REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vilniaus valdžios planuojamas įvesti vadinamasis pagalvės mokestis yra neišvengiamas siekiant pritraukti daugiau lėšų sostinės reklamai bei kitoms turizmo skatinimo priemonėms, sako verslo atstovai.

 Vilniaus valdžios planuojamas įvesti vadinamasis pagalvės mokestis yra neišvengiamas siekiant pritraukti daugiau lėšų sostinės reklamai bei kitoms turizmo skatinimo priemonėms, sako verslo atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes, aišku, nesidžiaugiame tuo mokesčiu, nes tai viešbučiams yra papildomas administravimo krūvis, bet nematome kitos išeities - tikrai rinkodarai trūksta pinigų“, - žurnalistams penktadienį sakė Lietuvos viešbučių ir turizmo asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

REKLAMA

Anot jos, sąlygos, mokesčio dydis, taip pat pereinamasis mokesčio įvedimo laikotarpis ir tai, kad pinigai bus naudojami tik pritarus apgyvendinimo verslo Vilniuje atstovams, buvo suderintos su verslu ir jį tenkina. E.Šiškauskienės teigimu, viešbučiams svarbiausia, jog pinigai būtų panaudoti pritraukiant skrydžius į Vilnių, kurie, be kita ko, skatintų ir konferencinį turizmą.

„Ir naujų skrydžių pritraukimas mums aktualus (...). Žiūrint į naujus skrydžius, mums reikia susiderinti ir su Lietuvos turizmo strategija, kad nebūtų, kad vieni dirba viena kryptimi, kiti - kita kryptimi“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Turizmo rūmų prezidentė Žydrė Gavelienė tvirtino minėtą rinkliavą vertinanti kaip gerą investiciją, jeigu surinktos lėšos bus naudojamos tikslingai.

„Mes žinome, kokioje duobėje yra atsidūrusi Lietuvos rinkodara, todėl Vilniui būtina būti vėliavnešiu. Būtina investuoti į rinkodarą, kito būdo nėra. O tai yra tik vienas iš būdų, kaip surasti pinigų greituoju būdu“, - sakė Ž.Gavelienė.

E.Šiškauskienės teigimu, Vyriausybės planuojamas Sporto rūmų atnaujinimas sostinėje 2017 metais paskatins naujų viešbučių statybą. Šiuo metu jau parengti šeši Vilniuje planuojamų statyti viešbučių projektai, jie galėtų būtų įgyvendinti iki 2018-ųjų, tačiau tam reikės ir aktyvesnės strategijos pritraukiant turistus, didinant Vilniaus pasiekiamumą - čia galėtų būti panaudojami rinkliavos pinigai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums pirmiausia reikia didinti konkurencingumą, turime paskelbti, kas yra Lietuva. Būkime realistai - nelabai mūsų žino nei Vokietijoje, nei Lenkijoje (...) Turime išsirinkę penkias-šešias rinkas intensyviai su jomis dirbti, su ambasadomis, dirbti su miestais, būtent su savireklama (...). Vilnius yra prioritetas - žinia apie Lietuvą eina per Vilnių“, - akcentavo E.Šiškauskienė.

Tuo metu sostinės meras Remigijus Šimašius pabrėžė, kad dėl rinkliavos, kurios jau kitąmet planuojama surinkti apie 0,5 mln. eurų, panaudojimo spręstų bendra savivaldybės ir verslo atstovų taryba.

REKLAMA

„Tai gali būti ir tikslinės konferencijos organizavimas, ir reklaminiai intarpai, ir kelionių organizatorių atsivežimas į Lietuvą, parodymas, ką mes turime. Ir visi kiti dalykai, kurie padėtų atvežti, kiek įmanoma daugiau turistų, ypač tokių, kurie čia gerai besijausdami paliks daugiau pinigų ir visiems geresnį gyvenimą užtikrins“, - svarstė R.Šimašius.

Meras taip pat pripažino, kad turistais bus laikomi visi, kurie apsigyvens Vilniaus viešbučiuose ar nuomojamuose butuose, išimtis nebus taikomos ir vilniečiams.

Vilniaus savivaldybės taryba kitą savaitę pradės svarstyti klausimą dėl vadinamojo pagalvės mokesčio įvedimo. Planuojama, kad 50 centų dydžio rinkliava būtų įvedama nuo 2016-ųjų, ją mokėtų tik individualūs turistai, išimtys būtų taikomos agentūroms, su kuriomis sudarytos sutartys numato dešimties ir daugiau kambarių nuomą asmenų grupėms. Nuo 2017-ųjų mokestis augtų iki vieno euro ir jį jau mokėtų visi turistai ar apgyvendinimo paslaugas užsakančios įmonės.

REKLAMA

Taip pat siūloma mokesčio išimtis taikyti ligoniams, atliekantiems valstybės finansuojamą medicininę reabilitaciją, vaikams iki 18 metų, neįgaliesiems, taip pat sudarantiems ilgalaikės nuomos (mėnesio ir daugiau) sutartis.

Specialistų skaičiavimais, mokestis jau kitąmet leistų papildomai į miesto biudžetą surinkti iki 0,5 mln eurų, 2017-aisiais – iki 1,5 mln., o 2018-aisiais – iki 2 mln. eurų.

Seimas gegužę pritarė, kad rinkliavas iš turistų galėtų imti visos Lietuvos savivaldybės - anksčiau tai buvo leidžiama tik kurorto statusą turintiems šalies miestams - Druskininkams, Birštonui ir Palangai. Šiuo metu jis taikomas tik šiuose miestuose. Už kiekvieną naktį Palangoje turistai moka 0,3 euro, Birštone – 0,58, Druskininkuose – 1 euro mokestį. Palangos politikai nusprendė, kad „pagalvės mokestį“ nuo kitų metų keis vienkartinė 5 eurų dydžio įvažiavimo rinkliava, ji bus renkama tik vasarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų