REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rusija paleido į laisvę moterį, kuri buvo apkaltina valstybės išdavimu po to, kai esą paskambino į Ukrainos ambasadą ir perspėjo, kad vieno Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinio kariai galbūt buvo pasiųsti kautis į Rytų Ukrainą. Tai antradienį pranešė jos vyras.

 Rusija paleido į laisvę moterį, kuri buvo apkaltina valstybės išdavimu po to, kai esą paskambino į Ukrainos ambasadą ir perspėjo, kad vieno Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinio kariai galbūt buvo pasiųsti kautis į Rytų Ukrainą. Tai antradienį pranešė jos vyras.

REKLAMA

Anatolijus Gorlovas naujienų agentūrai „Reuters“ patvirtino, kad jo žmona Svetlana Davydova buvo paleista pasirašiusi pasižadėjimą neišvykti iš šalies. Tačiau prokurorai tęsia tyrimą byloje, dėl kurios šiai daugiavaikei motinai gresia iki 20 metų kalėjimo.

„Tyrėjas patenkino gynybos prašymą pakeisti kardomąją priemonę S. Davydovai. Ji pasirašė pasižadėjimą neišvykti“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė moters advokatas Sergejus Badamšinas.

Kiek vėliau socialiniame tinkle „Twitter“ advokatas parašė, kad jo klientė antradienio vakarą paliko tardymo izoliatorių.

REKLAMA
REKLAMA

„S. Davydova laisvėje. Ji visiems dėkoja!“ – rašė S. Badamšinas.

Kremlius anksčiau antradienį nurodė, kad apsvarstys peticiją, kurią pasirašė per 50 tūkst. žmonių, prašydami paleisti 37 metų S. Davydovą, septynių vaikų motiną, iš ikiteisminio arešto.

REKLAMA

Ji prieš dvi savaites buvo suimta Viazmos mieste, esančiame už maždaug 250 km į vakarus nuo Maskvos.

A. Gorlovo teigimu, jo žmonos arešto dokumentuose buvo nurodyta, kad pernai ji paskambino į Ukrainos ambasadą ir papasakojo nugirdusi karių pokalbį, esą netoli Viazmos esančioje karinėje bazėje laikomas karinis dalinys bus išsiųstas į Ukrainą kautis su Kijevo vyriausybės pajėgomis prorusiškų separatistų pusėje. Tie kariai esą turėjo būti perrengti civiliais drabužiais.

Rusija jautriai reaguoja į Vakarų šalių ir Kijevo kaltinimus, kad ji teikia pagalbą separatistams Rytų Ukrainoje, kur nuo praeitų metų balandžio vykstančiame konflikte žuvo jau per 5,1 tūkst. žmonių. Maskva tvirtina, kad visi Rusijos piliečiai, kovojantys tame regione, yra savanoriai, ir neigia į šalį kaimynę siunčianti ginklus bei karius.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos žmogaus teisių ombudsmenė Ela Pamfilova pirmadienį kreipėsi į generalinę prokuratūrą ir Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovą su prašymu iki teismo paleisti S. Davydovą.

„Ypač didelį susirūpinimą kelia tai, kad ši motina (...) turi dviejų mėnesių kūdikį, kuris yra maitinamas krūtimi ir kurio gyvybiškai svarbūs poreikiai nėra užtikrinami“, – sakoma E. Pamfilovos pareiškime.

Nauji S. Davydovos advokatai, pakeitę ankstesnius, paskirtus valstybės, sako, kad moteriai keliami kaltinimai yra nepagrįsti.

A. Gorlovas nurodė, kad jam nebuvo leista pasimatyti su žmona nuo tada, kai ji buvo areštuota.

„Vaikai elgiasi gerai, kiek įmanoma tokioje padėtyje, – sakė jis „Reuters“. – Jie laukia, kada ji grįš namo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Gorlovo nuomone, sprendimas paleisti jo žmoną buvo priimtas dėl to, kad visuomenėje kilo didelis pasipiktinimas dėl jos arešto, kurį žmogaus teisių gynėjai ir opozicijos aktyvistai laiko absurdišku.

„Manau, tai įvyko dėl aiškaus požiūrio, kurį pademonstravo pilietinė visuomenė, ir dėl tvirto nepriklausomos žiniasklaidos palaikymo“, – sakė jis naujienų agentūrai „The Associated Press“.

Nors įrodymų daugėja, Maskva kategoriškai neigia bet kokį savo vaidmenį Ukrainos konflikte. Kai Ukrainos pajėgos pernai vasarą tame regione sučiupo kelis rusų oro desantininkus, Kremlius tvirtino, esą kariai į šalies kaimynės teritoriją pateko todėl, kad pasiklydo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų