REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Giedrius Vitkauskas, LRT Televizijos naujienų tarnyva, LRT.lt

 Giedrius Vitkauskas, LRT Televizijos naujienų tarnyva, LRT.lt

REKLAMA

Antrąją Velykų dieną Kauno Kristaus Prisikėlimo paminklinei bažnyčiai suteiktas bazilikos statusas. „Bazilika“ reiškia „karališka bažnyčia“, o šis titulas skiriamas tik ypatingos reikšmės šventovėms.

REKLAMA
REKLAMA

Dar sausio pabaigoje Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčiai suteiktas mažosios bazilikos titulas, o apie tai iškilmingai paskelbta šiandien - antrąją velykų dieną.

REKLAMA

„Popiežiaus Pranciškaus suteiktomis ypatingomis galiomis parapijiniai mūsų Viešpaties prisikėlimo bažnyčiai, esančiai Kaune, kur šventoji liaudis švenčia Kristaus prisikėlimą, mielai suteikia mažosios bazilikos garbę, su visomis teisėmis ir liturginėmis privilegijomis“, – sako Kauno arkivyskupijos kancleris Adolfas Grušas.

Šia istorine Kristaus Prisikėlimo bažnyčiai diena vainikuojamas visus metus švęstas dvigubas bažnyčios jubiliejus. Minėtas ne tik bažnyčios dedikavimo 10-metis, bet ir kertinio akmens palaiminimas dar 1934-aisiais. Tačiau sumanymas Žaliajame kalne pastatyti bažnyčią kaip Lietuvos nepriklausomybės paminklą ilgai liko neįgyvendintas. Didžiulio užmojo statybos darbus nutraukė sovietų okupacija, o po karo nebaigta statyti bažnyčia rekonstruota į radijo gamyklą.

REKLAMA
REKLAMA

Prasidėjus Atgimimui iniciatyvą atstatyti simbolinės reikšmės šventovę stabdė ekonominiai sunkumai, ir tik 1997 m. dar pastoliais apramstytoje šventovėje aukotos pirmosios Mišios.

„Šiandien šis pastatas vėl iš naujo šviečia kaip jūsų atgimimo laisvėje ženklas. Jis – ryškus šviesos žiburys, kuris yra prisikėlusio Kristaus šviesa, tiesa ir gyvenimas“, – teigia arkivyskupas, apaštalinis anuncijus Lietuvoje dr. Pedro Lopez Quintan.

Kauno arkivyskupo metropolito Sigito Tamkevičiaus tvirtinimu, ši diena buvo ilgai laukta. Tai antroji bazilika Kaune. Pirmajai – Kauno Šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus arkikatedrai – aukščiausias bažnyčios titulas suteiktas 1921-aisiais.

„Nuo šiol Lietuvoje bus septynios bazilikos. Visos jos, kaip ir dauguma pasaulyje, mažosios. Tačiau „mažoji“ paprastai nevarotajama, nes „didžiųjų“ bazilikų yra tik keturios. Visos jos – Romoje. Mažųjų bazilikų daugiausia Italijoje - 550, Lenkijoje 130.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų