REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybės valdančiojoje koalicijoje esančių liberalų bei konservatorių siekiui įvesti 100 eurų kompensacijas už privačius darželius nepritaria valdantieji socialdemokratai bei žada artimiausiu metu pristatyti savo problemos sprendimo viziją.

Vilniaus miesto savivaldybės valdančiojoje koalicijoje esančių liberalų bei konservatorių siekiui įvesti 100 eurų kompensacijas už privačius darželius nepritaria valdantieji socialdemokratai bei žada artimiausiu metu pristatyti savo problemos sprendimo viziją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus vicemeras socialdemokratas Gintautas Paluckas BNS tikino, kad priešingai nei Klaipėdoje, Kauno rajone ir mieste, kur kompensacijų tvarka jau veikia, Vilniuje esą ji nepasiteisins, nes čia vietų trūkumas yra itin didelis.

REKLAMA

„Kai mes šnekame apie 3 arba 2,5 tūkst. vietų trūkumą, tai čia be koordinuotų ir labai konkrečių veiksmų, įsipareigojimų iš savivaldybės ir valstybės pusės tos problemos neišspręsi. Verslas įvertina riziką, įsipareigojimus, biudžetai tvirtinami kas metus, tačiau tvarka dėl kompensacijų galioja tik metams. Bankas klaus - o kur jūsų užtikrintos pajamos iš to šimto eurų 5 metams? Tokių garantijų niekas neduoda. Tad sakau: be investicijų į tinklo plėtrą per viešo ir privataus sektoriaus partnerystę, per savivaldybės investicijas į esamus sklypus to klausimo taip elementariai neišspręsi“, - BNS sakė G.Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant Vilniaus socialdemokratų nepritarimo, šią savaitę premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius išreiškė pritarimą kompensacijoms už privačius darželius. G.Palucko nuomone, „premjeras žvelgė plačiau“, t. y. jis esą vertino būtent jau veikiančius modelius Klaipėdoje ir Kaune.

„Mes - ne, nepalaikysime“, - dar kartą patvirtino jis, paklaustas, ar socialdemokratai pritars po dviejų savaičių tarybos posėdyje ketinamam pristatyti projektui dėl kompensacijų.

Anot jo, frakcija rengiasi „politiniam derinimui“ pateikti alternatyvą: devyniuose savivaldybės sklypuose esą būtų galima statyti darželius viešosios ir privačios partnerystės principu, savivaldybė juos išpirktų per 10-15 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes tikrai ištrauksime viena iš tipinių, modulinį projektą, kuris buvo jau ir kiek anksčiau svarstytas, priminsime užmirštą „seną gerą“ - ten apie 1,2 mln. eurų kainuotų tokio darželio statyba, vietų būtų nuo 160 iki 180. Aišku, savivaldybė, kadangi neturi pinigų, pati nestatys, bet mes galėtumėme kreiptis į rinką ir sakyti: ar būtumėte suinteresuoti tokiame projekte dalyvauti? - planus dėstė G.Paluckas. -Jei mes išdalijame po 100 eurų, tai kainuos po 6 mln. eurų per metus. Mes tiesiog neturėsime pinigų plėsti darželių tinklui. O verslas į plėtrą žiūri vertindami riziką ir neprisiima jokios garantijos.“

REKLAMA

Vicemeras taip pat skeptiškai vertino liberalų pristatytus planus iki rugsėjo į privačius darželius priimti per 2,3 tūkst. vaikų. Jis laikėsi pozicijos, kad ir kompensacijų už privačius darželius, ir naujų valstybinių darželių kartu dalyvaujant verslui statyba, negali egzistuoti.

Už švietimą atsakingas vicemeras Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Valdas Benkunskas socialdemokratų plano nevertino kaip neįmanomo, tačiau įžvelgė jam teisinių kliūčių. Be to, esą nėra aišku, ar verslas tikrai būtų suinteresuotas statyti darželius koncesijos būdu, kai įstaiga po keliolikos metų grįžta savivaldybei.

REKLAMA

„Su sklypais yra sudėtingesnis dalykas, nes savivaldybė turi dalyvauti kaip dalininkė. Vien privatininkams išnuomoti žemę ir pasakyti, kad statykite ten darželį ir jį operuoti, mes negalime. Taip, yra toks pavyzdys Burbiškėse, kur savivaldybė įsteigė bendrą viešąją įstaigą, jos dalis yra žemė ir viskas, kas susiję su planavimu, o privatininkas pastato jį ir atiduoda savivaldybėje. Bet taip jis siekia padidinti savo statomo kvartalo patrauklumą. Tad tokių gali atsirasti mažai“, - abejojo V.Benkunskas.

Pasak jo, savivaldybė yra inventorizavusi devynis darželiams tinkančius sklypus, šiuo metu svarstoma jų galimo panaudojimo paskirtis, tačiau neatsiradus investicijų, savivaldybė tai turėtų daryti pati.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vieno darželio kaina - 12 mln. litų (...), išeina didelės sumos, tad ar 2-3 metų perspektyvoje galime rasti tokių pinigų? Tai - dideli klausimai“, - sakė vicemeras.

Jis pateikė ir dar vieną pavyzdį, t. y. privačių investuotojų lėšomis Vilniuje pastatytą Balsių mokyklą, kurią išpirkdama savivaldybė, palyginti su mokyklos statybų kaina, esą permokėjo „gal 20 kartų“.

„Norime tuos sklypus įdarbinti, kad juose atsirastų darželiai. Tik klausimas - kaip ir už kiek“, - sakė jis.

Konservatoriai šią savaitę tarybos posėdyje atsiėmė projektą dėl 100 eurų kompensacijų oficialiai teigdami, kad jį dar reikia patobulinti. Žadama tarybai jį vėl teikti po dviejų savaičių, tikisimasi minimalaus kitų koalicijos partnerių palaikymo, kad projektas skintųsi kelią toliau.

REKLAMA

Šiuo metu kompensacijas už privačius darželius yra patvirtinusios Klaipėdos ir Kauno miestų bei Kauno rajono savivaldybės. Tvarka, numatanti 100 eurų mėnesines kompensacijas tėvams, kurių vaikai lanko privačius darželius, Kaune turėtų įsigalioti nuo liepos pirmosios, Klaipėdoje - nuo rugsėjo pirmosios. Kauno rajone 72 eurų kompensacijos įteisintos jau nuo pernai lapkričio.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų