REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Pratybos „Kardo kirtis“ neturi nieko bendra su skleidžiamu melu apie NATO rengimąsi kokiai nors aneksijai, sako pratybų vadovas, JAV generolas majoras Markas McQueenas.

 Pratybos „Kardo kirtis“ neturi nieko bendra su skleidžiamu melu apie NATO rengimąsi kokiai nors aneksijai, sako pratybų vadovas, JAV generolas majoras Markas McQueenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip interviu BNS sakė JAV karininkas, apie penkerius metus iš eilės vykdomas pratybas „Kardo kirtis“ (Saber Strike) visada pranešama iš anksto, taip pat kruopščiai iš anksto planuojamas jų scenarijus.

REKLAMA

Generolo teigimu, pirmiausia pratybos yra „saugumo užtikrinimo misija“ ne tik Lietuvai, Latvijai, Estijai bei Lenkijai, bet „ir užtikrinimas mūsų kariams“.

„Visa tai, ką mes darome, neturi nieko bendro su pasiruošimu kokiai nors aneksijai. Mes tik ugdome savo įgūdžius kaip kariai, dirbdami kartu tarptautinėje komandoje. Tai visiškai aišku, neturime ko slėpti. Ir tai veikia puikiai“, - sakė jis, BNS komentuodamas praėjusią savaitę Lietuvos kariuomenės tinklalapyje įsilaužėlių patalpintą melagingą informaciją, kad pratybos skirtos pasirengti Karaliaučiaus srities Rusijoje aneksijai.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie Lietuvos pasirengimą kilus grėsmei kurį laiką pačiai atsilaikyti, generolas teigiamai įvertino didėjantį Lietuvos gynybos biudžetą bei atnaujintą privalomąją karo tarnybą. Anot jo, tai, kad Lietuva nusprendė priimti 3 tūkst. šauktinių kasmet, „yra dar vienas indikatorius, kad Lietuva yra pasiryžusi kurti savo pačios pajėgas“.

„Jūsų pajėgos turi labai gerą planą, kurį aš pats turėjau progos pamatyti, jos turi išskirtinius pajėgumus. Manau, kad itin stengiamasi parengti vyrus ir moteris, kad jie būtų pasirengę daryti tai, ko jų gali paprašyti Lietuvos Vyriausybė ar Lietuvos prezidentė“, - BNS sakė M.McQueenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pratybose „Kardo kirtis“ kartu su kitų šalių kariais Rukloje ir Pabradėje treniravosi ir Lietuvos Mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“. Anot karininko, kuris atsakingas už JAV pajėgų Europoje personalą ir rezervą, „Geležinis Vilkas“ yra „viena profesionaliausių matytų karinių organizacijų“.

„Jie yra pajėgūs, pasitikintys, visiškai atsidavę daryti viską tobulai. Aš buvau sužavėtas tuo, ką jie nuveikė Rukloje ir Pabradėje per šias dvi savaites: jie yra puikiai pasirengę, jie turi puikius vadovus, jie aiškiai supranta, kaip panaudoti pajėgas. Lietuvos žmonės turėtų tikrai didžiuotis jais, nes tai aukščiausio lygio pajėgos“, - BNS sakė generolas.

REKLAMA

Jis tvirtino kol kas nenorintis spekuliuoti dėl JAV planų dislokuoti sunkiąją ginkluotę Baltijos šalyse, nes politinį sprendimą „dar reikia priimti“.

„Tai galėtų būti įvairi technika, bet sprendimus turi priiminėti gynybos sekretorius Asthonas Carteris. Jis turės peržiūrėti visas galimybes ir pasirinkti tinkamiausią, jei tai apskritai bus padaryta, nes sprendimą dar reikia priimti“, - nurodė generolas.

Anot jo, JAV politikai taip pat turėtų apsispręsti, ar karinė technika, kurią svarstoma dislokuoti, būtų naudojama tik krizės atveju, ar galėtų dalyvauti ir nuolatinėse pratybose.

REKLAMA

Ketvirtadienį pasibaigusios pratybos „Kardo kirtis“ - tai kasmetinės JAV Sausumos pajėgų Europoje vadavietės Baltijos šalyse ir Lenkijoje organizuojamos tarptautinės pratybos. Šiemet jose dalyvavo rekordinis karių skaičius - daugiau nei 6 tūkst. iš dvylikos NATO ir partnerių šalių: Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Vokietijos, Portugalijos, Slovėnijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniravosi Estijoje, apie 2,5 tūkst. Latvijoje ir Lenkijoje bei apie 3 tūkst. Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reaguojant į pasikeitusią saugumo situaciją dėl agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje nuo pernai Lietuvoje pagal JAV operaciją „Atlanto ryžtas“ dislokuota jau šešta rotacinė JAV pajėgų kuopa su karine technika ir įranga.

Be to, JAV Gynybos departamentas šiuo metu svarsto Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje dislokuoti kuopai aprūpinti skirtą sunkiąją ginkluotę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų