REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Greičiausiai klimato kaitos terminas yra girdėtas bene kiekvienam Lietuvos gyventojui, o apie jos sukeliamas pasekmes ir galimas grėsmes sužinoti taip pat nėra sudėtinga.

Greičiausiai klimato kaitos terminas yra girdėtas bene kiekvienam Lietuvos gyventojui, o apie jos sukeliamas pasekmes ir galimas grėsmes sužinoti taip pat nėra sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šią informaciją žmogus gali lengvai užfiksuoti tiek žiniasklaidoje, tiek draugų ar šeimos rate, mokslo įstaigose ir t.t. Tačiau iš ko patys mokslininkai ir kiti tokius reiškinius tiriantys asmenys sprendžia, kad klimato kaita progresuoja? Kodėl iš pažiūros ne tokie ir pavojingi ženklai, iš kurių žmonės netgi kuria juokelius, Žemei pranašauja pavojų?

REKLAMA

Rojus kenkėjams

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Justinas Kilpys pastebi, jog klimato kaitos požymiai Lietuvoje geriausiai matosi šaltuoju metų laiku:

„Pastarąjį dešimtmetį visos žiemos buvo šiltesnės negu dvidešimtajame amžiuje ir tai labai atsiliepia gyvajai gamtai. Pavyzdžiui, visą šią žiemą buvo gyvos erkės – jos neužmigo, neįšalo, nežuvo, nes žiema buvo pakankamai šilta. Taigi, tokiomis sąlygomis išgyvena daug daugiau kenkėjų. Tai anksčiau nebuvo būdinga.“

REKLAMA
REKLAMA

Apie pavojų signalizuoja žiemkenčiai

Jo manymu klimato kaitos sukeliamos problemos puikiai atsispindi ir grūdinėse kultūrose: „Žiemkenčiai pasėjami rudenį, o per žiemą jie ilsisi po sniego danga. Jeigu žiemą nėra sniego, vyrauja pliusinė temperatūra, jie pradeda žaliuoti, vėliau iššunta arba įšąla.“ Anot specialisto, tokie gamtos pokyčiai, kurie pasitaiko vis dažniau, garsiai signalizuoja apie pavojų natūraliai susiformavusiems augalų ir gyvūnų gyvavimo procesams.

Šilta žiema tik niūresnė

Nors atsiranda juokaujančių, kad šiltesnis oras niūrius Lietuvos gyventojus privers daugiau šypsotis, o ant medžių galės augti apelsinai, skubėti džiaugtis ir iš klimato kaitos daryti pokštų nereikėtų – klimato juosta, kuriai priklauso mūsų šalis, deja, visus metus lauke augantiems vaisiams nesutverta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva geografiškai yra vidutinėse platumose ir mes visada turėsime keturis metų laikus. Tiesiog jie nebūtinai bus tokie, kaip mes esame pripratę. Žiemos laikas vis tiek bus šalčiausias, bet nebūtinai baltas. Yra prognozės, kad vidutinė temperatūra šaltuoju metų laiku bus apie nulį laipsnių, o tai reiškia, kad vieną dieną pasnigs, kitą ištirps ir bus nuolatinė pilkuma. Nuo to žmonės daugiau šypsotis nepradės“, – kodėl kylančioje temperatūroje mato ne džiaugsmą, o klimato kaitos problemas, aiškino J. Kilpys.

Kiekvieną faktą galima paversti juokais, tačiau mokslas ir atliekami tyrimai verčia suklusti ir į klimato kaitą pasižiūrėti rimtai. Klimato kaitos sukeliamus reiškinius tiriantys bei stebintys asmenys teigia, jog natūralių gamtos procesų kitimas yra ženklas, jog taršos sukeliama žala turi labai sunkiai atitaisomas pasekmes. Todėl svarbu laiku suprasti grėsmę – nors posakis „geriau vėliau nei niekada“ tam tikrose situacijose pasiteisina, čia „vėliau“ gali būti per vėlu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų