• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2013-ųjų vasarą visoje Lietuvoje prasidėjęs projektas „Savanoriai – žmonių saugumui“ pakvietė 18–29 metų niekur nedirbančius ir nesimokančius jaunus žmones išbandyti savo jėgas policijos sistemoje.

2013-ųjų vasarą visoje Lietuvoje prasidėjęs projektas „Savanoriai – žmonių saugumui“ pakvietė 18–29 metų niekur nedirbančius ir nesimokančius jaunus žmones išbandyti savo jėgas policijos sistemoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kaip atrodo savanoriavimas policijoje ir ką atranda jaunuoliai, pasirinkę tokią originalią savanorystę, sutiko papasakoti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus vyresnioji specialistė Rūta Jonavičienė.

REKLAMA

Tarp bičiulių – Darbo birža

R. Jonavičienė drauge su kolegomis – dažni svečiai Vilniaus teritorinėje darbo biržoje. Čia atkeliauja pristatyti jauniems, Darbo biržoje registruotiems žmonėms, projektą „Savanoriai – žmonių saugumui“ ir galimybes savanoriauti policijoje. „Susirenka labai įvairus jaunimas. Kai kurie tik pasyvūs klausytojai, kiti nuoširdžiai domisi, užduoda klausimus“, – pasakoja Rūta Jonavičienė.

„Jokių ypatingų atrankos kriterijų neturime. Svarbiausia – žmogaus motyvacija“, – iškart pabrėžia pašnekovė, pasiteiravus, ar šis projektas – atviras visiems. Iš pradžių visi savanoriai gali išklausyti 3 dienų mokymus, vėliau savanoriavimo policijoje trukmė skaičiuojama valandomis. Iš viso jaunas žmogus turi dalyvauti veiklose 200 valandų. „Aktyviausieji atlieka praktiką per pusantro mėnesio, tad 200 valandų tik atrodo ilgas laikotarpis“, – pastebi R. Jonavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Savanoriams siūlomas platus veiklų spektras – jie gali dirbti drauge su patruliais, kelių policija, stebėti miestą per vaizdo kameras, padėti apylinkės inspektoriams, dalyvauti policijos iniciatyvose. „Kokiose veiklose norėtų dalyvauti, jaunuoliai nurodo jau anketose, tad atsižvelgdami į tai, paskirstome žmones.“

Dalyvauja ir merginos, ir vaikinai

Savanoryste policijoje vienodai domisi ir merginos, ir vaikinai. „Aišku, merginos kaip visada rodo daugiau iniciatyvos, – šypsosi pareigūnė – Tačiau nemažai ir aktyvių vaikinų. Jie domisi policijos darbu, savanoriaudami išbando savo jėgas, žinias, įvertina, ar norėtų stoti į policijos mokyklą ir tapti pareigūnais“, – pasakoja R. Jonavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sėkmingai atlikę 200 valandų praktiką policijoje jauni žmonės gauna tai patvirtinantį pažymėjimą bei rekomendacijas stojant į policijos mokyklą. „Per visą projekto laiką neteko susidurti nė su vienu atveju, kai kas nors būtų išsigandęs policijos darbo. Priešingai – daugelis apsisprendžia pasukti šiuo keliu“, – sako pašnekovė.

Tiesa, savanoriavimas policijoje padeda ir tiems jauniems žmonėms, kurie savo profesinio kelio su teisėsaugos sistema nesieja. „Dažnai tenka išgirsti, kad jaunuoliai jau savanoriaudami gauna darbą, tuomet tenka atsisveikinti. Turime ir sėkmės istorijų, kai savanorystė paskatino jaunuolius įsidarbinti valstybiniame sektoriuje. Dalyvaudami šiame projekte jauni žmonės ne tik įgauna žinių, patirties, tačiau ir nuolat bendrauja – o tai, dažniausiai, yra labai svarbu“, – pastebi R. Jonavičienė.

REKLAMA

Nors projektas „Savanoriai – žmonių saugumui“ išties nestokoja privalumų, pokalbio pabaigoje pašnekovė pastebi, kad savanorių bent jau Vilniaus mieste galėtų būti daugiau, tad laukiami visi susidomėję.

Projektas „Savanoriai – žmonių saugumui“ tęsis iki šių metų birželio mėnesio. Projektą įgyvendina Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos kartu su VšĮ „Raidos kryptys“ ir Lietuvos policijos mokykla.

Daugiau informacijos apie projektą galima rasti www.raidoskryptys.lt ir www.policija.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų