REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį pradėjo Gedimino Grinos atleidimo iš Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pareigų ir naujojo VSD vadovo, kuriuo Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo Darių Jauniškį, skyrimo procedūra. 

Seimas antradienį pradėjo Gedimino Grinos atleidimo iš Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus pareigų ir naujojo VSD vadovo, kuriuo Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo Darių Jauniškį, skyrimo procedūra. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Posėdyje prezidentės vyriausiasis patarėjas Valdemaras Serapinas sakė, kad prezidentė tikisi, jog pradėjus dirbti naujajam vadovui, VSD ne tik prognozuos grėsmes, bet ir imsis priemonių joms šalinti. Pristatydamas kandidatą jis sakė, kad Prezidentės teikiamas kandidatas visą savo gyvenimą skyrė Lietuvos saugumui stiprinti, dalyvavo 1991-ųjų Sausio įvykiuose, dalyvavo tarptautinėse misijose Afganistane, yra vienas iš Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų kūrėjų ir vadovų.

REKLAMA

„Prezidentė ieškojo kandidato, kuris turėtų aktyvios veiklos sudėtingomis sąlygomis organizavimo patirties, D. Jauniškio vadovaujamos specialiųjų operacijų pajėgos tarptautinėse misijose ir vykdė platų spektrą operacijų nuo specialiosios žvalgybos iki psichologinių bei informacinių“, – pristatydamas kandidatą parlamentarams sakė V. Serapinas. Jis pabrėžė, kad šalies vadovės pasirinkimą lėmė ir asmeninės D. Jauniškio savybės – lyderystė, atsakomybės jausmas, problemų sprendimas sudėtingomis sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės patarėjas taip pat pabrėžė, kad naujasis vadovas turės imtis aktyvių veiksmų, kad apie grėsmes būtų ne tik žinoma, bet būtų imtasi priemonių joms šalinti. ,,Prezidentės nuomone departamentas turi būti priešakinėse pozicijose atsakant į nekonvencinį puolimą prieš Lietuvą, šnipinėjimą, kiršinimą, nesantaikos kurstymą, kibernetinius įsilaužimus ir taip toliau“, – sakė šalies vadovės patarėjas. Jis perdavė D. Grybauskaitės nuomonę – ji tikisi, kad „D. Jauniškis ir bus tas vadovas, kuris savo patirtimi sugebės sutelkti departamentą efektyviam darbui“. V. Serapinas, pridūręs, kad kandidatas niekada nėra dalyvavęs politinių partijų veikloje ir dėl to tikimasi, kad VSD išliks politiškai neutralus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kandidatas įžvalgomis dalintis neskuba

Atsakydamas parlamentarų klausimus, D. Jauniškis neatskleidė, kurios šalies žvalgybos institucijų veikla jam imponuoja, tačiau sakė, kad reikėtų pritaikyti, kas tinka Lietuvos sąlygomis. Jei būtų paskirtas, jis pirmiausia norėtų su komanda „susėsti ir pasižiūrėti, ar mes vienoda linkme visi galvojame“. Jis taip pat sakė ketinantis rūpintis personalo atranka ir parengimu, sudėlioti žvalgybos prioritetus ir kita.

Atsakydamas į konservatoriaus Kęstučio Masiulio, kuris teigė, kad VSD buvo paversta „informacijos agentūra“, o didžiausia jos bėda – „informacijos amorfiškumas ir valios stoka“, klausimą, ką pats ketina daryti, kad padėtis keistųsi, D. Jauniškis sakė: „Mes turėtume būti aktyvesni, nes stebėti iš šono neužtenka“, o grėsmes reikia šalinti.

REKLAMA

D. Jauniškis sakė žinantis, kad tyrimas dėl CŽV kalėjimų Lietuvoje yra atnaujintas, tačiau plačiau kalbėti šia tema galėsiąs tik po to, kai susipažins su situacija. Motyvuodamas, kad pirmiausia nori susipažinti su esama padėtimi, jis išvengė atsakymų į daugelį Seimo narių klausimų.

Toliau vyks kandidato užimti VSD vadovo postą susitikimai Seimo komitetuose, o po to parlamentarai spręs, ar skirti D. Jauniškį naujuoju VSD vadovu.

Prezidentės D. Grybauskaitės siūlomas kandidatas užimti VSD direktoriaus postą 47 metų D. Jauniškis turi žvalgybos ir karinio vadovavimo patirties, nuo 1990-ųjų trejus metus dirbo Aukščiausios Tarybos apsaugos skyriuje, nuo 2008-ųjų vadovauja Specialiosioms operacijų pajėgoms. Ekonomikos bakalauro diplomą turinčiam D. Jauniškiui prieš dvejus metus Vašingtono universitete suteiktas Strateginių studijų magistro laipsnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų