REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Alergijos, astmos ir imunologijos koledžo specialistai iš Finikso (Arizonos valstija) paskelbė, kad alergija sergančius žmones šios ligos priepuolis gali ištikti net po to, kai jie pabučiuoja savo partnerį.

REKLAMA
REKLAMA

Medicinos mokslų daktaras Sami Bahna įsitikinęs, kad „jei sergate alergija tam tikriems maisto produktams ir pabučiavote žmogų, kuris ką tik valgė jus alergizuojantį maistą, nenuostabu, kad jus gali ištikti šios ligos priepuolis“. JAV Alergijos, astmos ir imunologijos koledžo prezidentas mano, kad „kai kuriuos pacientus tokie priepuoliai ištinka net tuomet, kai po valgio praeina kelios valandos, o partneris jau yra išsivalęs dantis. Pasirodo, seilės gali išskirti alergenus net praėjus keletui valandų po to, kai maistas buvo suvirškintas“.

REKLAMA

„Bučinių alergija“ yra labiausiai paplitusi tarp tų žmonių, kuriems diagnozuota alergija tam tikriems medikamentams ar maisto ingredientams. Tokiam ligoniui dažniausiai ištinsta lūpos arba gerklė, išberia odą, jis jaučia diegimą ar niežulį, gali pradėti dusti. Šiuo metu JAV gyvena 2–3 procentai suaugusiųjų ir 5–7 procentai vaikų (o tai sudaro apie 7 milijonus gyventojų), kurie turi alergiją vienam ar kitam maisto produktui.

REKLAMA
REKLAMA

Bet ką daryti, jei alergiją Tau sukelia mylimoji? Alergologų verdiktas žiaurus. Jie rekomenduoja tam partneriui, kuris mėgavosi alergizuojančiu patiekalu, kruopščiai išsivalyti dantis, išskalauti burną, 16–24 valandas vengti pavojingo maisto ir tik tada leistis į kūniškas glamones. Baisu, tačiau kai kuriais atvejais ir tokio „išsivalymo“ nepakanka.

Profesorius S. Bahna papasakojo apie 30-metį pacientą, kuris serga ūmia alergija žemės riešutams. Kai šis vyriškis pabučiavo savo draugę, jam ištino lūpos ir ėmė be galo perštėti gerklę. Pasirodo, mergina prieš porą valandų valgė riešutų, bet po to išsivalė dantis, išsiskalavo gerklę ir net sukramtė kramtomosios gumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra ir dar intymesnių alergijos pasireiškimo atvejų – kai kurie žmonės gali būti alergiški spermicidams, lubrikantams, lateksui ar net partnerio spermai. Yra žmonių, kuriuos alergijos priepuolis ištinka dėl natūralių hormonų, išsiskiriančių dėl lytinio akto metu patiriamo emocinio susijaudinimo ar fizinės įtampos.

Toms moterims, kurios yra alergiškos savo partnerio spermai, S. Bahna rekomenduoja naudoti prezervatyvą arba kreiptis į alergologus, kad būtų atlikta desensibilizacijos (organizmo jautrumo tam tikrai cheminei medžiagai sumažinimo) procedūra. Lengvos alergijos atvejais tokioms pacientėms gali padėti ir vaistai nuo alergijos, kurių veiklioji medžiaga yra antihistaminas.

„Labai tikėtina, kad šios rūšies alergija kankina žymiai daugiau žmonių, bet jie nesikreipia į medikus, nes gėdijasi. Tačiau alergologai gali nustatyti, kas sukelia tokią aštrią reakciją, ir pasiūlyti tinkamus vaistus“, – akcentuoja alergijos ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų