REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mafijos istorijų herojus skelbia karą Lietuvos žiniasklaidai

Kauno apylinkės teismas išteisino senosios mafijos aplinką demaskuojantį žurnalistą

 Kauno apylinkės teismas išteisino senosios mafijos aplinką demaskuojantį žurnalistą.

Su Kauno Daktarų gauja praeityje sietas verslininkas Regimantas Kairys, kadaise turėjęs ir Klišiaus pravardę, sulaukė nemalonios žinios iš Kauno apylinkės teismo rūmų. Šio teismo teisėja Liuba Kymantienė neseniai paskelbė išteisinamąjį nuosprendį knygų apie Lietuvos mafiją autoriui, įvairiose žiniasklaidos grupėse straipsnius skelbiančiam žurnalistui Dailiui Dargiui.

Su Vilijampolės Daktarų grupuotei priskiriamais vyrais bendravęs, 2000 metais kruvinoje namų prižiūrėtojo Edmundo Borodino nužudymo istorijoje minimas veikėjas šį žurnalistą kaltino jį apšmeižus ir tikėjosi prisiteisti net 100 tūkstančių eurų kompensaciją.

Apie rezonansinę žmogžudystės bylą, nuo kurios ir prasidėjo senų Daktarų gaujos veikėjų ir jų parankinių teismų maratonas, D. Dargis yra aprašęs pirmose savo bestseleriais tapusiose knygose - „Tikroji Daktarų istorija” (antrame, papildytame knygos leidime, 2011 m.) ir „Kruvinasis mafijos maršrutas” (2011 m.).

REKLAMA
REKLAMA

Be to, žurnalistas teigė, kad rinkdamas informaciją šioms knygos apklausė daugybę buvusių ir esamų teisėsaugos darbuotojų, kriminalinio pasaulio autoritetų, rėmėsi ikiteisminio tyrimo, o vėliau ir teismuose išnagrinėtų bylų medžiaga, teismo sprendimais.

REKLAMA

Rėmėsi ikiteisminio tyrimo medžiaga

Vasario 27 dieną paskelbtame Kauno apylinkės teismo nuosprendyje teigiama, kad žurnalistas D. Dargis – išteisintas, kadangi nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Surinktų įrodymų, grindžiančių kaltinamojo objektyviąją bei subjektyviąją pusę (tiesioginę tyčią) nėra... Nustatyta, kad knygoje aprašyti įvykiai yra išplaukę iš ikiteisminio tyrimo medžiagos bei priimto teismo nuosprendžio...

Nustatyta, kad pirminis informacijos šaltinis yra ne pats autorius – D. Dargis, o ikiteisminio tyrimo medžiaga. D. Dargiui netgi nereikėjo tikrinti informacijos patikimumo. Žurnalistas turimą informaciją suvokė kaip patikimą, todėl jo veiksmuose nebuvo tyčios paskleisti tikrovės neatitinkančią informaciją, aiškintis jos gavimo būdą bei šaltinius”, - teigiama nuosprendyje.

REKLAMA
REKLAMA

Į Kauno apylinkės teismą, prašydamas patraukti baudžiamojon atsakomybėn žurnalistą, R. Kairys kreipėsi privataus kaltinimo tvarka. Tokiose bylose kaltinimo teisę turi pats nukentėjusysis. Todėl jis turėjo pateikti faktus, kurie paneigtų jo dalyvavimą E. Borodino nužudyme.

Nors Klišiaus pravarde pagarsėjusiam vyrui šioje žmogžudystės byloje buvo suėjus senatis, tačiau jis nebuvo visiškai reabilituotas už uždarų durų vykusiuose teismo procesuose. Kauno mafijos senbuvių aplinkai kadaise priskirtas R. Kairys, niršęs, kad buvo įvardintas dviejų teismų instancijose išnagrinėtos žmogžudystės bylos dalyviu, teisme ėmė žerti kaltinimus ir pačiam žurnalistui D. Dargiui: „Tavo atsiųsti banditai buvo atvažiavę pas mane ir reikalavo, kad atsiimčiau pareiškimą...”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažnai nesitvardydavęs ir įžūliai teismo posėdžiuose šaukdavęs R. Kairys kartais šnekėdavo bet ką. Tarsi stengdamasis apeliuoti į teisėjos sąžinę, kad ši nuteistų žurnalistą. „Jeigu visa tai vyktų Vokietijoje, tu, už tokius straipsnius atsidurtum kalėjime”, - atsisukęs į žurnalistą tardamas paskutinį žodį garsiai pareiškė praeityje su Daktarų gaujos šulais sietas vyras.

R. Kairys kelissyk dievagojosi teisme, kad po D. Dargio mafijos biblijomis vadinamų knygų pasirodymo, - nors prieš tai daug kartų apie jį buvo paskelbta spaudoje ir internetiniuose portaluose, pašlijo verslo reikalai. Vyriškis aiškino neva tapęs bedarbiu, buvęs priverstas iš Kauno persikelti į Jurbarką.

REKLAMA

Taip pat sykį R. Kairys kaip vieną iš svarbesnių aplinkybių nurodė, kad kartą banko darbuotojai sužinoję apie jo praeitį, nesuteikė jam paskolos. Ką šiuo metu veikia vyriškis, neaišku. Tačiau žinoma, kad netoli Jurbarko centro veikia įvairioms šventėms, banketams skirta pokylių salė, pavadinimu „Baltieji rūmai”. Čia darbuojasi šio veikėjo aplinkos žmonės.

Žmogžudystės motyvas - neatskleistas

Nuo praėjusių metų gegužės iki paskutinės šių metų vasario mėnesio dienos žurnalistas D. Dargis teismo posėdžius Kaune uoliai privalėjo lankyti dėl to, kad dviejose savo knygose aprašė jau teismuose baigtą nagrinėti - 2000 metais įvykdytą nusikaltimą – E. Borodino, dirbusio vieno Daktarų lyderių Egidijaus Abariaus, pravarde Gogos namuose, žmogžudystę.

REKLAMA

E. Borodinas buvo E. Abariaus samdomas darbininkas.

Ką tik iš kalėjimo sugrįžusį ir prieglobsčio ieškojusį vyrą Goga (dabar nuteistas dvidešimties metų kalėjimo bausme, - red.past.) įdarbino savo bičiulio, paties Kauno mafijos veteranu tituluojamo Henriko Daktaro prašymu – mat kadaise jie kartu atlikinėjo bausmę Vilniaus 2-uose pataisos namuose.

E. Borodinas artimiesiems gyrėsi, kad prižiūri H. Daktaro namą, dirba pas Daktarus, net saugo sodyboje, esančioje Naujatrobių kaime (Kauno r.) kontrabandą. Iš minėtos sodybos E. Borodinas 2000 metais persikėlė pas E. Abarių į Šilelio kaimą, pakaunėje, kur iki dingimo dirbo ūkyje, gyveno ūkiniame pastate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp Daktarų šulų Šnyriumi vadintas E. Borodinas savo giminaičiams buvo palikęs net kontaktinius artimiausių H. Daktaro giminių telefonų numerius, kuriais, dingus E. Borodinui, jo artimieji skambino Henytės žmonai – Ramutei Daktarienei bei sūnui Enrikui Daktarui.

Tačiau dėl nežinomų aplinkybių vieną dieną nutarta atsikratyti E. Borodinu. Tikrieji nužudymo motyvai taip ir nebuvo atskleisti. Nusikaltimą tyrę pareigūnai teigė, kad su E. Borodinu buvo susidorota itin žiauriai – jis buvo pasmaugtas, po to jau mirusios aukos galva net keliais lipnios izoliacijos sluoksniais apklijuota. Izoliacijos likučiai buvo surasti netgi po daugelio metų miške atkasus nužudytojo lavoną.

REKLAMA

Iš pradžių būta spėlionių ir teiginių, kad tai buvęs netgi pedofilijos atvejis garsiausios Kauno kriminalinės šeimos istorijoje. Mat uždaruose teismo posėdžiuose pasigirdo teiginių, kad buvęs kalinys galėjo apsinuoginti ir visaip vaipytis prieš E. Gogos nepilnamečius vaikus. Tačiau tokie teiginiai liko nepatvirtintais faktais.

E. Borodino kūnas buvo paslėptas Kulautuvos girininkijos (Kauno r.) miškuose.

Taip ir nebuvo reabilituotas

Palaikai buvo surasti ir atkasti tik 2009 metų kovo 25-ąją. Teisėsaugos pareigūnai dėl šio nusikaltimo kaltinimus pareiškė keliems su Daktarų grupuote sietiems asmenims, tarp jų ir R. Kairiui.

Apeliaciniame teisme išnagrinėtoje byloje nustatyta, kad su Rolandu Zavecku, pravarde Džempis, į mišką atvykęs R. Kairys padėjo žmogžudystės bendrininkams – tuometinėms Daktarų lyderių „torpedoms“Virginijui Silvestravičiui ir Vaidui Vansevičiui po nužudymo paslėpti Daktarų šulo E. Abariaus tarną.

REKLAMA

Visi šio nusikaltimo dalyviai, išskyrus R. Kairį, buvo nuteisti. Vienintelis Klišius atsakomybės išvengė tik todėl, kad teismas pritaikė senaties terminą. Kitiems bendrininkams senatis jau buvo nutrūkusi, nes jie po to buvo įvykdę daugiau kitų nusikaltimų.

Tačiau R. Kairys teisme pareiškė, kad vėliau teisėsaugai senus nusikaltimus padėję atskleisti V. Silvestravičius ir V. Vansevičius jį apkalbėjo, kadangi jie ketino užvaldyti jo turtą, kai šis laiką leido belangėje. Siekdamas nebaudžiamumo vyras taip pat suokė, kad norėdami apšmeižti buvę bendrai jam prilipdė ir Klišiaus pravardę.

Apgavo buvusio partnerio močiutę

Praėjusiais metais D. Dargio knygose, o taip pat ir žiniasklaidoje aprašytas R. Kairys staiga ėmė tvirtinti, esą neturėjo nieko bendra ir su Daktarų gaujos veikėjais, ir su minėta E. Borodino nužudymo byla. Negana to, jis kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą dėl šmeižto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Primygtinai imta reikalauti ne tik paneigti dalyvavimo žmogžudystės byloje faktą, bet ir sumokėti milžinišką – 100 tūkstančių eurų kompensaciją už tai, kad buvęs senosios Kauno mafijos veikėjų šiurpaus nusikaltimo bendrininkas pavadintas „abejotinos reputacijos verslininku”.

Tai, kad R. Kairys D. Dargio knygose buvo aprašytas gana švelniu tonu, apie tai teisme prašneko ir buvęs jo verslo partneris – pajūrio verslininkas Šarūnas Kasnauskas. Jis teisme pasakojo, kad su R. Kairiu kadaise susipažino per žmonos brolį – jau minėtą, buvusį Daktarų gaujos narį V. Vansevičių.

„1997 metais jo močiutė turėjo mišką, nusprendė jį parduoti. Pinigus atvežė V. Vansevičius, po to R. Kairys. Notariškai buvo įforminta sutartis, kad močiutei jis paskolino 70 tūkst. litų. 1998 m. R. Kairiui močiutė parašė įgaliojimą tvarkyti žemę. Po metų, R. Kairys padavė močiutę į teismą. Keli sklypai buvo pjaunami, kertami, o kitus jis pardavė iš varžytynių. Aš tuo metu buvau Amerikoje. Net ir šiandien močiutei skolą išskaičiuoja iš pensijos”, - neslėpdamas nuostabos kalbėjo apie R. Kairio sumanyto verslo metodus teisme liudijęs Š. Kasnauskas.

REKLAMA

Atliko transportavimo paslaugas?

Ne tik Kauno Daktarų gaują, bet ir Panevėžio Tulpinius bei Klaipėdos Sigito Gaidjurgio vadovaujamų banditų nusikalstamas grupuotes padėjęs išardyti Policijos departamento Kriminalinės policijos biure viename iš skyrių vadovaujantis Rymantas Gedvilas pasakojo, kad buvo įtrauktas į tyrimo grupę, kuri tyrė senus Daktarų nusikaltimus.

„Atliekant ikiteisminį tyrimą byloje buvo surinkti ir gauti įrodymai, be to, asmenys traukti atsakomybėn, nurodė apie R. Kairio dalyvavimą E. Borodino nužudyme. Asmeniškai dalyvavau, kaip buvo surastas E. Borodino lavonas. Jis buvo pasmaugtas. Ikiteisminio tyrimo metu daugiau nei du asmenys parodė, kad R. Kairys dalyvavo minėtame nužudyme”, - teisme pasakojo elitiniu vadinamo kriminalistų padalinio senbuvis R. Gedvilas.

REKLAMA

Šiuo metu Kalėjimų departamente direktoriaus pavaduotojo pareigas einantis Donatas Matuiza anksčiau dirbęs Kriminalinės policijos biure, priklausė padaliniui, kuris ištyrė senus Daktarų gaujos nusikaltimus.

Jis taipogi prisiminė, kad minėtame nužudyme dalyvavęs R. Kairys. „Su R. Kairiu bendrauti neteko, bet pamenu, kad jis ir dar du asmenys buvo įtariami E. Borodino nužudymo byloje. R. Kairio pravardė buvo Klišius. Manau, kad dalyvaudamas šiame nužudyme, galimai atliko transportavimo paslaugas”, - teisme pasakojo buvęs kriminalistų grupės, atskleidusios kruvinas vilijampoliečių nuodėmes, skyriaus vadovas.

Sujudo žurnalistų bendruomenė

Į tai, jog žurnalistas D. Dargis ne pirmą kartą tampa su mafijos pasauliu siejamų asmenų taikiniu, atkreipė dėmesį ir žinomi Lietuvos žurnalistai. Paskelbus žinią apie D. Dargio pergalę Kauno apylinkės teisme, šalies Žurnalistų sąjungos vadovas socialiniame tinkle Facebook įkurtoje grupėje „Žurnalistų namai”, tą patį vakarą paskelbė tokį įrašą: „Dar viena kolegų pergalė. Teisinė pergalė. Sveikinsime D. Dargį ir visus mus !!!”.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tamsią R. Kairio praeitį paskelbęs žurnalistas kartkartėmis patenka į teismą dėl tariamo savo istorijų herojų apšmeižimo. Net septynerius metus D. Dargis bylinėjosi su garsiausiu Lietuvos pedofilu vadinamu, šiuo metu kalėjime bausmę atliekančiu Ervydu Čekanavičiumi. Vėliau net ketverius metus truko teisminis ginčas su H. Daktaro šeimos nariais. Viskas pasibaigė tada, kai žurnalistas ir buvę knygos leidėjai Daktarų giminei turėjo pervesti simbolinę 6 tūkst. litų baudą už tai, kad žurnalistas neva paviešino H. Daktaro tėvo ligos istoriją (su kuria gali susipažinti bet kuris istorinių šaltinių tyrinėtojas apsilankęs Vilniuje esančiame Lietuvos centriniame valstybės archyve, - red.past.) bei neva netinkamai pacitavo kelias ištraukas iš pačios Daktarų garsenybės knygos. Tačiau žurnalistas niekada nebuvo nuteistas dėl šmeižto ar plagiavimo.

Vieno iš garsiausių skandalingų žurnalistinių tyrimų autoriaus taikiniu yra tapę ne tik kriminalinių kronikų herojai, bet ir susikompromitavę politikai, valdininkai, prisidirbę verslininkai, pramogų pasaulio veikėjai. Kaip teigė D. Dargis, jam nedaro įspūdžio nei tyrimų herojų statutas, nei turtai. Jei tik jis įtaria, kad žymus asmuo turi slaptų nuodėmių, imasi veikti. Ir veikia taip meistriškai, kad taikinys dažniausiai anksčiau ar vėliau atsiduria spąstuose.

REKLAMA

Po pirmųjų didelio skaitytojų susidomėjimo sulaukusių knygų „Tikroji Daktarų istorija” ir „Kruvinasis mafijos maršrutas”, D. Dargis išleido ir kitas ne mažiau sėkmę jam pelniusias knygas - „Vilniaus bomberio išpažintis” (2013 m.), „Mafijos kronikos” (2014 m.). Artimiausiu metu mafijos istorijų autorius sulaukęs nemažai skaitytojų laiškų ir prašymų, žada išleisti savo sėkmingiausios debiutinės knygos „Tikroji Daktarų istorija” trečiąjį atnaujintą leidimą. Jame bus nemažai naujų faktų, duomenų apie Daktarų gaujos istorijos finalą. Taip pat jos puslapiuose bus išspausdintos kitos, tačiau unikalios archyvinės nuotraukos iš paskutinės gaujos baudžiamosios bylos. „Aišku, joje nerasite tų eilučių ir citatų, kurios privertė net kelerius metus minti teismų slenksčius”, - pristatydamas būsimą darbą juokavo D. Dargis.

Atrodo, kad bet koks teisminis mūšis su D. Dargiu tokiems veikėjams, kaip R. Kairiui ir kitiems staiga pralobti panorusiems asmenims, gali būti nelengvas.

Tačiau nepaisant nesėkmės teisme, R. Kairys nenustoja atakavęs šalies žiniasklaidą: prieš kiek laiko Vilniaus apylinkės teisme vyriškis pradėjo teismo dvikovą su legendiniu kriminalinės tematikos žurnalistu Arvydu Lekavičiumi. R. Kairys tęsia savo ankstesnį braižą: bando įtikinti, kad nėra dalyvavęs E. Borodino nužudyme. Maža to, šiame teisminiame ginče su žurnalistu, R. Kairys taip pat kratosi bet kokių sąsąjų su broliu.

REKLAMA

Anksčiau žiniasklaidoje skelbta, kad skandalingai pagarsėjęs Paulius Kairys, kuris buvo nuteistas už tai, jog sieros rūgštimi apliejo jį atstūmusios mylimosios Eglės V. veidą – tikras Klišiaus brolis. Jau tiriant šią bylą, prieš P. Kairį liudijęs šio nusikaltimo vykdytojas Povilas Būtėnas tvirtino, jog net kalėjime už duotus parodymus buvo sulaukęs nusikaltėlių grasinimų.

Visvaldas Naujokas AKISTATA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų