• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Separatistų lyderiai atsisakė pasirašyti anksčiau suderintą dokumentą

Ukrainos prezidentas: kol kas gerų naujienų nėra, Rusijos siūlomos sąlygos – nepriimtinos (atnaujinta 10.07)

(10.07) Donecko ir Luhansko liaudies respublikų lyderiai atsisakė pasirašyti „Normandijos ketverto“ suderintą dokumentą dėl taikos plano Ukrainoje. Apie tai praneša TASS šaltinis. Anksčiau buvo pranešta, kad ESBO atstovė Heidi Tagliavini paliko kontaktinę grupę ir prisijungė prie „Normandijos ketverto“ lyderių.

(10.07) Donecko ir Luhansko liaudies respublikų lyderiai atsisakė pasirašyti „Normandijos ketverto“ suderintą dokumentą dėl taikos plano Ukrainoje. Apie tai praneša TASS šaltinis. Anksčiau buvo pranešta, kad ESBO atstovė Heidi Tagliavini paliko kontaktinę grupę ir prisijungė prie „Normandijos ketverto“ lyderių.

REKLAMA

(10.04) Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį pareiškė, esą „kol kas nėra gerų naujienų“, po visą naktį vykusio keturšalių derybų maratono, nes Rusija iškėlė „nepriimtinų sąlygų“ tariantis dėl konflikto Rytų Ukrainoje užbaigimo.

„Deja, kol kas – jokių gerų naujienų“, – sakė P. Porošenka po derybų su Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiais.

„Esama sąlygų, kurias laikau nepriimtinomis“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP, bet daugiau detalių nepateikė.

„(Derybų) procesas tebevyksta“, – pridūrė prezidentas per trumpą pertrauką po ilgiau negu 14 valandų trukusio derybų maratono.

REKLAMA
REKLAMA

„Vilties visuomet yra“, – pabrėžė jis.

„Mes vedame nepaliaujamas derybas – kaip matote, padėtis labai sunki. (Vokietijos kanclerė) Angela Merkel ir (Prancūzijos) prezidentas François Hollande’as labai padeda, bet kol kas situacija sudėtinga“, – aiškino jis.

REKLAMA

(09.48) Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad „kol kas jokių gerų naujienų nėra“, o Rusijos sąlygas pavadino nepriimtinomis.

(09.24) Vadinamoji Ukrainos kontaktinė grupė ketvirtadienį ryte gavo dokumentą, parengtą visą naktį Baltarusijos sostinėje derybas vedusių Rusijos, Ukrainos, Vokietijos bei Prancūzijos lyderių, ir dabar, kaip praneša Rusijos žiniasklaida, turės jį išnagrinėti bei patvirtinti.

„Dokumentas buvo perduotas nagrinėti ir patvirtinti“, – Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo vieną deryboms artimą šaltinį

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos prorusiškų separatistų lyderiai Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis, atvykę į kontaktinės grupės posėdį Minske, kaip tikimasi, pasirašys lyderių parengtą dokumento projektą. Tai praneša naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi kitu deryboms artimu šaltiniu.

„A. Zacharčenka ir I. Plotnickis vakar atvažiavo į Minską, kad (...) lyderių derybų sėkmės atveju pasirašytų baigiamąjį dokumentą“, – sakė šaltinis.

„Interfax“ korespondentas pranešė, kad į kontaktinės grupės posėdį taip pat atvyko Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjas Vladislavas Surkovas.

Deryboms artimas šaltinis sakė, kad V. Surkovas atvyko iš Minsko Nepriklausomybės rūmų, kur vis dar vyksta V. Putino, Ukrainos prezidento Petro Porošenkos, Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir Prancūzijos prezidento François Hollande’o susitikimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis atsivežė lyderių parengtų dokumentų projektus, kuriuos turėtų patvirtinti kontaktinė grupė, sudaryta iš Kijevo, separatistų bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovų.

(09.08) Derybos tarp Rusijos Federacijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovų, kaip praneša TASS, baigėsi. Lyderiai paliko derybų salę, pirmasis išėjo P. Porošenka, po jo – Vladimiras Putinas, Angela Merkel ir François Hollande’as.

Korespondentas Andrejus Kolesnikovas savo „Twitter“ paskyroje rašė, kad susitarimo dokumentą pasirašys kontaktinės grupės atstovai, o ne aukščiausieji šalių vadovai.

(papildyta 08.48) Pasiskelbusiųjų Luhansko ir Donecko liaudies respublikų vadovai, Igoris Plotnickis ir Aleksandras Zacharčenka, anot „RIA Novosti“, atvyko į derybų vietą Minske.

REKLAMA

Kartu su jais automobiliu atvyko ir vienas iš Rusijos prezidento patarėjų, „pilkasis kardinolas“ Vladislavas Surkovas.

V. Surkovas buvo pastebėtas Minsko Nepriklausomybės rūmuose, kur vyksta Vladimiro Putino, Angelos Merkel, François Hollande’o ir Petro Porošenkos susitikimas. Tačiau Kremliaus pranešime spaudai tarp dalyvaujančių „Normandijos ketverte“ V. Surkovas minimas nebuvo.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra: derybose dėl taikos – didžiulė pažanga

Baltarusijos sostinėje tebesitęsia keturšalis viršūnių susitikimas, kuriame ieškoma būdų, kaip nutraukti Ukrainą krečiantį separatistinį konfliktą.

Po devynias valandas trukusių diskusijų Rusijos prezidentas V. Putinas ir Vokietijos kanclerė A. Merkel vienas po kito išėjo iš salės, kurioje vyksta derybos, tačiau po kurio laiko sugrįžo.

REKLAMA

Minsko Nepriklausomybės rūmuose šimtai žurnalistų laukia susitikimo pabaigos. Dalis jų lūkuriuoja prie salės, kur vyksta derybos, kiti susibūrę spaudos centre ar snūduriuoja krėsluose.

Anksčiau buvo pranešta, kad greitai gali būti paskelbtas oficialus pareiškimas apie derybų rezultatus, tačiau kol kas nėra jokios informacijos apie derybų proceso eigą.

Derybos Minske tęsiasi jau kiek daugiau nei dešimt valandų. Per šį laiką Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos vadovai dukart kalbėjosi akis į akį, taip pat surengė diskusijas išplėstu formatu – dalyvaujant delegacijų nariams.

Minske vykstančiose derybose dėl Ukrainos pasiekta didžiulė pažanga

Baltarusijos sostinėje jau pusę paros be pertraukos vykstančiame keturšaliame viršūnių susitikime, kuriame ieškoma būdų, kaip nutraukti Ukrainą krečiantį separatistinį konfliktą, lyderiai pasiekė „didžiulę pažangą“, – tai praneša Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi deryboms artimu šaltiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis informavo, kad Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos vadovai po derybų planuoja pasirašyti baigiamąjį dokumentą, kurio 80 proc. teksto jau yra suderinta.

„Suderinta 80 proc. baigiamojo dokumento. Tame dokumente yra daugiau negu dešimt punktų. Po to, kai „Normandijos ketverto“ lyderiai jį pasirašys, jis bus perduotas patvirtinti kontaktinei grupei. Pasiekta didžiulė pažanga“, – sakė šaltinis.

Baltarusijos sostinėje trečiadienį susirinkę Rusijos, Ukrainos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai diskutuoja jau ilgiau negu 12 valandų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų