REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Ieva Dirmaitė, www.keturivejai.lt

Dešimt kilogramų cukraus iš įvairių pasaulio šalių, daugiau nei 350 asmeninėje kolekcijoje saugomų lėktuvo bilietų šaknelių ir prieš metus pamestas jų skaičius, daugiau nei 100 taškų žemėlapyje, kuriuose dar neteko lankytis. „Visų keliautojų draugu spėjęs tapti personažas“, – taip save apibūdina nepailstantis keliautojas, kelionių agentūros „Makalius.lt“ įkūrėjas Rimvydas Širvinskas, visuomenei geriau žinomas Makaliaus slapyvardžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinio turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodos „Adventur“, vykusios sausio 23-25 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, metu šiltai ir betarpiškai su auditorija bendravęs „Makalius.lt“ vadovas ne tik pristatė naują projektą „Keliauk su žvaigžde“, kuriuo bus siekiama atgaivinti kelionių autobusu paklausą suteikiant keleiviams, anot Makaliaus, analogų Lietuvoje neturinčią galimybę į kelionę vykti drauge su žinomu Lietuvos visuomenės veikėju, dainininku, aktoriumi, rašytoju, bet taip pat nešykštėjo ir praktinių patarimų žiūrovams, būsimiems keliautojams, kaip pigiai ir patogiai susiplanuoti savo atostogas.

REKLAMA

Bene pusę pasaulio išmaišęs R. Širvinskas teigia, kad neverta, susigundžius patrauklia akcija, čia pat lyg išdegus akis pirkti kelionę: „Niekada skubotai neįsigykite kelionių. Planuodami savo atostogas, pirmiausia į tai investuokite savo laiką.“ Taip pat svarbu sekti kainų kitimo tendencijas, kadangi lėktuvo bilietų kainų pokytis, anot Makaliaus, primena bangos lūžimą. Jei kainų kitimas būtų pateiktas grafike, pastebimas kainos didėjimas nuo labai mažos iki vis didesnės, o taške, kuriame pasiekiama didžiausia kaina, už kurią vartotojai nustoja pirkti iš pradžių labai pigiai kainavusį bilietą, kaina it banga lūžta ir vėl gerokai sumažėja. Patarimas moterims auditoriją prajuokino – R. Širvinskas-Makalius siūlo atsisakyti kelių porų aukštakulnių ir suknelių skaičių sumažinti bent jau iki dienų skaičiaus, kiek planuojama būti svečioje šalyje, idant pavyktų išsiversti su rankiniu bagažu ir taip sutaupyti pinigų. Kad ir suvenyrams bei lauktuvėms.

REKLAMA
REKLAMA

Vasaros sezono kryptys nesikeičia

Besiteiraujantiems patarimo, kuria kryptimi siūlytų vykti atostogauti, nuo 2014 metų gruodžio 4 d. ir pigių kelionių autobusu organizatoriumi tapusio „Makalius.lt“ įkūrėjas siūlo rinktis savo mylimiausią, jį ne tik savo salomis, bet ir nuostabiu maistu sužavėjusią šalį – Graikiją. Graikija, kartu su Turkija ir Bulgarija, remiantis 2014 metų spalio mėnesio kelionių agentūros „Novaturas“ duomenimis, užima lyderio pozicijas lietuviams renkantis vasaros sezono kelionių kryptį.

„Ir šiemet lieka visiškai tas pats. Jau keleri metai šios kryptys vyrauja renkantis keliones vasaros atostogoms. To priežastis – didelė pasiūla: į Turkiją skrydžiai vykdomi kasdien, tas pats su Graikija ir jos salomis, Kreta, Kosu, Rodu, Korfu. Didelis skrydžių pasirinkimas šiomis kryptimis, todėl žmonės dažniausiai ten ir keliauja. Be to, bene labiausiai išvystytas turizmo sektorius. Į Ispaniją keliaujama santykinai mažiau, tuo tarpu Turkijoje, Graikijoje, Bulgarijoje iš principo yra mažos kainos, ypač popiuliarios šios šalys šeimų poilsiui, jei šeimą sudaro 4-5 asmenys“, – tvirtina R. Širvinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai – nuotykių ieškotojai ir nuolaidų medžiotojai

Neretai keliautojai skirstomi į tam tikras kategorijas pagal savo kelionės tikslą ir keliavimo būdą. Yra poilsiautojai, yra turistai, yra piligrimai. Pasiteiravus, kokie keliautojai yra lietuviai, Makalius išskiria kelis vyraujančius tipus: „Daugiausiai yra keliaujančių su kelionių organizatoriais, poilsiui besirenkančių Turkiją ir Egiptą. Tačiau daugėja ir savarankiškų keliautojų, tų žingeidžiųjų žmonių, kurie norėtų tai padaryti savarankiškai, investuoti laiko į savo kelionės planavimą, pasidomėti (šalimi – aut. past.) pirmiausia patys. Kodėl savarankiškos kelionės yra gerai? Todėl, kad savarankiškų kelionių metu savo kelionę prisitaikome kiekvienas sau. Jei esate futbolininkas, tai ir planuosite kažkur nuvykęs užsukti į futbolo varžybas, nes taip laiką praleisite gerai. Jeigu mėgstate megzti, tuomet savo kelionės metu nepraleisite progos tarkim nueiti į didžiausią mezgimo siūlų parduotuvę Dubajuje.“ Dažnai „ant lagaminų“ gyvenantis vaikinas visgi patvirtina, kad lietuviai jau iš tiesų yra subrendę planuotis savo keliones savarankiškai.

REKLAMA

Anot pašnekovo, yra ir toks keliautojų tipas, kuris visiškai pasileidžia išbandyti savęs, keliauja savo malonumui ir dažniausiai tokioms kelionėms pasirenka Indiją, kopia į kalnus, užsibrėžia tikslą keliauti aplink pasaulį arba po Europą autostopu. „Šie žmonės patiria daugiausiai iš visų keliautojų, jie visgi yra nuotykių ieškotojai, kurie dar prieš kelionę užprogramuoja save būsimiems nuotykiams“, – sako Makalius.

Net ir keliautojas, jei tik gali, yra linkęs tuos pačius įspūdžius įsigyti už mažesnę kainą. Tai patvirtina ir R. Širvinskas-Makalius, teigdamas, kad lietuviai keliautojai – nuolaidų medžiotojai.

REKLAMA

„Juk esame parodoje, tai galiu pasakyti, kad lietuviai pirmiausia yra nuolaidų medžiotojai. Sako, paskaičiuokite man čia tą viešbutį. Čia jau galutinė kaina? Kokia nuolaida? O, mačiau didesnę man kažkas siūlė. Dėl 5 litų pasirinks ne šitą, o kitą kelionių agentūrą. Mūsų (kelionių agentūros „Makalius.lt“ – aut. past.) tikslas yra nuolaidų neduoti, nes mes norime, jog žmonės rinktųsi agentą, kuris jais pasirūpintų, kuris bus su jais ir žinos jų norus, įgeidžius, poreikius, kas jiems patiko, kas nepatiko ankstesnėse kelionėse, kitaip tariant, kad tam žmogui pasiūlytų tobulai gerą variantą. O tokių, kurie laksto nuo vieno prie kito, gaudydami, kas ten pigiau ką pasiūlys ir sutaupys jiems tuos kelis eurus, neturėtų būti. Tai – ne mūsų auditorija. Mes norime, kad mus išsirinktų kaip kokybišką partnerį kelionių organizavimui. Mes galime būti kokybiški, atsiprašau, bet be nuolaidų“, – be užuolankų savo nuomone dalinasi kelionių agentūros vadovas, savo įmonėje skatindamas užmegzti lojalumu pagrįstus klientų ir agentūros darbuotojų santykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviams jau daugiau nei 5 metus kelionių klausimais patariantis R. Širvinskas-Makalius pastebi, kad keičiasi ir lietuvių laiko suvokimas kelionėms. Atostogų kaip studentai nebepalieka paskutinei nakčiai. Mat anksčiau daugelis ieškodavo paskutinės minutės kelionių pasiūlymų, o dabar kuo toliau, tuo anksčiau pradeda kelionių paieškas ir bilietų įsigijimą, planuojasi ir derinasi atostogų laiką.

Dar viena knyga?

Viename interviu Makalius yra sakęs, kad norėjo turėti savo tinklalapį ir tinklaraščiu buvęs Makalius.lt išaugo į solidų kelionių agentūros interneto puslapį. Sakė, kad nori turėti ir savo televizijos laidą – šį tikslą taip pat įgyvendino, žydruosiuose ekranuose sekmadieniais regėdavome „Makaliaus keliones“. Vaikinas buvo užsibrėžęs parašyti knygą ir parašė. Paskutinis iš užsibrėžtų tikslų buvo žurnalas. Ką gi, jį jau kuris laikas galime įsigyti spaudos kioskuose ir ne tik. O kas toliau?

„Kelionių agentūra – turiu. Norėjau tapti kelionių organizatoriumi – gruodžio 4 dieną tapau. Dabar dar nesugalvojau, ko noriu toliau. Norėčiau dabar išsilaikyti automobilio teises, nes niekaip nepavyksta, – nusijuokia geros nuotaikos nestokojantis Makalius. – Dabar didžiausia mano svajonė būtų trumpam atsiriboti nuo visos savo veiklos, išvykti į mano labai mėgstamą vieną vilą Turkijoje, kad ir kaip banaliai tai skamba, bet vila yra išskirtinė. Likti tenai dviem savaitėms ir pamiršti visus darbus, aišku, interneto reikia, nes gi Facebook‘ą naršyti reikia ir nuotraukas gražias kelti. Čia ir būtų ta vieta pamąstyti apie savo ateitį, apie tai, ką aš jau padariau, ir apie tai, ką dar norėčiau pasiekti ir įgyvendinti. Galbūt norėčiau išleisti knygą. Knygą apie turizmo užkulisius, šio verslo virtuvę, kaip viskas vyksta, papasakoti tai, ko žmonės nežino, paneigti susiformavusius mitus. Galbūt išsikasiu duobę sau, bet, manau, tai padėtų žmonėms geriau suprasti šią sritį ir žmonės galbūt nebe taip kaulys nuolaidų savo kelionėms.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų