REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Liberalizavus darbo santykius, bus sukurtos prielaidos jau nuo kitų metų minimalią mėnesio algą padidinti iki 350 eurų, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

 Liberalizavus darbo santykius, bus sukurtos prielaidos jau nuo kitų metų minimalią mėnesio algą padidinti iki 350 eurų, sako premjeras Algirdas Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Susitarus su socialiniais partneriais dėl darbo vietas kuriančių ir didesnius atlyginimus garantuojančių darbo santykių, bus sukurtos fundamentalios prielaidos jau nuo 2016 metų sausio 1 dienos minimaliąją mėnesinę algą padidinti iki 350 eurų“, - ketvirtadienį pristatydamas Vyriausybės praėjusių metų veiklos ataskaitą teigė premjeras.

REKLAMA

Šiuo metu minimali mėnesio alga siekia 300 eurų.

Anot Vyriausybės vadovo, parengtas naujas socialinis modelis sukuria prielaidas stiprinti šalies konkurencingumą varžantis dėl investicijų, atsparumą galimiems ekonominiams sukrėtimams.

„Pirmiausia šio modelio pagrindu bus parengtas šiuolaikinės rinkos procesus atitinkantis Darbo kodeksas ir palaipsniui pertvarkyta socialinio draudimo ir socialinės paramos sistema. Darbo santykių reforma yra mūsų visų investicija į našesnį ir geriau atlyginamą darbą, į naujas darbo vietas“, - teigė A.Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pripažino, kad „dar laukia didelis darbas, ieškant kompromisų ir su profsąjungomis, ir su darbdaviais, ir čia, Seime“.

Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad pagal darbo santykių lankstumą Lietuva yra antrame pasaulio šalių šimtuke.

„Tikiuosi, kad politinė išmintis nugalės“, - sakė A.Butkevičius.

Anksčiau jis žadėjo, kad socialinis modelis Seimui bus pateiktas gegužės pabaigoje.

Socialinį modelį parengė mokslininkų grupė. Ji siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio atlyginimo dydžio. Be to, rekomenduojama palikti 40 valandų darbo savaitę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grupė siūlo įteisinti projektinio darbo, darbinės veiklos mokymo, nenumatytos apimties darbo, darbo keliems darbdaviams, darbo vietos dalinimosi sutartis.

Siūloma bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką - iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Trišalė taryba balandžio pabaigoje iš esmės pritarė idėjai, kad išeitinės išmokos atleistiems darbuotojams galėtų būti mokamos iš specialaus fondo, kurį kauptų visi darbdaviai.

Dalis Seimo narių viešai pripažino, kad už kai kurias modelio nuostatas nebalsuos, artėjant Seimo rinkimams 2016 metais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų