REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sidnėjus išgyveno košmarą prieš Kalėdas

Ginkluoti policininkai šturmavo kavinę, kurioje laikyti įkaitai

Tai viena populiariausių kavinių gatvėje, kurioje šiuo metų laiku būna pilna šventiškai nusiteikusių pirkėjų, neskaitant kasdienės tarnautojų ir turistų minios.

Tai viena populiariausių kavinių gatvėje, kurioje šiuo metų laiku būna pilna šventiškai nusiteikusių pirkėjų, neskaitant kasdienės tarnautojų ir turistų minios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šį pirmadienį kavinėje „Lindt“ Sidnėjaus Martino aikštėje vyko prieškalėdinis košmaras, aplinkinės įstaigos buvo uždarytos anksčiau, minios lauke išgaravo, jas pakeitė policija ir įtampa.

REKLAMA

„Tai tarsi šokas visiems“, – sakė šiame rajone dirbanti Goldie Jamshidi (Goldi Džamšidi). Ji kalbėjo netoli tos šokolado kavinės, kur užpuolikas paėmė kelis įkaitus ir iškabino islamistų vėliavą virš užrašų „Lindt“ ir „LAIMINGŲ KALĖDŲ“.

„Atėjau į darbą ir sužinojau, kad įvyko šis incidentas“, – sakė ji.

Iki vakaro iš to pastato išbėgo penki žmonės, tarp jų – dvi jaunos moterys su „Lindt“ prijuostėmis, kurios puolė policininkams į glėbį.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau pozicijas užėmė pareigūnai su greitojo reagavimo būrio tipo uniformomis ir ginklais. Kai kurie praeiviai fotografavo, kad galėtų paskelbti nuotraukas socialinėje žiniasklaidoje, kiti negalėdami patikėti tuo, ką mato, purtė galvas.

Australija ilgą laiką atrodė esanti labai toli nuo islamo ekstremizmo centrų. Tačiau tai, jog „Lindt“ užpuolikas panaudojo islamistų vėliavą, paremia įtarimus, kad ši grėsmė atsirado nepaisant pastaruoju metu sustiprinto saugumo.

Vyriausybė rugsėjo mėnesį padidino terorizmo pavojaus laipsnį, policija visoje šalyje vykdė reidus, o pareigūnai nerimavo, kad dešimtys australų, kurie kovojo džihadistų gretose Irake ir Sirijoje, gali grįžti namo radikalizuoti ir vykdyti atakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai kaip ir sukrečia, ypač po dramos prieš kelis mėnesius dėl kalbų apie galvos nukirtimą Martino aikštėje“, – sakė biuro darbuotoja Rebecca Courtney (Rebeka Kortni).

Ji turėjo omenyje įsakymą dėl „demonstracinių žudymų“ Australijoje, kurį neva davė „Islamo valstybės“ (IS) užverbuotas aukščiausio rango australas. Tarp tų nužudymų esą turi būti ir galvos nukirtimas atsitiktiniam žmogui.

Nors pirmadienio išpuolio kavinėje motyvai nėra žinomi, Australijos premjeras Tony Abbottas (Tonis Abotas) sakė, jog esama politinės dimensijos ženklų.

REKLAMA

„Visos parduotuvės aplink mus uždarytos saugumo sumetimais“, – sakė parduotuvės, kurioje lankosi turistų grupės ir kurioje galima nusipirkti kengūras bei koalas vaizduojančių minkštų žaislų, direktorė Marian Chung (Marian Čung).

„Bet mes negalime uždaryti (savo parduotuvės), nes kai kurie mūsų klientai yra iš užsienio ir turi čia užsakymų“, – sakė ji.

Netoliese esančiuose Sidnėjaus operos rūmuose buvo atšaukti vakaro spektakliai.

Tarp įmonių, kaltinamų pelnymusi iš šios įkaitų krizės, yra internetinė taksi paslaugų bendrovė „Uber“, kuri ne pirmą kartą sulaukia prieštaringų vertinimų visame pasaulyje.

REKLAMA

Iš pradžių „Uber“, kaip pranešta, ėmė iš klientų keturis kartus didesnes sumas nei paprastai, mažiausiai – 100 Australijos dolerių (82 JAV dolerius) už išvažiavimą iš verslo rajono Sidnėjaus centre. „Kokia gėda“, – parašė vienas „Twitter“ vartotojas.

Vėliau įmonė paskelbė pareiškimą, kuriame sako, jog „nemokamai vežios“ iš Sidnėjaus centro, kad miestiečiai „saugiai pasiektų namus“. „Uber“ pridūrė, kad „vykdo išlaidų už važiavimą grąžinimo procesą“.

Australijoje ginkluoti policininkai šturmavo kavinę, kurioje laikyti įkaitai; operacija baigta

Iki dantų ginkluoti Sidnėjaus policininkai antradienio rytą šturmavo kavinę Martino aikštėje, kur vienas užpuolikas nuo pirmadienio ryto daugiau nei 16 valandų laikė įkaitais grupę žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neilgai trukus policijos atstovas pranešė, kad „operacija baigta“, bet detalės apie ją ir įkaitų grobiką būsiančios paskelbtos vėliau.

Šūviai ir sprogimai pasigirdo netrukus po 2 val. vietos (pirmadienio 17 val. Lietuvos) laiku, kiek anksčiau mažiausiai šešiems žmonėms, kurie, kaip manoma, buvo tapę įkaitais, pabėgus iš kavinės.

Atvykę medikai ant neštuvų išnešė kelis sužeistus žmones, tačiau nežinoma, ar tarp jų buvo ir užpuolikas, kurio tapatybę prieš kelias minutes buvo paskelbęs šaltinis policijoje.

Nustatyta, kad tai 49-erių iranietis dvasininkas Manas Haronas Monisas, pabėgėlis iš Irano, kuris save vadina šeichu ir kuriam iškelta daugybė kaltinimų dėl lytinių nusikaltimų.

REKLAMA

2012 metais jis buvo teistas už įžeidžiančių ir grasinančių laiškų siuntimą aštuonių Afganistane žuvusių australų kareivių šeimoms; kaip skelbiama vietos žiniasklaidos pranešimuose, jis taip daręs protestuodamas prieš Australijos dalyvavimą šiame konflikte.

Įkaitais paimti žmonės buvo priversti iškelti islamistų vėliavą; dėl to imta nerimauti, kad tai gali būti džihadistų ataka.

„Dabar nėra operacinės priežasties, dėl ko turėtume neskelbti to vardo“, – sakė savo pavardės nenorėjęs atskleisti šaltinis policijoje, paprašytas patvirtinti pranešimus, kad įkaitus paėmė M. H. Monisas.

REKLAMA

Pirmadienį buvo paleisti arba pabėgo mažiausiai penki įkaitai – išsigandę kavinės darbuotojai ir lankytojai puolė tiesiai į rankas sukarintosios policijos pajėgų pareigūnams.

Manoma, kad tuomet dar apie 15 įkaitų liko kavinėje. Tai teigė kanalo „Channel Seven“ žurnalistas Chrisas Reasonas (Krisas Risonas), dirbantis priešais kavinę kitoje gatvės pusėje.

Sidnėjuje vaduojant įkaitus žuvo du žmonės, trys sužeisti

Australijos policininkams šturmuojant Sidnėjaus „Lindt“ kavinę, kurioje daugiau kaip 16 valandų vienas užpuolikas laikė grupę įkaitų,žuvo mažiausiai du žmonės, pranešta antradienio rytą televizijos reportažuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietoje buvęs naujienų agentūros AFP reporteris sakė matęs kažką, užklotą kruvina paklode; matyt ten buvo negyvas žmogus, neštuvais išneštas iš kavines, į kurią po virtinės sprogimų ir blyksnių įsiveržė ginkluoti specialiojo policijos būrio nariai.

Per Australijos televiziją „Channel 7“ pranešta, kad žuvo mažiausiai du žmonės, dar trys buvo sunkiai sužeisti per minėtą operaciją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų