• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Liepos 14 diena vienareikšmiškai bus įrašyta į istorijos vadovėlius, kaip pasaulio galingieji sugebėjo susitarti ir nutraukti net 12 metų trukusias sankcijas ir įtampą dėl Irano branduolinės programos. Kuo šis susitarimas yra svarbus pasauliui ir tuo pačiu Lietuvai.

 Liepos 14 diena vienareikšmiškai bus įrašyta į istorijos vadovėlius, kaip pasaulio galingieji sugebėjo susitarti ir nutraukti net 12 metų trukusias sankcijas ir įtampą dėl Irano branduolinės programos. Kuo šis susitarimas yra svarbus pasauliui ir tuo pačiu Lietuvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nafta atpigs ženkliai

Irano konfrontacija su Vakarų pasauliu tęsiasi jau daugiau nei 35 metus ir šiandien pasiektas susitarimas gali būti žingsnis į įsisenėjusios problemos sprendimą. Su šiandienos sprendimu Iranas įsipareigos sumažinti savo branduolinės pramonės galingumus (mažins urano sodrinimo apimtis), kas leis Vakarams įsitikinti, kad Iranas neturi branduolinių ambicijų karybos srityje. Iranas mainais į tai gaus galimybę dalyvauti pasaulinėje finansų ir prekių rinkoje, kuri buvo apribota šio amžiaus pradžioje.

REKLAMA

Šie žingsniai pasaulinei rinkai yra svarbūs tuo, kad pasaulis tikėtinai tampa saugesniu, o tuo pat metu tai mažina rizikos laipsnį, kuris yra įskaičiuotas į įvairaus turto kainas. Istorinis Irano susitarimas gali lemti, kad rizikingesnio turto kainos taps aukštesnės – tai visų pirma liečia akcijų rinkas.

Tiesa, reikia pabrėžti, kad Irano susitarimas stipriai paveiks naftos kainas. Nuo šių metų balandžio vidurio naftos kainos krito 15 proc. iki 57,85 JAV dolerio už barelį. Naftos kaina krenta tris mėnesius iš eilės būtent dėl Irano derybų. Joms pasibaigus, tikėtina, kad naftos kaina bus spaudžiama žemyn ir toliau. Priežastis labai paprasta – atšauktos sankcijos leis Iranui eksportuoti daug didesnius naftos kiekius. Kalbama, kad itin greitai Iranas rinkai gali pristatyti papildomus 500 tūkst. barelių naftos per dieną, o per ilgesnį nei 12 mėnesių laikotarpį šalies gavyba galėtų būti padidinta netgi daugiau nei 1 mln. barelių per dieną. Šiandien šalis išgauna 3 mln. barelių, o padidinimas iki 4 mln. leistų Iranui tapti netgi ketvirtu pasaulyje tarp daugiausiai naftos išgaunančių valstybių. Pirmos trys yra Rusija, Saudo Arabija ir JAV. Irano sankcijos taip pat reiškia, kad pasauliui atsiveria 77 mln. gyventojų rinka, kuri ilgus metus nebuvo liesta kapitalizmo ir pasižymi aukštu išsilavinimu ir milžinišku potencialu. Tai žada didelę verslo plėtrą ir galimybes šiame regione.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai džiaugsis pigesnėmis prekėmis ir degalais

Tačiau ką tai reiškia mums Lietuviams? O pasirodo, kad labai daug. Teheranas, Irano sostinė, nuo Vilniaus yra nutolusi daugiau nei 3 tūkst. kilometrų, tačiau ši šalis turi įtakos mums daugiau nei mes kartais galvojame.

Visų pirma, jei derybos bus ne tik sėkmingos, bet ir bus pereita prie veiksmų, tada mažės naftos kainos, o tai pigins degalus ir galėsime realiai sumažins išlaidas transportui, tai didins žmonių galimybes pirkti kitas prekes. Mažėjančios kuro sąskaitos leis prekybininkams ir visoms kitoms grandims mažinti produkcijos kainas, nes jos bus spaudžiamos konkurencijos. Kitaip sakant žmonių išlaidos globaliu masteliu sumažės ir galimybės padidinti vartojimą išaugs. Vartojimas yra ekonomikos variklis ir tai verčia suktis verslo ratus greičiau, kas reiškia daugiau darbo vietų ir didesnius uždarbius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pinganti nafta reiškia pingančias prekes arba mažėjančią infliaciją, kurios ir dabar nėra, o tai reiškia kad Europos centrinis bankas bus priverstas ilgiau išlaikyti skatinančią politiką, kuri pasireiškia per žemas bazines palūkanas. Irano susitarimas Lietuviams reiškia, kad ilgiau galėsime gyventi žemų palūkanų lygyje. Taip pat reikia prisiminti, kad Irano sprendimas mažina pasaulinį rizikos lygį ir, tikėtinai, didina akcijų kainas, tad šiandien investuojantys į kapitalo rinką su džiaugsmu sutinka Irano susitarimą. Lietuvoje tiesiogiai investuojančių nėra daug – vos keli procentai nuo populiacijos, tačiau yra milžiniška armija investuojančių netiesiogiai ir nesusimąstančių, kad jų gyvenimas ateityje gali pagerėti dėl Irano susitarimo. Daugiausiai tai liečia ilgalaikius investuotojus, kurie turi kaupiamąsias gyvybės draudimo ir privačios pensijos sutartis.

REKLAMA

Dar vieną, netiesioginį poveikį Irano susitarimas daro Lietuviams per tikėtinai mažėsiančias naftos kainas. Mažėjančios naftos kainos mažins geopolitines įtampas su rytų kaimyne, nes kuo mažiau kainuoja nafta, tuo mažiau lieka pinigų ginklų įsigijimui nuo naftos priklausančioms ir agresyvioms valstybėms.

Taigi Irano susitarimas dėl branduolinės programos ir sankcijų atšaukimo Lietuviams gali reikšti tai, kad ilgesnį laiką skolinsimės pigiau, išleisime mažiau kurui ir kitoms prekėms, o ilgainiui galime uždribti daugiau ne tik dėl kylančios ekonomikos bet ir per santaupas, kurias atidedame į gyvybės draudimą ar pensijos fondus. Irano susitarimai tai tik pradžia ilgiems mėnesiams, kai reikės įgyvendinti sutartus dalykus, tačiau panašu, kad Pasaulis po šio susitarimo tapo saugesnis, o tai ne ką mažesnė vertybė nei finansinės naudos apie kurias ką tik aptarėme.

Marius Dubnikovas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų