• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žudikai – globos namų auklėtiniai ir brolis

 „Akistatos“ skaičiavimu, spalį šalyje buvo įvykdyta mažiausiai 10 žmogžudysčių. Vadinasi, spalis, kaip ir vasaris (7 nužudymai), – kol kas švelniausią nužudymų statistiką šiais metais skelbiantys mėnesiai. O per kitus mėnesius, remiantis statistika, Lietuvoje nužudoma po 12–20 žmonių.

 „Akistatos“ skaičiavimu, spalį šalyje buvo įvykdyta mažiausiai 10 žmogžudysčių. Vadinasi, spalis, kaip ir vasaris (7 nužudymai), – kol kas švelniausią nužudymų statistiką šiais metais skelbiantys mėnesiai. O per kitus mėnesius, remiantis statistika, Lietuvoje nužudoma po 12–20 žmonių.

REKLAMA

Benamį nužudė vaikai

Ne visi nužudymai į policijos įvykių suvestines patenka iškart, nes kartais žmogaus mirties priežastis paaiškėja tik po teismo medicinos specialistų atliktos išsamios ekspertizės. Taip praėjusią savaitę nutiko Utenos apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK), tiriant 53 metų Visagino gyventojo mirties aplinkybes.

Asocialiai gyvenusio vienišiaus kūnas daugiabučio namo bute Taikos prospekte, Visagine, buvo aptiktas spalio 24-osios rytą. Tyrėjų grupė padarė pirminę išvadą, kad vyras galėjęs mirti ir sava mirtimi, nes išorinių smurto žymių ant jo kūno nebuvo. Tačiau po kelių dienų ekspertai pareigūnams pranešė, kad pastaruoju metu nuolatinės gyvenamosios vietos neturėjęs benamis mirė dėl patirto smurto.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai gana operatyviai nustatė 5 įtariamuosius. Visi jie, 13–16 metų nepilnamečiai, buvo sulaikyti. Paaiškėjo, kad benamis buvo užpultas ir mirtinai sumuštas siekiant apiplėšti. Užpuolikus domino nelaimėlio banko mokėjimo kortelė. Ja jiems pavyko pasinaudoti. Tačiau tai greičiausiai ir buvo pagrindinis faktas, išdavęs įtariamuosius.

REKLAMA

Tuoj pat Visagino miesto teismas nutarė suimti 4 įtariamuosius. Jiems pateikti įtarimai dėl žmogaus nužudymo, plėšimo, mokėjimo priemonės pagrobimo ir neteisėto jos panaudojimo.

Ką landyne paverstame bute iki vyro nužudymo veikė dabar įtariamaisiais paskelbti Visagino mokyklų moksleiviai, pareigūnai dar aiškinasi. Visi įtariamieji jau iki šio nusikaltimo buvo žinomi policijai, nors teistas iki šiol buvo tik vienas iš suimtųjų.

Nepilnamečiams, kaltiems dėl nužudymo, griežčiausia gresianti bausmė yra 10 metų nelaisvės. O jauniausias įtariamasis, jeigu bus pripažinta ir jo kaltė dėl nužudymo, bausmės išvis išvengs, nes pagal Lietuvos baudžiamąjį kodeksą už nužudymą atsako tik 14 metų sulaukę asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Šis nusikaltimas supurtė Visaginą – ir miesto prokurorai, ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai „Akistatai“ teigė, kad nepilnamečių, įkliuvusių dėl nužudymo, šiame mieste jau seniai nebuvę. Užtat po įvykio skubiai imtasi įvairių priemonių siekiant detaliau analizuoti galimas vaikų nusikalstamumo priežastis, ieškoti būdų, kaip to išvengti, kaip ir kuo labiau sudominti bei užimti vaikus, ypač – globos namų auklėtinius. Mat 3 iš įtariamųjų – būtent vaikų globos namų auklėtiniai, anksčiau vogę ir plėšikavę, kol su bendrininkais įvykdę labai sunkų nusikaltimą.

Brolių išgertuvės

Sakoma, nelaimė viena nevaikšto. Ši liaudies išmintis dabar pasitvirtino Utenos apskrities VPK pareigūnams. Jiems tenka tirti ir antrą pastarųjų dienų nužudymą Lietuvoje – brolžudystę Seniškio pirmajame kaime (Ignalinos r.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos pradėjus tyrimą dėl 33 metų Seniškio pirmojo kaimo gyventojo nužudymo, buvo aišku, kad tragediją čia prišaukė alkoholis. Savo namie girtavo du broliai. Vienas jų pastaruoju metu darbavosi statybose Kaune, tad namie būdavo retas svečias.

Lemtingąją dieną statybininkas buvo parvykęs pas 3 metais jaunesnį brolį G. M., kuris turi sugyventinę. Trijulė laiką leido ne be alkoholio. Atrodo, konfliktas tarp įkaušusių brolių kilo dėl vienintelės kompanijoje buvusios moters. Barnis peraugo į muštynes. Staiga jaunėlis taip stūmė vyresnįjį, kad šis krito ir galva trenkėsi į krosnį. Smūgio būta lemtingo – sunki galvos trauma nelaimėliui buvo mirtina.

REKLAMA

G. M. pripažino, kad brolį stūmė negalvodamas apie galimas pasekmes. Įtariamasis atgailavo ir išgyveno. Jis, palaikytas areštinėje, buvo išleistas namo ir teismo dienos lauks būdamas laisvėje.

Bet ar ir teismas nustatys, kad jaunas vyras nužudytas dėl neatsargumo, netyčia, galima tik spėlioti. Kiek truks ikiteisminis tyrimas, taip pat kol kas nežinoma.

Operatyvus tyrimas

Paprastai ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo, kaip rodo tokių tyrimų praktika Lietuvoje, trunka mažiausiai metus, tačiau pastaruoju metu vyriausieji šalies prokurorai labai ragina kolegas itin spartinti įvairių nusikaltimų tyrimą. Gali būti, kad Alytaus apskrities VPK pareigūnai neseniai pasiekė operatyviausio nužudymo tyrimo rekordą – žmogžudystės bylą ištyrė per itin trumpą laiką – vos per savaitę.

REKLAMA

Apie šią tragediją „Akistata“ jau rašė iškart po įvykio: net aštuonis kartus teistas ir „zonoje“ sėdėjęs alytiškis R. K. (27 metų), kilus konfliktui per išgertuves, griebėsi peilio ir mirtinai sužalojo kartu gyvenusį savo gerą draugą (27 metų), Anykščių krašto gyventoją, prieš porą mėnesių paties prisikalbintą atvykti į Alytų dirbti medkirčiu.

Dar vieną 27 metų sugėrovą R. K. peiliu tik sužalojo.

Anot Alytaus apskrities VPK Nusikaltimų tyrimo skyriaus vyresniosios tyrėjos Danguolės Marčinskienės, ištyrusios šį nužudymą, sėkmingą nusikaltimo tyrimo eigą lėmė greita policijos pareigūnų reakcija, profesionalūs jų veiksmai įvykio vietoje, glaudus bendradarbiavimas su teismo medicinos ekspertais, su tyrimą organizavusiu ir kontroliavusiu prokuroru, kitų institucijų darbuotojais. „Nusikaltimų atskleidimas yra kolektyvinis darbas, kuris be kitų kolegų supratingumo ir geranoriškumo gali trukti ilgai, – teigė D. Marčinskienė. – Suprantu, jog ne visada pakanka finansinių ir žmogiškųjų išteklių, kad tyrimai būtų atlikti greitai, bet nusikaltimai žmogaus sveikatai ir gyvybei turėtų būti prioritetiniai. Greitumas pasiekiamas pareigūno suplanuoto darbo laiko sąskaita, o ne supaprastinus proceso procedūras. Svarbu dirbti racionaliai ir efektyviai – kad nebūtų skiriami pertekliniai, nepagrįsti, ilgai trunkantys ir brangūs tyrimai, kurie tokio pobūdžio bylose paprastai skiriami, net jei įvykio aplinkybės bei nusikaltimo motyvai aiškūs ir įtariamojo psichikos būklė nekelia įtarimų.“

Tokį ikiteisminį tyrimą, koks buvo atliktas vadinamojoje jaunų medkirčių byloje Alytuje, anot teisėsaugininkų, galima laikyti gerosios praktikos pavyzdžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų