REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujieji metai atneša naujus mokesčių ir įstatymų pakeitimus

blogesnės žinios – žalingų įpročių mėgėjams

 Asta Volkovaitė

2015-ieji atneš nemažai teigiamų pokyčių šalies gyventojams. Per krizę pradėtas taupymo vajus daugelyje sričių vėl ims grįžti į prieškrizinį lygį. Didės nedarbo, ligos pašalpos, pensininkams bus atstatytos per sunkmetį apkarpytos pensijos. Kiek blogesnės žinios lauks žalingų įpročių mėgėjų, rašo savaitraštis „Šiauliai plius“.

Mažiau išlaidų mokesčiams

Didžiausia 2015-ųjų naujovė ta, kad pirmąkart Lietuvos istorijoje biudžetas formuojamas eurais. Savivaldybių biudžetai didėja 9 proc., lyginant su 2014 m. Nuo 2015 m. visoms Savivaldybėms liks daugiau surenkamo gyventojų pajamų mokesčio, mažiau jo „paims“ valstybė. Savivaldybėms vis dažniau pačioms leidžiama spręsti, kiek lėšų reikia vienai ar kitai sričiai, kaip tikslingiausia, teisingiausia ir veiksmingiausia jas naudoti.

Gyventojų piniginės 2015-aisiais gali šiek tiek papilnėti dėl kai kurių išlaidų mokant mokesčius. Pavyzdžiui, nuo metų pradžios vidutiniškai 2,6 proc., arba 0,34 Eur (1,18 Lt) už kilovatvalandę, pinga elektra. Tie, kurie pasirinko „Standartinį“ planą ir vienos laiko zonos tarifą, moka 0,137 Eur (0,474) Lt už vieną sunaudotą kilovatvalandę. Pasirinkę dviejų laiko zonų atsiskaitymo būdą pagal „Standartinį“ planą, šiais metais dar moka 0,148 Eur (0,513 Lt) dieniniu tarifu ir 0,111 Eur (0,384 Lt) naktiniu tarifu už kilovatvalandę. Šie tarifai sumažės atitinkamai iki 0,147 Eur (0,508 Lt) ir 0,105 Eur (0,363 Lt).

REKLAMA
REKLAMA

Keičiasi ir nekilnojamojo turto mokestis – jis mažėja nuo 1 proc. iki 0,5 proc., bet jį mokės daugiau žmonių – tie, kurių šeimos turtas viršys 217,21 tūkst. Eur (750 tūkst. Lt. Buvo 1 mln. Lt).

REKLAMA

Plėsis reikalavimo vairuoti visiškai blaiviam riba

Nuo 2015-ųjų vairuotojų taip pat laukia keli įstatymų pakeitimai. Dalis vairuotojų bus laikomi neblaiviais, jei etilo alkoholio koncentracija kraujyje viršys nulį promilių. Blaivut blaivutėliai prie vairo privalės būti mopedų, motociklų, triračių, lengvųjų keturračių, keturračių, galingųjų keturračių, transporto priemonių, kurių didžiausioji leidžiamoji masė didesnė negu 3,5 t arba kurios turi daugiau negu 9 sėdimas vietas ar veža pavojinguosius krovinius, vairuotojai.

Įsigaliojus KET pakeitimams, numatyta, kaip privalo būti vežami augintiniai. Pagal naujas KET, vairuotojas privalės pasirūpinti stovinčioje transporto priemonėje esančių gyvūnų augintinių saugumu ir užtikrinti, kad gyvūnai, augintiniai būtų vežami tokiu būdu, kad netrukdytų vairuoti, nesusižalotų ir nesužeistų transporto priemonėje esančių eismo dalyvių, jei transporto priemonė būtų staigiai stabdoma.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau KET nebuvo nurodyta, kaip transporto priemonėje vežti augintinius, todėl šeimininkai tai nuspręsdavo savo nuožiūra.

Pasikeitė galingųjų keturračių apibrėžimas. Nuo 2015-ųjų sausio paprastesniu tapo galingojo keturračio apibrėžimas. Dabar tai keturratė motorinė transporto priemonė, kurios didžiausioji naudingoji galia didesnė negu 15 kW, bet ne didesnė negu 100 kW, o variklio tūris ne didesnis negu 1000 m3.

Didėja ligos ir nedarbo pašalpos

Vyriausybė yra sutarusi ligos pašalpas didinti iki 80 proc. pašalpos gavėjo darbo užmokesčio. Iki šiol iš „Sodros“ biudžeto lėšų nuo trečios iki septintos laikinojo nedarbingumo dienos buvo mokama 40 proc., o nuo aštuntos laikinojo nedarbingumo dienos – 80 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio ligos pašalpa. Vyriausybė yra pasiūliusi didinti pašalpų dydį, mokamą už trečią–septintą nedarbingumo dienas, nuo 40 proc. iki 80 proc. pašalpos gavėjo darbo užmokesčio. Pirmosios dvi laikinojo nedarbingumo dienos padengiamos darbdavio lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad, pašalpas padidinus iki 80 proc., iš „Sodros“ biudžeto papildomai reikės apie 115,4 mln. Lt.

Naujiems Darbo biržos klientams taip pat gera žinia. Per krizę sumažintos nedarbo draudimo išmokos vėl nustoja galioti šių metų gruodžio 31 d. Kadangi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jo pratęsti nesiūlo, nuo 2015-ųjų pradžios bedarbio pašalpos maksimalus dydis galės siekti

301,67 Eur (1041,6 Lt) – iki 70 proc. Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžio.

Skaičiuojama, kad nedarbo išmokų didinimui iš valstybės biudžeto 2015 m. papildomai prireiks 37,65 mln. Eur (130 mln. Lt).

Didės pensijos

Nuo 2015-ųjų didesnes pensijas turėtų gauti apie 867 tūkst. „Sodros“ pensijų gavėjų, apie 141 tūkst. šalpos išmokų gavėjų ir apie 7 tūkst. pareigūnų ir karių valstybinių pensijų gavėjų.

REKLAMA

Tiek bazines pensijas, tiek einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžius planuojama didinti po 3 Eur (t. y. po 10,36 Lt).

Vidutiniškai senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, padidėtų 4,76 Eur (16,43 Lt).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra suskaičiavusi, kad šiam pensijų didinimui iš „Sodros“ biudžeto papildomai turėtų prireikti 22,72 mln. Eur (78,4 mln. Lt), iš valstybės biudžeto – 3,94 mln. Eur (13,6 mln. Lt).

Toks didinimas iš abiejų biudžetų turėtų pareikalauti 26,66 mln. Eur (92 mln. Lt).

Kompensuos pensijas

Šiemet pensininkai sulauks didžiosios dalies pensijos kompensacijos. 2014-ųjų pabaigoje pradėtos kompensuoti

2010–2011 m. sumažintos senatvės ir invalidumo pensijos, išmokėta 20 proc. apskaičiuotos nepriemokos. 2015 m. ir 2016 m. numatyta išmokėti po 40 proc. sumos, išmokant po lygią šio dydžio dalį kiekvieną ketvirtį.

REKLAMA

Pensijų nepriemokas turėtų gauti visi, kuriems senatvės ir invalidumo pensijos buvo sumažintos – ir dirbusieji, ir nedirbusieji. Bet dirbusieji gaus tik tą nepriemokos dalį, kuri susidarė dėl Vyriausybės patvirtinto mažesnio draudžiamųjų pajamų dydžio.

Didės akcizai

Ateinančiais metais pinigines plačiau atverti teks žalingų įpročių mėgėjams, mat nuo kovo vėl didės akcizų tarifai alui, vynui ir kitiems fermentuotiesiems gėrimams, etilo alkoholiui, cigaretėms, cigarams ir cigarilėms.

Cigarečių kainų didinimą palaiko ir Pasaulio bankas. Pastarasis teigia atradęs efektyviausią būdą, priverčiantį žmones atsisakyti žalingo rūkymo įpročio. Tai – cigarečių kainų didinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remiantis statistika, vienas rūkalius Lietuvoje per metus išleidžia apie 868 Eur (3 tūkst. Lt).

Apklausos rodo, kad cigarečių kainų didinimui pritaria beveik kas antras lietuvis.

Nepilnamečiai elektroninių cigarečių nebepirks

Bus nutrauktas ir jaunimo junkymas elektroninėmis cigaretėmis. Nuo kitų metų gegužės nepilnamečiams bus uždrausta rūkyti ir pirkti elektronines cigaretes ir nikotino kapsules. Nebeliks iki šiol gausiai daug kur šmėžavusios elektroninių cigarečių reklamos, nes jų nebebus galima reklamuoti. Lietuvoje galės būti platinamos elektroninės cigaretės, jeigu skystas nikotinas yra specialiose iki 10 ml talpyklose, iki 2 ml kapsulėse arba cigaretėse. Nikotino turinčiame skystyje jo turėtų būti ne daugiau kaip 20 mg viename ml skysčio.

REKLAMA

Auga mokinių krepšelis ir pedagogų algos

Kelerius metus neaugęs mokinio krepšelis pagaliau vėl padidės. Nuo sausio jis didėja 4,34 Eur (15 Lt) ir sudarys 974 Eur

(3 363 Lt). Taip pat nuo sausio numatomos 10 proc. didesnes darželių auklėtojų ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų algos. Tam kitų metų biudžete jau numatyta 8,68 mln. Eur (30 mln. Lt).

Pasak Švietimo ir mokslo ministerijos, vidutiniškai darželių auklėtojų ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų atlyginimai didės apie 57,9 Eur (200 Lt).

Taip pat užmokestis didės mokytojams, dirbantiems didesnėse nei 23 mokinių klasėse: jiems bus daugiau mokama už mokinių darbų taisymą.

Kiek mažės išlaidos elektrai?

Už lėšas, kurios bus sutaupytos mažėjančių elektros išlaidų sąskaita, per mėnesį bus galima nusipirkti maždaug vieną loterijos bilietą.

REKLAMA

Vidutiniškai per mėnesį tautiečių šeima patiria apie 22,7 Eur (78 Lt) elektros išlaidų. Tokia šeima per mėnesį sutaupys 0,59 Eur (2 Lt).

Kiek pilnės sergančiųjų piniginės?

Jei vidutiniškai šalies gyventojo atlyginimą – 541 Eur (1868,3 Lt) – gaunantis žmogus per mėnesį sirgs setynias dienas, nuo trečios ligos dienos už vieną ligos dieną jam bus išmokami ne 37,37 Lt, o 74,74 Lt.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų