• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Radijas „Laisvoji banga“

Daugybėje barų prie durų yra alkotesteriai ir kiekvienas išeinantis gali pasitikrinti, ar alkoholio kiekis jo kraujyje neviršija normos, kuriai esant draudžiama vairuoti. Tačiau biomedicinos mokslų daktaras Aurelijus Veryga „Laisvosios bangos“ eteryje tikino, kad taip galimybės vairuoti vertinti nereikėtų, nes galima stipriai apsigauti ir nukentėti patiems bei sužaloti kitus eismo dalyvius.

„Siūlyčiau taip nerizikuoti ir nežaisti su likimu, mat čia yra du svarbūs aspektai. Vienas jų – norma, kuri numatyta įstatyme. Tai yra teisinis susitarimas, dėl kurio sugeba sutarti politikai. Tai nebūtinai yra susiję su reakcija vairuojant išgėrus ar kaip nors pagrįsta mokslu ir rodo, kad tokia riba yra saugi. Kiek man yra tekę domėtis moksliniais tyrimais, jie paprastai labai aiškiai rodo, kad saugiausia yra, kai žmogus vairuoja visiškai blaivus. Ir net 0,1 ar 0,2 promilės, kas šiuo metu šalyje leidžiama jau turintiems stažą vairuotojams, yra susiję su didesne rizika padaryti eismo įvykį ir ką nors sužaloti“, – kalbėjo specialistas.

„Kitas svarbus aspektas dėl tų žmonėms skirtų prietaisų baruose – jie dažniausiai nėra metrologiškai patikrinti, nėra valomi, tai daugiau kaip žaisliukai, kurie kabo ir tiek. Bet jei mes kalbame apie rimtą tyrimą ir prietaisus, kurie tikrai matuoja promilių kiekį, tai turi būti metrologiškai patikrinti prietaisai, o šie baruose gali turėti paklaidą į abi puses. Ir prietaisas gali neteisingai parodyti, ir alkoholis, kurį žmogus išgėrė, iš karto į kraują nepatenka. Jis ten pateks dar ir važiuojant namo. Tad jei alkotesteris išeinant iš baro rodė tiesą, po 20 minučių tas kiekis gali išaugti ir galima tikrai prisidaryti problemų“, – įspėjo A. Veryga.

Anot specialisto, dažnai sakoma, kad jei žmogus alkoholį gėrė iš vakaro, kaip alkotesteris gali nustatyti girtumą: „Žmonės keistai interpretuoja šią situaciją. Jie mano, kad jei iš vakaro visiškai nusigėrė ir pamiegojo, tai girtumas lyg ir nebesiskaito. Tačiau ryte žmogus vis tiek gali būti girtas. Nesvarbu, kad miegojo. Nes alkoholiui suskaidyti žmogaus kūne reikia laiko ir kuo daugiau jo išgerta, tuo daugiau laiko reikia, kad jį organizmas sunaikintų. Tad ryte vairuoti vis tiek negalima, nes žmogus vis dar apsvaigęs, lieka reakcijos pokyčių. Ir tas pamiegojimas naktį neretai žmones apgauna.“  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų