REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pirmadienį planuoja susitikti su Turkijos lyderiais ir derybose aptarti karą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) kaimynėje Sirijoje.

Naujoji Europos Sąjungos (ES) išorės politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) pirmadienį planuoja susitikti su Turkijos lyderiais ir derybose aptarti karą su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) kaimynėje Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sirijos krizė bus vienas iš esminių klausimų jos darbotvarkėje“, – vienas ES pareigūnas pirmadienį sakė naujienų agentūrai AFP. Be to, planuojama aptarti Turkijos siekius tapti ES nare.

REKLAMA

ES sostinėse nerimaujama, kad konfliktas Sirijoje gali prasiveržti už tos šalies ribų, o džihadistams Irake ir Sirijoje padedantys užsieniečiai kovotojai, grįžtantys į savo šalis, gali padidinti teroro išpuolių pavojų.

Turkija spaudžiama sumažinti IS užverbuotų kovotojų srautą, kertantį jos sienas, tapusias pagrindiniais vartais tarp Europos ir džihadistų kontroliuojamų teritorijų.

F. Mogherini, kuri vyksta kartu su ES plėtros komisaru Johannesu Hahnu (Johanesu Hanu) ir humanitarinės pagalbos komisaru Christu Stylianidu (Christu Stilianidu), Ankaroje susitiks su prezidentu Recepu Tayyipu Erdoğanu (Redžepu Tajipu Erdohanu), premjeru Ahmetu Davutoğlu (Achmetu Davutohlu) ir užsienio reikalų ministru Mevlütu Çavuşoğlu (Mevliutu Čavušohlu).

REKLAMA
REKLAMA

F. Mogherini, buvusi Italijos užsienio reikalų ministrė, kuri ES diplomatijos vadovo postą perėmė lapkričio 1-ąją, antradienį taip pat planuoja aplankyti pabėgėlių stovyklas prie Turkijos pietinės sienos.

„Šis bendras vizitas, surengtas naujos Europos Komisijos kadencijos pradžioje, demonstruoja Turkijos svarbą (...) kaip šalies, kandidatuojančios įstoti į ES, ir svarbios partnerės bei kaimynės, žinant jos strateginę padėtį ir dinamišką ekonomiką“, – sakoma ES pranešime.

„Jis taip pat yra aiškus ženklas, kad esame pasiruošę ir pasiryžę suintensyvinti savo angažavimąsi įvairiuose ES ir Turkijos ryšiuose, kad visokeriopai atspindėtume mūsų santykių strateginę svarbą“, – pridūrė Bendrija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turkija, didelę įtaką savo regione turinti valstybė, kurios gyventojų daugumą sudaro sunitai, padarė menką pažangą derybose su ES dėl narystės, kurios buvo oficialiai pradėtos 2005 metais.

Derybos stringa dėl kelių pagrindinių nesutarimų, įskaitant teritorinį ginčą su ES nariu Kipru, taip pat dėl Europos sunkiasvorių Prancūzijos ir Vokietijos nepritarimo Turkijos narystei.

Ankara taip užsitraukė Briuselio rūstybę dėl žmogaus teisių padėties, o kai kurios ES šalys abejoja, ar reikėtų suteikti narystę tokiai didelei musulmoniškai šaliai.

REKLAMA

F. Mogherini Ankaroje viešės praėjus vos savaitei nuo Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizito Turkijoje, per kurį Maskva paskelbė atšaukianti milijardų dolerių vertės dujotiekio „South Stream“ statybos projektą, sakydama, kad verčiau kurs naują dujų centrą su Ankara.

Turkija taip pat yra spaudžiama Briuselio prisidėti prie Bendrijos sankcijų, paskelbtų Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų