• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kuo estų dūminės pirtys pranašesnės už lietuvių?

Žinių radijas

Į UNESCO kultūros paveldo sąrašą įtrauktos Estijos dūminės pirties tradicijos. Dūminėje pirtyje nuo seno prausėsi ir lietuviai, tačiau estai šią tradiciją išsaugojo geriau, - sako Lietuviškos pirties bičiulių draugijos pirmininkas Egidijus Žukauskas:

REKLAMA
REKLAMA

„Pirtis nesiskiria tiek Estijoje, tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje. Dūminės pirtys yra autentiškos nuo pat senų senovės. Ar Lietuvoje yra išlikusios tradicijos eiti į dūminę pirtį, tai galiu atsakyti, kad beveik ji išnykusi, išskyrus Dzūkijos miškuose, senuosiuose kaimuose. Kitur Lietuvoje, pavieniuose kaimuose, gal ir yra, o estai turi tokį Voro regioną – dar senosios sodybos turi išsaugojusios dūmines pirtis. Tą tradiciją, kaip prausėsi jų seneliai, jie stengiasi perduoti ir savo vaikams, kad ėjimas į pirtį nenutrūktų“, - kalbėjo E. Žukauskas.

REKLAMA

E. Žukauskas pridūrė, kad Lietuviškos pirties bičiulių draugija taip pat kreipėsi į UNESCO dėl lietuvių pirties tradicijų įtraukimo į pasaulinio paveldo sąrašą. Tačiau atsakymo kol kas negavo.

Tradicinės kaimiškos dūminės pirtys yra be kamino, tad dūmai kaitinimo metu cirkuliuoja viduje ir šildo pirties orą. Kai pirtis pasiekia tinkamą temperatūrą, dūmai yra išleidžiami per langą ar duris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų