• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Marija Palaikytė – pirmoji Lietuvoje mados prognozuotoja. Su ja kalbamės apie jos veiklą, lietuvišką madą bei stilių ir apie ateinančias mados tendencijas („Vilnius LifeStyle“).

Marija Palaikytė – pirmoji Lietuvoje mados prognozuotoja. Su ja kalbamės apie jos veiklą, lietuvišką madą bei stilių ir apie ateinančias mados tendencijas („Vilnius LifeStyle“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Kaip sekasi nauja veikla? Kodėl pasirinkote būtent tokį profilį?

Savitumas yra vertybė, kuri visada buvo mano siekiamybė. Visuomet siekiau išlaikyti tą savajį išskirtinumą plačiąja prasme: ieškoti naujų sprendimų, naujų veiklos sričių kurdama savo pačios įvaizdį arba tam tikrus personažus.

REKLAMA

„Trend Wave“ – ilgai brandinta idėja ir ne paslaptis, kad būti pirmam yra ne tik svaiginanti privilegija, bet ir neabejotinas išbandymas. Visgi gyvenimo vyrų mados sostinėje Florencijoje patirtis ir akivaizdžios spragos Lietuvos mados rinkoje bei vartotojų savimonėje privedė prie šios verslo idėjos. Lietuvoje vyrų mados pasiūla yra iš tiesų skurdi, o padėtis ilgai negerėjo, nes buvo nuolat teisinamasi paklausos trūkumu bei domėjimosi stoka.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau neabejoju, kad lietuviai yra pasiruošę pokyčiams ir būtent dabar tam tinkamiausias metas. Tad mano tikslas yra ne tik laikinai papuošti vieną ar kitą asmenį, bet plačiąja prasme prisidėti prie požiūrio į išvaizdą raidos. Sėkmingas įvaizdis neabejotinai turi įtakos tiek asmeniniam, tiek profesiniam gyvenimui – juk kiekvieno individo išvaizda yra ir jo asmeninės kultūros dalis.

Kaip apibūdintumėte bendras mados ir stiliaus tendencijas Lietuvoje?

Natūralu, kad kiekvienoje terpėje, nesvarvbu, ar tai – miestas, ar valstybė, ilgainiui įsivyrauja vietinė grožio samprata, lemiama kultūros, klimato ar nusistovėjusių vertybių. Deja, kol kas lietuviai yra labai susikaustę, negailestingi aplinkinių norui atrodyti kitaip, tad kartu paniškai bijantys neigiamos tų pačių aplinkinių nuomonės. Būti kitokiam reiškia būti drąsiam, o drąsūs, žinia, ne visi. Visgi guodžia tai, kad šią savybę galima išsiugdyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau reikia pripažinti, kad Lietuvos didmiesčiuose tikrai esama pavydėtinai elegantiškų ir puikaus skonio nestokojančių žmonių (kiek graudu, bet absoliučią daugumą šio stilingųjų sąrašo kol kas sudaro moterys). Visgi moteris galų gale turėtų suprasti, kad jos išpuoselėtą grožį gerokai prislopina šalia einantis nė pusės tiek gerai neatrodantis vyras. Darnus poros įvaizdis turėtų būti siekiamybė visų turinčių tą porą, o jei tam pati neturite laiko – yra profesionalų, galinčių padėti suformuoti asmenybę ir gyvenimo būdą atitinkantį įvaizdį.

REKLAMA

Ko palinkėtumėte mados tendencijų pėdomis sekantiems lietuviams? Gal kaip tik – atrasti savitą stilių?

Kiekviena kultūra turi ryškesnį arba subtilesnį vyraujantį skonį ir požiūrį į madą. Taip jau yra, kad Lietuva neturi ilgamečių mados kūrimo tradicijų ir išvis mados kultūra dar tik pradeda kurtis, tad semtis įkvėpimo iš kitų, bent kol kas, buvo vienas tinkamiausių sprendimų. Kartais idėjos interpretacija pranoksta originalą. O ir savitų idėjų pasitaiko vis dažniau – esu amžina optimistė, tad ir lietuviškosios mados pasaulio ateitimi tikiu, savo ryžtą įprasminu dar ir pati dėvėdama vietinių kūrėjų apdarus.

REKLAMA

Ramina ir tai, kad Lietuvoje tendencijos ateina laiku, tik užsilieka ilgiau, tad mados pasaulis lyg ir nuolaidesnis nei mados sostinėmis tituluojamose šalyse ar miestuose.

Kokios naujausios mados tendencijos? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Visos nuotaikos – jau pavasario link. Moterys šią vasarą galės pasinerti į spalvingus mados pasaulio žaidimus, bent trumpam prisimindamos asimetriškus, vieną petį apnuoginančius suknelių ar palaidinių siluetus.

Praėjusiais metais itin mėgtus juodai baltus derinius siūloma keisti į sodriai mėlynos ir steriliai baltos tandemą arba į vientisai balto įvaizdžio variantus. Mėgstančioms išsiskirti pats laikas atkreipti dėmesį į sodriai geltoną, garstyčių, žalią spalvas bei languotus audinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O vyrų tendencijos tikrai nestokoja spalvų ir akį rėžiančių raštų: išraiškingi languoti audiniai, šmaikštūs deriniuose atsikartojantys įvairių dydžių dryžiai bei gėlės, visą įvaizdį užkariaujantys džinsiniai audiniai. Jau minėtos sodriosios spalvos apima visus įmanomus raudonos atspalvius, solidžią baklažanų ir dar keletą šių metų favoritų – žalios ir mėlynos derinius.

Mada yra ne tik kūrybiškas žaidimas, praskaidrinantis kasdienybę, – tai ir nuolat aplinkai transliuojama Jūsų asmenybę nusakanti žinutė. Asmeninio įvaizdžio kūrimas yra atsakingas procesas, bet absoliutus prisitaikymas prie aplinkos ir susiliejimas su ja nėra išeitis.

REKLAMA

Tam, kad lietuviai galėtų galų gale išsilaisvinti iš visų stereotipų ir sėkmingai įsisavintų mados pasaulio naujienas, visų pirma reikia suprasti, kad gerai, o svarbiausia – savitai, atrodyti nėra nuodėmė! Vyraujantis įsitikinimas, kad intelektualus ar tariamai labiau filosofiškas žmogus negali, o ir neturi kreipti dėmesio į tuštybei priskiriamus apdarus, yra labai klaidingas. Ir ši taisyklė galioja visiems. Juk nei Jūsų asmeninių savybių, nei profesinių galimybių niekaip neturėtų nuvertinti gera ar savita Jūsų išvaizda.

REKLAMA

Sakyčiau, atvirkščiai: protingas, išsilavinęs žmogus tiesiog privalo rūpintis savo išvaizda ir aplinkai pristatomu įvaizdžiu – taip jis tik pabrėžtų savo visapusiškumą bei laisvesnį mąstymą. Tad norėčiau palinkėti būtent laisvesnio požiūrio į savo bei aplinkinių saviraišką per madą, nes stilingas žmogus visada atrodo žavingai, o žavingas gali būti tiek vidus, tiek ir išorė.

 

Marija Palaikytė (nuotr. „Vilnius LifeStyle“)  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų