REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Povilas LUNGĖ

Sprogstančios petardos neramina kiekvienais metais – žmonės jaudinasi dėl jų poveikio aplinkai, gyvūnams ir jiems patiems. Kasmet dėl naudojamų pirotechnikos priemonių šalyje susižaloja vis daugiau žmonių. Šventinis periodas virsta pragaru ir mūsų augintiniams.

REKLAMA
REKLAMA

Dresūra nepadės

Fejerverkų ir petardų skleidžiami kurtinantys garsai daugeliui šunų sukelia baimę ir paniką. Juozas Muzikevičius, veterinarijos gydytojas, sako, kad ypatingos apsaugos, kuri padėtų apsaugoti savo augintinius nuo neigiamo petardų poveikio, nėra. Gyvūnai, išgirdę pokšint pirotechnikos priemones, dažnai pradeda elgtis keistai, ne taip, kaip įprasta: dažnai bėga nuo garso šaltinio, ieško ramesnio kampelio, kur galėtų pasislėpti, patiria stresą.

REKLAMA

„Jei matote, kad jūsų augintinis nerimsta, tiesiog duokite jam silpnų raminamųjų, kurie sumažins jo stresą. Taip pat stenkitės nevesti augintinio į lauką, laikykite jį namuose, o jei gyvūnas lauke – kuo toliau nuo vietos, kur yra sprogdinama pirotechnika“, – teigia J. Muzikevičius.

Pasistenkite įkurdinti savo augintinį tame kambaryje, kuriame silpniau girdėti sproginėjančių petardų garsai. Kartais tam tinka vonia, prieškambaris ar sandėliukas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasivaikščioti su šunimi pas-kutinę senųjų ir pirmąją naujųjų metų dieną geriausia anksti ryte, o jei įmanoma – išvis to vengti. Išsigandęs sproginėjimų, jis gali paprasčiausiai ištrūkti iš jūsų rankų ir imti bėgti ten, kur akys veda. Tai daryti jį skatins savisaugos instinktas, kuriam paklūsta netgi protingiausi gyvūnai.

Jautrūs ne tik šunys

Garsių fejerverkų išsigąsta ne tik lauke vedžiojami šunys, bet ir katės, kiti naminiai gyvūnėliai. Jei pastebite, kad jūsų augintinis bijo griaustinio, staigaus triukšmo, jį gali išgąsdinti ir šventinė pirotechnika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš šventes pasistenkite surinkti visus dūžtančius ar lengvai numetamus, nestabiliai stovinčius daiktus. Staiga išsigandęs ir šokęs slėptis gyvūnas dar labiau sutriks, jei jo bėgimą lydės krentantys ir dūžtantys daiktai ar jūsų riksmas. Geriausia būtų augintiniui padaryti saugų guolį – padėti ilgą dėžę ar kokį daiktą, kuris primintų urvą – jame katė galėtų pasislėpti ir jaustis saugiau.

Ypač dėmesingi turėtų būti tie, kurių augintiniams šios šventės bus pirmosios, nes negalite prognozuoti, kokia bus jų reakcija.

REKLAMA

Nelegali pirotechnika

Pasirodo, dažniausiai žmonės, norėdami gauti pirotechnikos priemonių pigiau, arba jaunimas, kuriam įsigyti tokių prekių dar negalima pagal įstatymą, ieško ne visai tinkamai dirbančių asmenų paslaugų. Nors pardavėjai apie tai garsiai nekalba, bet didžiausią jų klientų dalį sudaro paaugliai ir vaikai. Be to, dalis prekeivių pardavinėja nelegaliai įsigytą pirotechniką.

„Prekyba prieš šventes labai paauga, pasiūla padidėja, nes norima per trumpą laiką parduoti kuo daugiau prekių. Kainos nėra didelės, jos prieinamos vidutines pajamas turintiems asmenims, be to, jei turi pažįstamų, tai galima visko gauti dar pigiau nei paprastai“, – atviravo vienas prekybininkas.

REKLAMA

Nuskriaudžia ir svečiai

Kai gyvūnas atsiduria kambaryje, kuriame linksminasi svečiai, jis gali nukentėti visai atsitiktinai: šokio įkarštyje kas nors ims ir netyčia atsistos jam ant uodegos ar užmins ant letenos. Katės sugeba tiesiog nepastebėtos išsprukti su rūkaliais į balkoną ar į laiptinę. Todėl geriausia būtų gyvūnėlius izoliuoti nuo svečių, uždarant į atskirą kambarį. Įjunkite silpną šviestuvėlį, parūpinkite žaisliukų ir skanumynų – būsite ramūs, kad augintinio niekas nenuskriaus.

Nereikėtų augintinio palikti vieno tame kambaryje, kuriame stovi papuošta eglutė. Katės itin mėgsta žaisti su girliandomis ir žaisliukais, užsikabinti ant žaliaskarės šakų, taigi jos gali paprasčiausiai nugriauti medelį. Be to, joms dažnai knieti paragauti blizgančio lietučio, taigi po švenčių dėl sustreikavusio skrandžio tenka vykti į veterinarijos klinikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kvapą skleidžianti eglutė itin domina ir šuniukus. Ypač jaunesni augintiniai neatsispiria pagundai nukąsti vieną kitą šakelę, patraukti už elektrinės girliandos ir patampyti ją po grindis. Masina juos ir blizgantys burbulai, su kuriais bandoma pažaisti.

Žmonių skanėstai – ne keturkojams

Prisišveitę sūraus, saldaus ir riebaus maisto nuo šventinio stalo, keturkojai apsinuodija, sutrinka jų virškinimas, paūmėja gastritas, diabetas, kepenų ir kitos ligos, tad po švenčių tenka keliauti tiesiai pas veterinarijos gydytoją.

Per šventes norisi palepinti savo numylėtinius skanėstais, bet nereikėtų jų maitinti tortais, mišrainėmis ar prieskoniais pagardintais kepsniais. Geriau paieškoti tokių gardumynų, kurie skirti būtent keturkojams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų