio čempionas Sunas Yangas įkliuvo 2014 metų gegužę, kai Kinijos pirmenybėse jo organizme rasta stimuliuojančios medžiagos trimetazidino. Bausmė – trys mėnesiai diskvalifikacijos. Kodėl? Mat medžiaga, kurią jis kartu su maisto papildais vartojo daugybę metų į draudžiamųjų sąrašą įrašyta tik nuo 2014 metų sausio.

„Kodėl tik trys mėnesiai tarpvaržybiniu laikotarpiu ar 16 mėnesių, kad spėtų sudalyvauti Kazanėje, neturiu supratimo. Nežinau, ar galime tai suprasti“, - toliau kalbėjo H. Lambertzas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar prieš pasaulio čempionatą R. Meilutytė kalbėjo: „Juliją visuomet laikiau viena stipriausių savo varžovių ir gerbiau mūsų konkurenciją. Tačiau dabar negaliu jos laikyti garbinga ir nuoširdžia oponente.“

Dienraščio „Bild“ žurnalisto trečiadienį paklausta, ar nesijaučia, kad J. Jefimova pavogė iš jos auksą, lietuvė atsakė: „Nenorėčiau daugiau apie tai kalbėti.“ Ji per daug gerai žino, kad taip ir yra. Jos treneris Jonathanas Ruddas „Bild“ teigė: „Palaikau Rūtos nuomonę.“

Ant prizininkų pakylos Rūta tikrai nesijautė gerai stovėdama šalia J. Jefimovos. Persirengiant abiejų plaukikių kėdės stovėjo greta, tačiau nė viena kitai netarė nė žodžio. Spaudos konferencijoje „nuodėmingoji“ Julija pasirodė, o Rūta – ne. Likimo ironija – lietuvė turėjo eiti į dopingo kontrolę.

REKLAMA

Sunas Yangas panašus į nekaltąjį ėriuką, kurį puola visi vilkai. Žurnalistams jis rėžė: „Kodėl visais kinų laimėjimais turi būti suabejota? Tai neteisinga ir negarbinga. Tam nėra pagrindo“. Taip kalba tas, kuris sučiuptas vartojant dopingą. „Kartais mes susižeidžiame ir vartojame vaistus, kurių nepažįstame“, - teigė jis. Taip viskas paprasta?

Dar vienas atvejis apskritai verčia iš kojų. 2008 olimpinis ir šešiskart planetos čempionas brazilas Cesaris Cielo Filho 2011 metų gegužę pagautas už rankos – jo organizme aptiktas draudžiamas furosemidas. Brazilas išsisuko tik su įspėjimu. Jam net leista startuoti 2011 metų pasaulio čempionate. Kitais metais laisvojo stiliaus plaukimo sprinteris ketina dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

REKLAMA

Kaip nutiko, kad brazilas liko nenubaustas? Anot jo, draudžiama medžiaga atsirado dėl neišgrynintos kofeino tabletės, kurią jis vartojo. Neva gamintojai pridėjo miltelių, kurie padeda sureguliuoti širdies darbą, o čia sudėtinė dalis buvo furosemidas. Iki šiol šia pasaka mažai kas tiki.

Keista, kad nuo 2011 metų atrankos į pasaulio plaukimo čempionatą net 20 rusų plaukikų sučiupti vartoję dopingą. Pagal reglamentą FINA (Tarptautinė plaukimo federacija) turėjo suspenduoti Rusijos plaukimo federaciją. Tačiau ką daryti, jei ant slenksčio – pasaulio čempionatas. Ar planetos pirmenybės Kazanėje galėtų būti be rusų? Ir organizuojama federacijos, kuri nebėra FINA narė?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

FINA į tai pažiūrėjo pro pirštus – apie diskvalifikaciją niekas nekalbėjo, o dėl susitepusių dopingu – galbūt jiems vertėtų leisti dalyvauti tik vienoje rungtyje. Tik tiek.

Ar gali toks plaukimas įkvėpti pasitikėjimo jauniems sportininkams ir sirgaliams? Vokiečių žurnalistų paklaustas FINA vykdantysis direktorius Cornel Marculescu negalėjo tiksliai pasakyti, kiek Kazanėje bus atlikta dopingo testų: „3000. Na galbūt 300. Nežinau...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų