REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Loreta Mačiulienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Onkologinėmis ir kraujo ligomis sergantys pacientai nuo šiol Kauno klinikose bus gydomi naujose palatose, planuojama teikti ir naujų paslaugų. Nors medikai sako pasirengę kaulų čiulpų transplantacijoms, pasak sveikatos apsaugos ministrės, šių procedūrų Kaune dar teks palaukti.

REKLAMA
REKLAMA

Vos prieš kelis metus onkologijos ir hematologijos klinikos stacionare vienviete palata teko dalytis dviem ar trims pacientams. Pastačius priestatą, erdvės išsiplėtė kone dvigubai. Įrengtos modernios palatos, procedūriniai kabinetai, kitos specializuotos patalpos.

REKLAMA

Kauno klinikos turi modernią diagnostinę aparatūrą, taiko pažangiausius onkologinių ir hematologinių ligų gydymo būdus. Čia neatliekamos tik kaulų čiulpų transplantacijos. Dabar įrengtos ir modernios aukštų dozių terapijai, taip pat ir kaulų čiulpų transplantacijai pritaikytos palatos, tetrūksta ministerijos leidimų.

„Nėra nė vienos Europos universitetinės ligoninės, kuri turi kraujo ligų centrą, bet neturi kaulų čiulpų transplantacijos. Kauno klinikose mes jos neturime, bet esame visiškai pasirengę ją pradėti“, – sako Kauno klinikų generalinis direktorius prof. Renaldas Jurkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministrė sako, kad jau šią savaitę aptars galimybę Kauno klinikose leisti atlikti kaulų čiulpų transplantacijas, tačiau abejoja, ar artimiausiu metu tokie leidimai bus išduoti.

„Jau seniai užsimezgęs ginčas, ar Vilnius turi nusileisti ir suteikti galimybę, kad Kaune būtų atliekamos kaulų čiulpų transplantacijos, ar ne. Taigi dar truputį šioje vietoje reikia palaukti“, – sako sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė.

Per metus Lietuvoje diagnozuojama apie 17 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis. Nuo 1990-ųjų sergamumas piktybiniais navikais padidėjo beveik dvigubai, mirtingumas – trečdaliu. Vien Kauno klinikų Chemoterapijos dienos stacionare suteiktų paslaugų skaičius išaugo 6,5 karto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų