• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Belgijos policija ketvirtadienį nušovė du įtariamus kovotojus per susišaudymą, kuris įsiplieskė vykdant didelio masto operaciją, surengtą siekiant sužlugdyti numanomą teroristinį išpuolį.

REKLAMA
REKLAMA

 

 

Po kruvino susirėmimo rytiniame Vervjė mieste, esančiame netoli Vokietijos sienos, trečias įtariamasis buvo sulaikytas.

REKLAMA

Policija per reidą prieš įtariamuosius, tarp jų ir žmones, grįžusius iš džihado Sirijoje, atliko keliolika kratų Briuselyje ir jo priemiesčiuose. Ši operacija buvo surengta praėjus vos savaitei po islamistų išpuolių prieš satyrinį žurnalą „Charlie Hebdo“ ir košerinio maisto parduotuvę Paryžiuje, pareikalavusių 17 žmonių gyvybių.

„Ši maždaug dešimties žmonių, iš jų ir sugrįžusių iš Sirijos, operatyvinė kuopelė rengėsi įvykdyti reikšmingą teroristinę ataką Belgijoje“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė Thierry Wertsas (Tjeri Vertsas) iš Belgijos federalinės prokuratūros.

REKLAMA
REKLAMA

„Per kratą keli įtariamieji nieko nelaukdami paleido ugnį iš automatinių ginklų į specialiųjų policijos pajėgų pareigūnus. Jie šaudė kelias minutes. Du įtariamieji buvo nukauti, o trečias areštuotas“, - nurodė jis.

Po skubiai sušaukto susitikimo su savo saugumo vadovais ministras pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) sakė, jog šis reidas parodė Belgijos „ryžtą kovoti su tais, kurie nori skleisti terorą“.

Pareigūnai taip pat nurodė, kad teroristų kuopelė savo taikiniu ketino pasirinkti policiją.

Savo ruožtu prokuratūra nurodė, kad penktadienį po vidurnakčio operacija dar vyksta ir kad numatoma sulaikyti daugiau įtariamųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies žydų bendruomenės lyderiai nusprendė atšaukti pamokas ir uždaryti mokyklas Antverpene bei Briuselyje, kai buvo informuoti, kad jos yra potencialūs taikiniai, nurodė naujienų portalas „Joods Actueel“.

2014 metų gegužę įtariamas islamistas nušovė keturi žmones Žydų muziejuje Briuselyje. Prancūzijos piliečiui Mehdi Nemmouche'ui (Mehdžiui Nemušui), kuris anksčiau buvo išvykęs kautis į Siriją, dėl to išpuolio buvo pateikti kaltinimai žmogžudyste.

Policijos pareigūnai ir civiliai nenukentėjo per operaciją Vervjė mieste esančiame už maždaug 125 km nuo Briuselio, kuriame gyvena daug musulmonų, sakė prokurorai.

REKLAMA

Belgijos televizijos rodytame reportaže buvo girdimas kelias minutes trukęs šaudymas ir sprogimai, o tame name įsiplieskė gaisras.

Th.Wertsas sakė, kad „netgi kai vienas įtariamasis gulėjo ant žemės, jis toliau šaudė“.

„Girdėjau du sprogimus. Išėjau, tada pamačiau nubėgančius du jaunuolius – panašius į arabus, 25–30 metų, kurie nulėkė tamsoje, užsidėję vilnones kepures“, – 41 metų vietos gyventojas Yilmazas (Jilmazas) sakė dienraščiui „Libre Belgique“.

65 metų Belgijos pilietis, vardu Redouane'as (Redvanas), kilęs iš Maroko, pasakojo: „Žmonės persigandę. Jie negali išeiti iš namų. Vervjė esama teroristų ... Mano žmona ir aš nebegalime šito kęsti.“

REKLAMA

Kitas vietos gyventojas sakė, kad „automatai šaudė apie 10 minučių“.

Pasak pareigūnų, apie 325 žmonės yra išvykę iš Belgijos prisidėti prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir kitų kovotojų grupuočių Irake bei Sirijoje. Ši šalis pirmauja Europoje pagal džihadistų skaičių, lyginant su bendru gyventojų skaičiumi.

Reidų Vervjė mieste taikiniai buvo sekami nuo tada, kai prieš savaitę grįžo iš Sirijos. Manoma, kad rengėsi įvykdyti kažkokią ataką, sakė prokurorai.

Prokurorai pridūrė, kad „kol kas nenustatę jokio ryšio“ su atakomis Paryžiuje.

 

 Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų