REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Belgijos policija baigė didelę antiteroristinę operaciją, per kurią buvo nukauti du įtariami islamistai kovotojai, kaip manoma, planavę artimiausiu laiku surengti atakų, penktadienį pranešė užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas).

 Belgijos policija baigė didelę antiteroristinę operaciją, per kurią buvo nukauti du įtariami islamistai kovotojai, kaip manoma, planavę artimiausiu laiku surengti atakų, penktadienį pranešė užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Operacijos vietoje dabar jau baigtos. Mes dabar nagrinėjame informaciją“, surinktą per dviejų įtariamųjų gyvybes nusinešusį reidą Vervjė mieste ir kratas, atliktas kitose Belgijos vietose, ministras sakė Prancūzijos naujienų televizijai iTELE.

REKLAMA

Daugiau negu 200 Vokietijos policijos pareigūnų penktadienį paryčiais surengė reidus prieš įtariamas islamistų kuopeles Berlyne ir sostinės apylinkėse, per kuriuos buvo suimtas numanomas vienos grupės lyderis, esą planavęs įvykdyti ataką Sirijoje, pranešė policija.

Suimtas 41 metų turkų kilmės vyras įtariamas „vadovavęs islamistų grupei, sudarytai iš Turkijos ir Rusijos piliečių, kilusių iš Čečėnijos bei Dagestano“, sakoma policijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai pridūrė, kad „nėra jokių požymių, kad ta grupė ruošėsi įvykdyti atakų Vokietijoje.“

Belgijoje per reidą prieš įtariamą teroristų kuopelę nukauti du įtariamieji

Belgijos policija ketvirtadienį nušovė du įtariamus kovotojus per susišaudymą, kuris įsiplieskė vykdant didelio masto operaciją, surengtą siekiant sužlugdyti numanomą teroristinį išpuolį.

Po kruvino susirėmimo rytiniame Vervjė mieste, esančiame netoli Vokietijos sienos, trečias įtariamasis buvo sulaikytas.

Policija per reidą prieš įtariamuosius, tarp jų ir žmones, grįžusius iš džihado Sirijoje, atliko keliolika kratų Briuselyje ir jo priemiesčiuose. Ši operacija buvo surengta praėjus vos savaitei po islamistų išpuolių prieš satyrinį žurnalą „Charlie Hebdo“ ir košerinio maisto parduotuvę Paryžiuje, pareikalavusių 17 žmonių gyvybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ši maždaug dešimties žmonių, iš jų ir sugrįžusių iš Sirijos, operatyvinė kuopelė rengėsi įvykdyti reikšmingą teroristinę ataką Belgijoje“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė Thierry Wertsas (Tjeri Vertsas) iš Belgijos federalinės prokuratūros.

„Per kratą keli įtariamieji nieko nelaukdami paleido ugnį iš automatinių ginklų į specialiųjų policijos pajėgų pareigūnus. Jie šaudė kelias minutes. Du įtariamieji buvo nukauti, o trečias areštuotas“, - nurodė jis.

Policijos pareigūnai ir civiliai nenukentėjo per operaciją Vervjė mieste esančiame už maždaug 125 km nuo Briuselio, kuriame gyvena daug musulmonų.

REKLAMA

Įtariamieji pradėjo šaudyti į policiją, kai pareigūnai prie jų priartėjo netoli Vervjė traukinių stoties, prokuratūros atstovas Ericas Van der Sijptas (Erikas Van der Seiptas) aiškino žurnalistams.

„Kai tik jie pagalvojo, kad atvyko specialiosios pajėgos, jie pradėjo šaudyti“, – sakė jis.

Per tą susirėmimą nei vienas policijos pareigūnas nenukentėjo. Susišaudymas įsiplieskė per vakarinį eismo piką tankiai gyvenamame rajone buvusiame pramonės mieste, turinčiame apie 56 tūkst. gyventojų ir esančiame už maždaug 125 km į pietryčius nuo sostinės Briuselio.

REKLAMA

Visuomeninės televizijos RTBF transliacijoje iš Vervjė matėsi liepsnojantis pastatas ir girdėjosi šūviai. Vėliau tą vakarą policijos specialiosios pajėgos kontroliavo kai kurias gatves ir tikrino kitas vietas. Susišaudymo vietoje darbavosi tyrėjai.

Emrickas Bertholet (Emrikas Bertolė) buvo prie vienos vaistinės po 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku, kai pro šalį dideliu greičiu pravažiavo policijos automobiliai, iš kurių iššoko ginkluoti specialiųjų pajėgų pareigūnai.

„Jie sušuko „Pirmyn!“ ir nubėgo – viskas įvyko labai greitai, – pasakojo įvykių liudininkas. – Išgirdau granatų sprogimus, šūvių papliūpas ... Esu sukrėstas, išsigandęs ir nustebęs, kad visa tai galėjo nutikti čia.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Belgijos televizijos rodytame reportaže buvo girdimas kelias minutes trukęs šaudymas ir sprogimai, o tame name įsiplieskė gaisras.

Th.Wertsas sakė, kad „netgi kai vienas įtariamasis gulėjo ant žemės, jis toliau šaudė“.

„Girdėjau du sprogimus. Išėjau, tada pamačiau nubėgančius du jaunuolius – panašius į arabus, 25–30 metų, kurie nulėkė tamsoje, užsidėję vilnones kepures“, – 41 metų vietos gyventojas Yilmazas (Jilmazas) sakė dienraščiui „Libre Belgique“.

65 metų Belgijos pilietis, vardu Redouane'as (Redvanas), kilęs iš Maroko, pasakojo: „Žmonės persigandę. Jie negali išeiti iš namų. Vervjė esama teroristų ... Mano žmona ir aš nebegalime šito kęsti.“

REKLAMA

Kitas vietos gyventojas sakė, kad „automatai šaudė apie 10 minučių“.

Belgijos pareigūnai parodė esantys pasiruošę naujiems incidentams, kai nacionalinis parengties teroro išpuoliams lygis buvo padidintas nuo antrojo iki trečiojo lygmens pagal keturbalę skalę.

Po skubiai sušaukto susitikimo su savo saugumo vadovais ministras pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) sakė, jog šis reidas parodė Belgijos „ryžtą kovoti su tais, kurie nori skleisti terorą“.

„Mums nežinoma kokia nors konkreti informacija arba konkrečios grėsmės, bet manome, kad esant tokiai padėčiai naudinga padidinti apdairumo ir budrumo lygį“, – sakė Ch.Michelis.

REKLAMA

Pareigūnai taip pat nurodė, kad teroristų kuopelė savo taikiniu ketino pasirinkti policiją.

Savo ruožtu prokuratūra nurodė, kad penktadienį po vidurnakčio operacija dar vyksta ir kad numatoma sulaikyti daugiau įtariamųjų.

Šalies žydų bendruomenės lyderiai nusprendė atšaukti pamokas ir uždaryti mokyklas Antverpene bei Briuselyje, kai buvo informuoti, kad jos yra potencialūs taikiniai, nurodė naujienų portalas „Joods Actueel“.

2014 metų gegužę įtariamas islamistas nušovė keturi žmones Žydų muziejuje Briuselyje. Prancūzijos piliečiui Mehdi Nemmouche'ui (Mehdžiui Nemušui), kuris anksčiau buvo išvykęs kautis į Siriją, dėl to išpuolio buvo pateikti kaltinimai žmogžudyste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak pareigūnų, apie 325 žmonės yra išvykę iš Belgijos prisidėti prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir kitų kovotojų grupuočių Irake bei Sirijoje.Belgijos vyriausybės duomenimis, apie 100 kovinės patirties įgijusių šalies piliečių yra grįžę į tėvynę. Dar apie 40 tikriausiai žuvo per kautynes, o 170 turbūt tebesikauna Sirijoje ir Irake.

Ši šalis pirmauja Europoje pagal džihadistų skaičių, lyginant su bendru gyventojų skaičiumi.

Reidų Vervjė mieste taikiniai buvo sekami nuo tada, kai prieš savaitę grįžo iš Sirijos. Manoma, kad rengėsi įvykdyti kažkokią ataką, sakė prokurorai.

REKLAMA

Belgijoje gyvena apie 500 tūkst, musulmonų – daugiausiai prancūzakalbių, kilusių iš Šiaurės Afrikos. Šalyje, turinčioje 11 mln. gyventojų, tarp jaunų bedarbių imigrantų vaikų tvyro panašus nepasitenkinimas, koks jaučiamas Prancūzijoje – ypač postindustriniuose miestuose, tokiuose kaip Vervjė, kuris anksčiau buvo svarbus vilnonių audinių ir kitokių tekstilės įmonių centras.

„Tai rodo, kad turime būti itin atsargūs“, – sakė E.Van der Sijptas.

Vervjė užspeisti įtariamieji „buvo nepaprastai gerai ginkluoti“ ir turėjo automatinių ginklų, pridūrė pareigūnas.

REKLAMA

Prokurorai pridūrė, kad „kol kas nenustatę jokio ryšio“ su atakomis Paryžiuje.

Tačiau anksčiau ketvirtadienį tyrėjai sakė įtariantys, kad vienas Belgijos pilietis galėjo aprūpinti ginklais Amedy Coulibaly (Amedi Kulivali), kuris praeitą savaitę nužudė keturis žmones per išpuolį vienoje žydų maisto parduotuvėje Paryžiuje.

Įtariamasis Neetinas Karasularas (Netinas Karasularas) nupirko automobilį, priklausiusį A.Coulibaly partnerei Hayat Boumeddiene (Hajat Bumedjen), kuri vėliau pabėgo iš Prancūzijos ir tikriausiai pasiekė Siriją.

REKLAMA
REKLAMA

H.Karasularas pasidavė policijai antradienį, sakydamas, kad pastaraisiais mėnesiais palaikė ryšius su A.Coulibaly ir mėgino „apgauti“ tą prancūzą sandoryje dėl automobilio pirkimo, bet išsigando dėl atakų Paryžiuje.

„Ginklų klausimas yra tiriamas“, – E.Van der Sijptas sakė naujienų agentūrai AFP.

Tyrėjai nurodė N.Karasularo namuose radę dokumentų, bylojančių, kad jis derėjosi su A.Coulibaly dėl ginklų, įskaitant Tokarevo pistoletą, koks buvo panaudotas per išpuolį parduotuvėje, praneša naujienų agentūra „Belga“.

N.Karasularas pirmadienį stos prieš Šarlerua miesto teismą, kuris spręs, ar jo areštas turi būti pratęstas.

Tuo tarpu Ispanija ketvirtadienį pradėjo tyrimą dėl A.Coulibaly ir H.Boumeddiene vizito Madride, likus kelioms dienoms iki atakų.

Turkijos pareigūnai sakė, kad H.Boumeddiene sausio 8 dieną išvyko į Siriją. Ji atskrido į Stambulą iš Madrido dar prieš įvykstant atakoms Paryžiuje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų