REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos rykštė: nė dienos be kruvinų išgertuvių

 Policijos departamento fiksuojamų įvykių suvestinės liudija, jog Lietuvoje nėra nė dienos, kad nebūtų nužudymo arba kruvino išpuolio, tik per plauką nepasibaigusio žmogžudyste. Pastarosiomis dienomis buvo gausu įvykių, kuriuose ne kumščiais mosuota, o „diriguota“ peiliu ar net kirviu. Žinoma, ir ne be alkoholio „įdirbio“.

Net sesuo prieš seserį

Šiurpia tragedija dvelkė Arlaviškių kaime (Kauno r.), kur rytą kirviu į galvą buvo sužalotas 41 metų vyras. Dėl šio išpuolio antrankiai buvo uždėti sužalotojo kaimynui (64 m.). Šis vyras buvo sunkiai apgirtęs (2,53 promilės alkoholio kraujyje).

Šiurpus nusikaltimas įvykdytas ir Kaune. Vidury dienos šeimoje kilus konfliktui, irgi sunkiai apgirtęs žentas (46 m.) prieš savo uošvę (79 m.) pakėlė ne ranką, o... kampinį diskinį pjūklą – juo pensininkei nupjovė pirštą. Nelaimėlė atsidūrė ligoninėje, o žentas – areštinėje.

REKLAMA
REKLAMA

Kraupiausia, kad vis dažniau kraują vienas kitam pralieja šeimos nariai. Žmonės visai praradę šiltus jausmus saviesiems, visai nevertina žmogaus gyvybės, per dažnai kylančius nesutarimus griebiasi sunkiai žalojančių įrankių. Štai kone mirtinai girta (3,77 prom.) vilnietė (36 m.) popietę namie pastvėrė žirkles ir jomis stipriai sužalojo ranką savo sugyventiniui (45 m.). O Krokialaukio kaime (Alytaus r.) per išgertuves namie, kilus konfliktui, šeimos galva (63 m.) griebėsi plaktuko ir juo trenkė per galvą savo sūnui (22 m.). Kai vaikinas, vengdamas smūgių, išbėgo į lauką, įtūžęs tėvas jį pasivijo ir per galvą sūnui trenkė jau kirviu. Tik tuomet smogikas nusiramino, matyt, atsitokėjęs. Sūnus buvo pristatytas medikams, o tėvas atsidūrė už grotų. Pareigūnai tegalėjo stebėtis, kad savo emocijų nevaldė visai nedaug apsvaigęs žmogus – jam buvo nustatytas tik lengvas girtumas (0,84 prom.).

REKLAMA

Kaune buvo atvirkščiai – tėvą (40 m.) sužalojo jo nepilnametė dukra (17 m.). Mergina įsisiautėjo, kai prieš vidurnaktį namie kilo konfliktas – ji tėvą „įveikė“ peiliu durdama jam į koją.

Tokius smurtinius įvykius tarp tėvų ir vaikų dar būtų galima pavadinti kartų konfliktais ir tuomet ieškoti priežasčių, kodėl nemokėta nesutarimų spręsti be smurto. O Skriaudžių kaime (Prienų r.) vėlų vakarą šeimoje įvykdytas nusikaltimas verčia tik stebėtis ir šiurpti: per staiga kilusį jaunų seserų konfliktą jaunesniosios rankose irgi sublyksėjo peilis – 17–metė sužalojo savo seseriai (21 m.) ranką, o netrukus medikai nustatė pacientei dar ir rankos kaulo lūžį.

REKLAMA
REKLAMA

Nužudymų mažėja

Laimei, visi paminėti nusikaltimai, kurių tyrėjai dabar detaliau aiškinasi priežastis ir renka įrodymus teismui, nesibaigė žmogžudystėmis. Bet nužudymų šiais metais jau irgi būta: iki sausio 29-osios Lietuvoje užfiksuoti 4 tokie nusikaltimai – po du Marijampolės ir Vilniaus apskrityse.

Beje, ši statistika leidžia šiek tiek ir pasidžiaugti. Mat pernai per sausį Lietuvoje buvo įvykdyta 12 nužudymų, 2013 metais – 15, 2012-aisiais – 20, 2011 metais – 25. Žinoma, galima aiškinti, kad žmogžudysčių sumažėjo vien dėl to, jog šalyje kaskart mažėja ir gyventojų, arba dėl to, kad tik lemtingo atsitiktinumo dėka išvengta mirties po sunkaus sužalojimo, tačiau galima ir viltis, kad vis daugiau žmonių sugeba konfliktus spręsti taikiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugiadienių“ finalas

Visuose šių metų nužudymuose buvo ir pikčiausias „dalyvis“ – alkoholis. Štai jis pražudė Višakio Rūdos kaimo (Kazlų Rūdos sav., Marijampolės apskr.) gyventoją Stanislavą D. (64 m.), o pas šį vienišių viešėjusį Arūną P. (52 m.) pavertė sugėrovo budeliu.

Vietos gyventojai pasakojo, kad Višakio Rūdos pakraštyje esančios sodybos, dabar paženklintos žmogžudyste, vienas galas jau seniai buvo paverstas landyne. Čia rinkdavosi stikliuko mėgėjai. Šie nepaisė, kad apgriuvusiame name net nebuvo elektros.

Pastarąją savaitę iki žmogžudystės pas Stanislavą D. svečiavosi nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis Arūnas P. Kelis kartus už vagystes teistas vyras maždaug prieš metus į Suvalkiją atvyko iš Kėdainių. Jis, neturėdamas kur gyventi, iš pradžių miegodavo pamiškėje. Bet benamio pagailėjo vieni senukai iš netolimo Dambravinos kaimo ir jį priglaudė. Savo geradariams Arūnas padėdavo nudirbti ūkio darbus. Viskas būdavo gerai tol, kol Arūnas negirtaudavo.

REKLAMA

Naujakurys gaudavo socialinę pašalpą. Būtent šie pinigai tąkart ir atvedė stikliuko mėgėją Arūną pas pažįstamą Stanislavą D. Anot kaimo gyventojų, abu vyrai Stanislavo pastogėje visą savaitę gerdami ir švaistė Arūno gautus pinigus, kol baigėsi nužudymu.

Dėl nužudymo sulaikytas neblaivus (1,04 prom.) įtariamasis Arūnas pareigūnams vėliau užsiminė, kad konfliktas girtaujant kilo dėl esą šiurpaus įžeidimo: praeityje teistą šį vyrą šeimininkas Stanislavas vienu momentu pavadino seksualinių mažumų atstovu. Tad buvęs kalinys, gindamas savo garbę, griebė peilį ir juo smogė šeimininkui į krūtinę. Dūrio būta mirtino.

Bet teisme, kai įtariamajam buvo skiriamas suėmimas 3 mėnesiams, Arūnas jau tikino negalįs paaiškinti, kodėl nudūrė sugėrovą – esą nieko nebeprisimenąs po daugiadienių išgertuvių. Tačiau itin kultūringai elgęsis vyras pats pritarė teismui, kad už nužudymą jį tiesiog būtina suimti kuo ilgesniam laikui – juk „padarytas toks baisus nusikaltimas“.

REKLAMA

Dėl nužudymo Arūnui P. gresia ilgi nelaisvės metai. Apmaudu, kad jis neišlaikė seniūnijos socialinei darbuotojai neseniai duoto pažado nebegerti. Būtų valdęsis – šiandien neturėtų galvoti apie gyvenimą „zonoje“.

Svečiai tapo žudikais

Dar vieną nužudymą tiria Marijampolės policininkai. Jiems reikia nustatyti, kodėl ir kokiomis aplinkybėmis nužudytas marijampolietis Kęstutis L. (52 m.).

Dėl šio įvykio iš pradžių buvo sulaikytas nužudytojo kaimynas (58 m.), bedarbis, anksčiau neturėjęs reikalų su teisėsaugininkais, kaip ir Kęstutis L. Kiek vėliau policininkai sulaikė dar vieną įtariamąjį (26 m.). Abu jie suimti kol kas mėnesiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsituokęs Kęstutis L. pastaruoju metu daugiabučiame name gyveno vienas, jo dukra išvykusi į užsienį. Vyras, kaimynų teigimu, mėgo išgerti, kartais savo bute priimdavo kokį nors panašių pomėgių turintį svečią.

Vieną pavakarę pas Kęstutį L. užsukęs pažįstamasis nustebo, kad buto durys paliktos praviros. Vėliau paaiškėjo, kad tai anksčiau matė ir kiti namo gyventojai, tačiau nekreipė dėmesio, nes nieko blogo neįtarė. O minėtas pažįstamasis užėjo vidun. Vaizdas, kurį svečias išvydo, sukrėtė ir pašiurpino: Kęstutis L. nebegyvas gulėjo virtuvėje, ir buvo aišku, kad jis patyręs smurtą.

Atvykę policijos pareigūnai ir ekspertas nustatė, kad Kęstutis L. peiliu sužalotas į krūtinę – smogta mažiausiai 4 kartus. Čia pat buvo paliktas ir nužudymo įrankis.

REKLAMA

Bute buvo akivaizdūs buvusių išgertuvių pėdsakai – maisto likučių, keli ištuštinti stipraus vyno buteliai.

Įtarus, kad Kęstutis L. tądien girtavo su kaimyninio daugiabučio gyventoju ir dar keliais asmenimis, du iš jų buvo operatyviai suimti. Greitai išaiškina

Liūdnai sausį išgertuvės baigėsi ir Vilniuje, Mechanikų gatvės bute. Jame rytą buvo aptiktas nužudytas vyras (32 m.). Nustatyta, kad jis patyręs daugybę durtinių krūtinės sužalojimų ir nukraujavęs. Netrukus buvo sulaikyti 2 įtariami vyrai (28 m. ir 33 m.). Jaunesnysis tebebuvo girtas – jo kraujyje rasta 2 promilės alkoholio. Kodėl vilnietis buvo žiauriai subadytas, pareigūnai dar aiškinasi.

REKLAMA

Tokie pat tyrėjų žingsniai atliekami ir dar vienoje byloje dėl nužudymo Vilniuje. Įtariama, kad vilnietis (33 m.), kuris sulaikomas taip pat buvo girtas – 2,32 promilės alkoholio, bute mirtinai sumušė sugėrovą (39 m.). Nelaimėlis mirė dėl sunkios galvos traumos.

Kaip matyti, tokie buitiniai nužudymai, įvykdyti per išgertuves, dažniausiai labai greitai pareigūnų išaiškinami. Kaip skelbia Policijos departamento statistika, tokie nužudymai jau keletą metų išaiškinami kone 100 procentų.

Tik faktai:

2014 metais Lietuvoje buvo užregistruota 170 nužudymų, o 2013 metais – 182.

Šie skaičiai liudija, kad šalyje kas antrą–trečią dieną buvo nužudoma po žmogų.

Daugiausia žmogžudysčių pernai įvykdyta Vilniaus apskrityje (49), Kauno (27), Klaipėdos ir Panevėžio (po 20), Utenos (18), o mažiausia – Tauragės apskrityje (4), Šiaulių (5), Alytaus (6).

Bet nėra nė vienos apskrities (Lietuvoje jų yra 10), kurios 2014 metais nebūtų paženklinęs nužudymas.

Policijos departamento duomenimis, nužudymų Lietuvoje kasmet mažėja: 2012 metais buvo 200, 2011 metais – 212, 2010-aisiais – 217, 2009 metais – 259, 2008-aisiais – 303.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų