REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismą pasiekė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) departamento, Vilniaus apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokurorų, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnų tyrimo grupės baigta tirti baudžiamoji byla, kurioje beveik 150-ies nusikalstamų veikų padarymu kaltinami 32 asmenys.

Vilniaus apygardos teismą pasiekė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) departamento, Vilniaus apygardos prokuratūros ONKT skyriaus prokurorų, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnų tyrimo grupės baigta tirti baudžiamoji byla, kurioje beveik 150-ies nusikalstamų veikų padarymu kaltinami 32 asmenys.

REKLAMA

Subūrė gaują

Į daugiau nei 1500 lapų kaltinamąjį aktą ir į teismą perduotuose net 205 baudžiamosios bylos tomuose surašyti vieno didžiausių nusikalstamo susivienijimo, kuriam vadovavo ilgą laiką labai sumaniai kvailį vaidinęs vilnietis Marijanas Taraškevičius, pravarde Marekas bei gaujos „smegenimis“ vadintas, buvęs policijos pareigūnas Vincentas Mačiulaitis, pravarde Vincukas.

Policijos departamentas pranešė, kad, remiantis šios bylos duomenimis, kuriuos surinko Muitinės kriminalinės tarnybos, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bei prokurorai atlikdami ilgalaikius kriminalinės žvalgybos ir ikiteisminį tyrimus, 2007 metų viduryje Lietuvoje buvo suburtas nusikalstamas susivienijimas, kuris veikė iki 2011-ųjų lapkričio mėnesio Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos Respublikose, Rusijos Federacijoje, Nyderlandų Karalystėje, Vokietijos Federacinėje Respublikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Minėto susivienijimo organizavimu ir vadovavimu jam kaltinamai pateikti M. Taraškevičiui ir V. Mačiulaičiui. Pasak kriminalistų, abu vyrai įtariami koordinavę šio nusikalstamo susivienijimo narių ir kitų asmenų veiksmus, skirstę jiems vaidmenis, derindavę kiekvieno nusikaltimo padarymo planus, cigarečių gabenimo schemas, tiesiogiai ir per kitus asmenis koordinavę nusikalstamo susivienijimo narių, nusikaltimų vykdytojų ir padėjėjų veiksmus konkrečių nusikaltimų metu.

REKLAMA

Yra duomenų, kurie leidžia pagrįstai įtarti, kad nuo nusikalstamo susivienijimo gyvavimo pradžios šioje byloje įvardyti kaltinamieji Lietuvoje įsigijo keliolika krovinių pervežimo įmonių, kelias dešimtis vilkikų, puspriekabių, kuriose buvo įrengtos slėptuvės cigaretėms gabenti, klastojo automobilių identifikavimo numerius.

Sumaniai maskavo

Už bendras nusikalstamas lėšas Rusijos Federacijoje ir Baltarusijos Respublikoje buvo perkamos ir specialiai tam skirtose patalpose laikomos cigaretės, naudojamos nuolatos keičiamos gabenimo schemos bei vis kitokie jų pervežimo būdai, maršrutai bei minėtos transporto priemonės su slėptuvėmis. Ypatingai dideli cigarečių kiekiai iš Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos buvo gabenami į Lietuvą bei Vakarų Europos valstybes, kur būdavo parduodami kitiems asmenims. Dalis cigarečių buvo gabenama naudojant medienos krovinių muliažus, o tarpiniuose cigarečių gabenimo maršruto vietose puspriekabės bei jų valstybiniai numeriai buvo keičiamos.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenimis, pareigūnams aptikus ir sulaikius cigarečių kontrabandos krovinį, kaltinamieji tobulindavo jų slėpimo būdus. Pavyzdžiui, siekiant, kad pareigūnai neaptiktų kontrabandinių cigarečių, už 50 000 litų (beveik 15 000 eurų) Lietuvoje buvo nupirktos medžio apdirbimo staklės, kuriomis jau Baltarusijoje buvo pjaunamos specialios ertmės medienos balkiuose. Paslėptos tuose balkiuose cigaretės buvo gabenamos į Lietuvą ir laikomos specialiai tam tikslui išnuomotose patalpose. Tyrimo metu taip pat buvo gauta duomenų, kad atskirais atvejais netrukdomą cigarečių gabenimą per Lietuvos Respublikos valstybės sieną už kyšius užtikrindavo Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gamino prekursorius

Šioje baudžiamojoje byloje cigarečių vertė – apie 40 milijonų litų (11,6 milijono eurų), todėl pareikštas daugiau nei 23 milijonų litų (6, 6 milijonų eurų) ieškinys dėl valstybei padarytos turtinės žalos.

Taip pat ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta duomenų ir apie tai, kad kaltinamieji, pasinaudodami asmenų, turinčių specialių žinių chemijos srityje, pagalba, Lietuvoje pagamino ne mažiau kaip 1200 kilogramų pirmos kategorijos narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtako (prekursoriaus), kurį už ne mažesnę kaip 1 440 000 eurų sumą realizavo kitiems asmenims.

Nustatyta, kad kaltinamieji visomis išgalėmis stengėsi užmaskuoti daromus nusikaltimus. Tam tikslui buvo apsirūpinta pokalbių pasiklausymo techninėmis priemonėmis, renkama informacija apie teisėsaugos institucijų automobilių valstybinius numerius.

REKLAMA

Talkino ir pareigūnai

Bendradarbiaudami su Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais, prokuratūros, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai nustatė ir nutraukė neteisėtas Muitinės kriminalinės tarnybos vyriausiojo tyrėjo ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie VRM vyriausiojo specialisto veikas.

Vilniaus apygardos teismo baudžiamuoju įsakymu konstatuota, kad šie pareigūnai, laikydamiesi konspiracijos, palaikė ilgalaikį ryšį su galimais susivienijimo vadovais, kuriems už piniginį atlygį, skaičiuojamą keliomis dešimtimis tūkstančių litų, kaltinamųjų perduotais telefonais nuolatos užšifruotai teikė informaciją apie atliekamus kriminalinės žvalgybos, ikiteisminius tyrimus, susijusius su galimo nusikalstamo susivienijimo organizatoriais, vadovais bei nariais, planuojamus, atliekamus ir atliktus asmenų, transporto priemonių patikrinimus, sulaikymus, kriminalinės žvalgybos institucijų naudojamas transporto priemones.

REKLAMA

Tiriant kaltinamųjų galimas korupcines sąsajas su teisėsaugos pareigūnais, buvo demaskuotas ir Vilniaus apygardos teismo teisėjas Ryšardas Skirtunas bei advokatas Vitoldas Petravičius.

Grupuotės nusikaltimus pareigūnams padėjo atskleisti du kartus teistas (ir dabar keliomis nusikalstamomis veikomis kaltinamas), šiuo metu valstybės saugomas Latvijos pilietis Romanas Šnipkis.

Bylos teismuose

Kaip jau „Akistata“ yra rašiusi, šiuo metu M. Taraškevičius jau yra nuteistas už narkotikų laikymą ir platinimą. Pernai lapkritį Vilniaus miesto apylinkės teismas jam skyrė 8 su puse metų laisvės atėmimo bausmę. Tame pačiame teisme tebenagrinėjama ir dar viena baudžiamoji byla, kurioje Marekas kaltinamas neteisėtu praturtėjimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sausio pradžioje Generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame V. Mačiulaitis ir dar 4 jo bendrai kaltinami beveik 300 kilogramų narkotinės medžiagos – kanapių dervos kontrabanda. Byla dėl disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu ir kontrabandos perduota nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Šioje baudžiamojoje byloje Vincukas ir jo bendrininkai kaltinami 2014 metų pradžioje, veikdami kaip organizuota asmenų grupė, Nyderlanduose įsigijo daugiau kaip 290 kilogramų kanapių dervos, kurias planavo iš Vakarų Europos per Lietuvą nugabenti į Rusiją.

Pernai pavasarį kelyje Kaunas-Marijampolė-Suvalkai, Salaperaugio kaime, sustabdžius Lietuvos piliečio vairuojamą vilkiką, puspriekabėje įrengtoje slėptuvėje rasti 96 minėtos narkotinės medžiagos paketai.

REKLAMA

Pasak ikiteisminį tyrimą atlikusių pareigūnų, buvo surinkta duomenų, jog nuo 2013 metų rudens iki 2014 metų pradžios Vincukas su talkininkais, panaudodami puspriekabes su įrengtomis slėptuvėmis, iš Baltarusijos per Latviją ne kartą gabeno įvairius kiekius akcizais apmokestinamų prekių – cigarečių, kurias realizavo Lietuvoje.

Baudžiamojoje byloje pareikštas daugiau kaip pusantro milijono litų ieškinys dėl valstybei padarytos turtinės žalos.

Skirtingos pozicijos

Pilkuoju gaujos kardinolu dar vadintas V. Mačiulaitis, kai Muitinės kriminalinė tarnyba prispaudė nusikaltėliams uodegas, kaip buvęs operatyvininkas, greitai suvokė, jog išvengti atsakomybės arba bent sulaukti švelnesnės bausmės galima prisipažinus dėl inkriminuojamų nusikaltimų bei pradėjus bendradarbiauti su tyrėjais. Tą jis ir padarė: išklojo gaujai padėjusių pareigūnų pavardes, papasakojo apie per sieną krovinius gabenusius vairuotojus, atskleidė kaip darbus buvo pasiskirčiusi grupuotė.

REKLAMA

Dėl šiuo metu jam pateiktų kaltinimų – itin didelio kiekio hašišo kontrabandos organizavimo – V. Mačiulaitis savo kaltės nepripažįsta ir neigia, jog yra susijęs su hašišu. Tačiau vargu ar pavyks Vincukui išvengti belangės, nes, jei bus teisme įrodyti prokurorų pateikti kaltinimai, jam gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Be to, neoficialiais duomenimis, pareigūnams pavyko išsiaiškinti ir daugiau kontrabandos atvejų, su kuriais V. Mačiulaitis irgi gali būti susijęs.

Na o suimtas Marekas bandė įrodinėti, jog yra nepakaltinamas ir negali atsakyti už savo veiksmus. Tačiau jo neišgelbėjo nei pažįstami psichiatrai, nei draugai – prokurorams pavyko įrodyti, jog daugeliu nusikaltimų įtariamas vyras yra sveikutėlis ir tik vaidina ligonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mėgo prabangą

Kaip jau esame rašę, tiek M. Taraškevičius, tiek V. Mačiulaitis itin mėgo prabangą: važinėjo prabangiais automobiliais, gyveno prestižiniuose rajonuose prašmatniai įrengtuose namuose, dažnai poilsiaudavo brangiuose Europos kurortuose, lankydavosi kazino. Žodžiu, pinigais švaistėsi į kairę ir į dešinę ir tuo mėgo puikuotis prieš draugus. Per kratas pareigūnai pas juos aptiko ne tik įspūdingas pinigų sumas, bet ir nuotraukų, kur jie išdidžiai pozuoja prie naujutėlaičių visureigių, plaukioja jachtomis, apsikarstę automatais ar užgulę didžiules pinigų krūvas.

Sausį surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis prasitarė, kad pareigūnai atlieka dar keletą ikiteisminių tyrimų dėl neteisėto praturtėjimo, kai nusikalstamu būdu uždirbti pinigai buvo legalizuojami į nekilnojamąjį ir kitą turtą.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų