REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Deividas Jursevičius, LRT Radijo laida „60 minučių“, LRT.lt

Naujosios Ukrainos vyriausybės tikslas – jau 2016-ais metais auganti ekonomika, interviu LRT Radijui sako Ukrainos ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius. Anot jo, šiemet šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų smukti tik 7 proc., nors buvo prognozuotas 10 proc. nuosmukis.

REKLAMA
REKLAMA

„Kitų metų prognozių, man atrodo, dar oficialiai nesame paskelbę, tad dar palaukite. Biudžetas bus priimtas gruodžio 20 d., jame bus visi skaičiai. Kitais metais dar prognozuojamas kritimas, bet viskas daroma tam, kad 2016 m. grįžtume prie ekonominio augimo“, – teigia A. Abromavičius.

REKLAMA

Jo teigimu, ekonomika atsigaus tik tada, kai verslui bus sudarytos skaidrios sąlygos dirbti ir pavyks įsilieti į Europos Sąjungos (ES) rinką, nes yra pasirašyta laisvosios prekybos sutartis. Pasak A. Abromavičiaus, artimiausiu metu taip pat svarbu reformuoti visą valstybės sektorių, kuris yra neskaidrus ir neša nuostolius.

– Ministre, Jus labai sunku pagauti, Jūsų telefonas yra nuolat užimtas, interviu derinome kelias dienas. Ar tai reiškia, kad Jūs jau visa galva pasinėrėte į savo naujas pareigas?

REKLAMA
REKLAMA

– Žinoma, dirbame pilnu tempu, laiko nėra. Kaip tik ką tik daviau trumpą interviu visiems ukrainietiškiems žiniasklaidos kanalams. Pasakiau, kad ketvirtadienį vakare visi ministrai ilgai sėdėjome pas premjerą, ir jau yra paruoštas pirmas visos vyriausybės planų kitiems metams juodraštis.

– Kokie tai planai? Gal galite trumpai papasakoti apie tą juodraštį?

– Aiškūs tikslai ir kaip greitai tai bus realizuota. Antradienį tas dokumentas bus paruoštas ir priduotas į aukščiausiąją tarybą – parlamentą. Kiti metai bus, žinoma, labai sunkūs Ukrainai, bet bus priimtas daug reikalingų įstatymų ir didelio masto vykdomosios valdžios reforma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viskas bus daroma tam, kad 2016 m. šalis grįžtų prie ekonominio augimo. Jau yra keletas gerų dokumentų, tokių, kaip koalicinis susitarimas, kurį sudaro 70 puslapių. Mūsų bus daug konkretesnis, dešimt kartų trumpesnis. Kiekviena ministerija sau kelia tris–keturis tikslus, konkrečiai žino, kaip ir kada tai bus įvykdyta. Visa tai bus priduota antradienį.

Viskas daroma tam, kad investicijos grįžtų į šalį – tiek iš vidaus investuotojų, tiek iš užsienio. Jos galimos tik tuo atveju, jei bus įvykdytos kelios pačios svarbiausios sąlygos, jei bus panaikinti įvairūs administraciniai barjerai vystyti verslą. Mes sau keliame tikslą ne tai, kad Ukraina taptų verslo priežiūros prasme geresne negu dabar arba taptų viena iš visai neblogų Rytų Europoje. Keliamas tikslas, kad verslo priežiūros sistema būtų geriausia visoje Rytų Europoje.

REKLAMA

Ukraina yra pasirašiusi laisvos prekybos sutartį su Europos Sąjungą (ES). Tai labai rimtas dokumentas. Reikia pilnai išnaudoti atsivėrusias galimybes, skatinti verslą tai daryti. Reformuosime valstybinius pirkimus, skaidrinsime visą procesą, nes į tai įtraukti labai dideli kiekiai pinigų.

– Kokie būtų pagrindiniai Jūsų vadovaujamos ministerijos tikslai artimiausiu metu?

– Galiu iš karto pasakyti, kad visų pirma tai yra dereguliacija. Yra daug dokumentų ir visokių agentūrų, kurias reikia panaikinti, uždaryti, sujungti ir t. t. Tai – pirmas tikslas. Parašyta daug dokumentų. Penktadienį visą rytą susitikinėjau su žmonėmis, kurie labai gerai parašė, ką reikia daryti, ir mes tai stipriai stumsime parlamente. Buvęs parlamentas blokuodavo daug tokių siūlymų. Yra idėja ir tikiu, kad šį kartą viskas bus kitaip.

REKLAMA

Antras tikslas – valstybinių įmonių valdymo reforma. Tam naudosiu ir Lietuvos patirtį, didinant skaidrumą stebėtojų taryboje, audituojant visas įmones. Ukrainoje yra 3,3 tūkst. valstybinių įmonių, kuriose dirba 1,1 mln. darbuotojų. Įmonės generuoja didžiulius nuostolius, skolinasi vis daugiau pinigų, ir yra didžiulė našta valstybei. Visa tai reikia reformuoti. Įmonės neaudituotos. Direktoriai daro, ką nori. Didelis darbas laukia prieš akis, skaidrinant, viešinant šiuos dalykus. Matau, kad daug dirbsiu su donorais. Pradžiai užteks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip apibūdintumėte dabartinę Ukrainos situaciją?

– Dabartinė ekonominė Ukrainos situacija yra ganėtinai sunki. Visi tai žino, bet BVP kritimas, kuris buvo prognozuojamas šiems metams – 10 proc. – bus mažesnis, bus apie 7 proc. Kitų metų prognozių, man atrodo, dar oficialiai nesame paskelbę, tad dar palaukite. Biudžetas bus priimtas gruodžio 20 d., jame bus visi skaičiai. Kitais metais dar prognozuojamas kritimas, bet viskas daroma tam, kad 2016 m. grįžtume prie ekonominio augimo.

Komandoje visi dirba labai užsidegę. Stipri premjero ir prezidento parama. Reikia tuo kol kas naudotis, kol jie visi nori gerai dirbti, kurti gerus įstatymus ir visa tai stumti parlamente. Yra galimybė per kitus du mėnesius nuveikti kažką gero.

REKLAMA

– Kaip tvarkysitės su oligarchinėmis struktūromis, kurios vis dar turi didelę įtaką šalyje?

– Žinoma, jos turi didelę įtaką. Ačiū Dievui, daugelis oligarchų šios ekonominės krizės ir geopolitinio konflikto metų yra nusilpę. Jie ne tokie įtakingi, kokie buvo. Tikėsimės, kad konkurencija visose ūkio srityse tik didės, ir mes po kelerių metų nešnekėsime apie kažkokias didžiules oligarchines struktūras, kurios stipriai kišasi į politiką. Versle, konkurencingose srityse, tegul daro, bet, žinoma, norėtųsi, kad jų įtaka – ypač politiniame ir ekonominiame Ukrainos gyvenime – tik mažėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų