REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos prokuratūra raginama kreiptis į JAV dėl CŽV kalėjimų ataskaitos

V. Adamkus teigia, buvęs patikintas, kad CŽV kalėjimo nebuvo

 Žmogaus teisių aktyvistai trečiadienį paragino Lietuvos prokurorus kreiptis į Jungtines Valstijas su prašymu suteikti visą ataskaitą apie slaptus Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimus, kurių vienas galėjo veikti Lietuvoje.

 Žmogaus teisių aktyvistai trečiadienį paragino Lietuvos prokurorus kreiptis į Jungtines Valstijas su prašymu suteikti visą ataskaitą apie slaptus Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimus, kurių vienas galėjo veikti Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Žmogaus teisių instituto stebėjimo ekspertės Mėtos Adutavičiūtės, JAV Senato paskelbta ataskaita sustiprina įtarimus, kad slaptame centre prie Vilniaus galėjo būti tardomas Saudo Arabijos pilietis Mustafa al-Hawsawis (Mustafa Hausavis).

REKLAMA

Ekspertės teigimu, ataskaita leidžia teigti, jog saugumo pareigūnai žinojo apie atliekamus veiksmus, tačiau tuometinis prezidentas galėjo pilnos informacijos ir neturėti.

„Informacijos tikrai pakanka, kad bylą tiriantis prokuroras kreiptųsi į JAV institucijas ir prašytų suteikti visą ataskaitą“, - BNS trečiadienį sakė instituto patarėja Mėta Adutavičiūtė.

Anot jos, sugretinus Lietuvos parlamentinio tyrimo ir JAV Senato ataskaitos informaciją, darytina prielaida, jog Lietuvoje galėjo veikti „violetiniu“ amerikiečių ataskaitoje vadinamas centras.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš ataskaitos matyti, kad būtent M.al-Hawsawi galėjo būti laikomas šiame violetiniame suėmimo centre ir iš jo jis buvo perkeltas dėl didelių sveikatos problemų ir dėl to, kad čia jam nebuvo teikiama medicinos pagalba“, - sakė ji.

„Violetinis“ centras ir atsisakymas suteikti medicinos pagalbą M.al-Hawsawiui aprašomi JAV Senato ataskaitos 98, 99 ir 154 puslapiuose. Ataskaitą galima perskaityti adresu http://www.intelligence.senate.gov/study2014/sscistudy1.pdf.

Anot ataskaitos, „violetinis“ centras buvo uždarytas 2006 metais.

Dokumente užsimenama apie tiksliai neįvardijamus „milijonus dolerių“, kurie skirti „supratimui parodyti“. Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad neįvardijamas valstybės pareigūnas „turbūt turėjo nepilną supratimą“ apie centro funkcijas. M.Adutavičiūtės nuomone, galima manyti, kad šiuo metu kalbama apie valstybės vadovą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dokumente taip pat rašoma, kad „šalies pareigūnai atsisakė priimti CŽV sulaikytąjį Mustafą Ahmadą al-Hawsawį į vietos ligoninę, nepaisant ankstesnių diskusijų su šalies atstovais apie tai, kaip būtų sprendžiama sulaikytojo medicinos klausimai kritiniu atveju“.

„Iš ataskaitos akivaizdu, kad kažkokie neįvardyti pareigūnai tiksliai žinojo, kas ten vyksta, žinojo, kad suimtieji turi didelių sveikatos problemų ir dėl to jiems reikia gydymo, ir nedavė sutikimo gydymą suteikti vietos ligoninėje“, - BNS sakė ji.

Lietuvos Generalinė prokuratūra vasario mėnesį pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl spėjimų, kad Lietuvoje įkurtame slaptame amerikiečių centre 2004-2006 metais galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis. Vykdyti tyrimą prokurorus įpareigojo teismas.

REKLAMA

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Redress“ praeitą rudenį pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad 2003 metais Pakistane sulaikytas Saudo Arabijos pilietis M.al- Hawsawis, kuriam dabar gresia mirties bausmė, buvo kalinamas Lietuvoje.

M.Adutavičiūtės nuomone, šiuo metu pakanka duomenų, kad M.al-Hawsawis tyrime būtų pripažintas nukentėjusiuoju.

Nevyriausybinių organizacijų teigimu, vyras į Gvantanamo bazę pateko 2003-ųjų rugsėjį su dar mažiausiai trimis įtariamaisiais, o 2004 metų kovą buvo išgabentas į Maroką. Lietuva kaip tolesnė maršruto vieta išskirta įvertinus skrydžių duomenis, spėjamą kitų įtariamųjų judėjimą.

REKLAMA

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su CŽV siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Po parlamentinio tyrimo atskirą tyrimą pradėjo prokuratūra, tačiau jį nutraukė, pareiškusi, jog negavo duomenų, kad Vilniuje ir šalia jo esančiuose objektuose būtų įrengtos patalpos CŽV kaliniams laikyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvę valstybės ir saugumo struktūrų vadovai neigia, kad Lietuvoje galėjo būti CŽV kalėjimas.

 

Valdas Adamkus sako buvęs saugumiečių patikintas, kad CŽV kalėjimo nebuvo

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sako saugumo pareigūnų buvęs patikintas, kad Lietuvoje nebuvo įrengtas slaptas amerikiečių kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti.

Dvi kadencijas - 1998-2003 ir 2004-2009 metais - valstybei vadovavęs politikas teigia, kad po JAV Senato paskelbtos ataskaitos yra toliau įsitikinęs, jog Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) slapta netardė kalinių Lietuvoje.

REKLAMA

„Aš buvau užtikrintas aukščiausiųjų mūsų saugumo įstaigų vadovų, kad tikrai Lietuvoje tokio kalėjimo nėra, tokių kalinių niekas nėra pristatęs“, - BNS trečiadienį sakė V.Adamkus.

Prezidentas sakė, kad iš JAV buvo sulaukęs prašymo šalyje apgyvendinti pavojaus nekeliančius 7-9 kalinius iš Gvantanamo bazės, tačiau tokio sutikimo nedavė.

V.Adamkaus teigimu, jis pats yra aplankęs spėjamo CŽV kalėjimo vieta vadinamą pastatą Antaviliuose netoli Vilniaus ir įsitikinęs, kad ten buvo įrengtas treniruočių centras.

„Tuo metu pasakiau, kad mano visa surinkta informacija dar kartą patvirtina, kad Lietuvoje jokių kalinių iš ten nebuvo atvežta, ir tol, kol man nebus raštiškai dokumentaliai padėta prieš akis, kad kažkas slapta į Lietuvą įvežęs kalinius, aš tvirtai tos pozicijos laikausi šiandien, kad Lietuvoje jokių kalėjimų, jokių kalinių iš ten nebuvo“, - sakė prezidentas.

REKLAMA

JAV Senatas antradienį paskelbė ataskaitą apie CŽV vykdytus įtariamųjų terorizmu kankinimus slaptuose kalinimo centruose, tačiau duomenys apie konkrečias šalis nenurodyti.

Žmogaus teisių stebėjimo instituto ekspertė Mėta Adutavičiūtė BNS sakė, kad JAV Senato paskelbta ataskaita sustiprina įtarimus, jog slaptame centre prie Vilniaus galėjo būti tardomas Saudo Arabijos pilietis Mustafa al-Hawsawis (Mustafa Hausavis).

Ekspertės teigimu, ataskaita leidžia teigti, jog saugumo pareigūnai žinojo apie atliekamus veiksmus, tačiau tuometinis prezidentas galėjo pilnos informacijos ir neturėti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų