REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Veikėjai ir lyderiai iš viso pasaulio šeštadienį turi atvykti į Saudo Arabiją pareikšti užuojautos naujajam šios šalies karaliui Salmanui, kurio netikras brolis, karalius Abdullah, mirė penktadienį.

REKLAMA
REKLAMA

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas, princas Charlesas ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande`as yra tarp pirmųjų atvykti turinčių lyderių. JAV viceprezidentas Joe Bidenas turi atvykti artimiausiomis dienomis.

REKLAMA

Abdullah, atsargus reformuotojas, kuris Saudo Arabijai – JAV sąjungininkei Persijos įlankos regione – vadovavo neramų dešimtmetį, kai regioną krėtė „arabų pavasario“ sukilimai ir islamo ekstremizmas, mirė anksti penktadienį, būdamas maždaug 90 metų amžiaus.

Nuo 2005-ųjų, kai jis įžengė į sostą, Rijadas buvo svarbus Vašingtono sąjungininkas arabų pasaulyje, o pernai prisidėjo prie koalicijos, rengiančios smūgius iš oro prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS).

REKLAMA
REKLAMA

Pasaulio lyderiai gyrė velionį karalių kaip svarbų tarpininką tarp musulmonų ir Vakarų, bet aktyvistai kritikavo jo darbą teisių srityje ir ragino Salmaną labiau stengtis ginti žodžio laisvę ir moterų teises.

Penktadienį per karaliaus Abdullah laidotuves Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Pakistano ministras pirmininkas Nawazas Sharifas kartu su Persijos įlankos valstybių lyderiais meldėsi imamo Turki bin Abdullah mečetėje Rijade.

Karaliaus palaikus, dengtus kreminės spalvos skraiste, paprastais neštuvais nešė karališkosios šeimos vyrai, galvas apsigaubę tradicinėmis smulkiais raudonais langeliais išmargintomis skaromis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Princas Mitebas bin Abdullah, Nacionalinės gvardijos ministras ir velionio karaliaus sūnus, buvo tarp nešančiųjų palaikus į netoliese esančias El Udo kapines.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas ir Malaizijos premjeras Najibas Razakas atvyko vėliau, pareikšti užuojautos.

Vakare šimtai Saudo Arabijos gyventojų laukė eilėje, kad patektų į karališkuosius rūmus, kur simboliškai prisiekdami ištikimybę skruostais susiliesdavo su naujaisiais lyderiais ir bučiuodavo jiems rankas.

Pareigūnai Abdullah mirties priežasties nepaskelbė, bet gruodį karalius, kuris ilgai sirgo, gulėjo ligoninėje dėl plaučių uždegimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų