REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Verslininkai investuos į darbuotojų lojalumą

 Verslininkai investuos į darbuotojų lojalumą

REKLAMA

Daugiau negu du trečdaliai Lietuvos mažųjų ir vidutinių įmonių kitais metais tikisi apyvartos augimo. Tačiau palyginti su 2014 metais, šie lūkesčiai sumažėjo: pernai apyvartos augimo šiais metais tikėjosi 88 proc. įmonių, o šiuo metu augimo kitais metais tikisi 69 proc. Tačiau kitais metais mažosios ir vidutinės įmonės ketina daugiau investuoti į darbuotojų motyvacijos bei lojalumo didinimą, ieškoti naujų rinkų ir didinti investicijas kurdamos inovatyvius produktus bei paslaugas. Nemažai įmonių ketina didinti darbuotojų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Augimo galimybes vertina atsargiau

„Septynios iš dešimties mažųjų ir vidutinių įmonių mano, kad kitais metais jų apyvarta augs. Nors įmonių, manančių, kad apyvarta augs, sumažėjo, tačiau tai rodo, kad įmonės nėra naivios ar pernelyg optimistiškos“, – sakė SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika, pristatydamas banko tyrimo apie padėtį mūsų šalies smulkiojo ir vidutinio verslo sektoriuje rezultatus.

REKLAMA

Jo teigimu, atsargiau į ateitį žvelgia tos įmonės, kurias labiau paveikė sankcijos, susijusios su Rusijos bei Ukrainos konfliktu. Jis pabrėžė, kad informacinių technologijų sektorius pritraukė daug investicijų ir aktyviai auga. O statybų sektoriaus lūkesčius kelia Vilnius.

„Vilniuje aktyviau vyksta gyvenamųjų būstų statybos, statomi keli nauji biurai, kurie duoda darbo statybų įmonėms, todėl į ateitį jos žiūri optimistiškiau. Taip pat po truputį įgaunantys pagreitį renovacijos dabai didina šių įmonių lūkesčius“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

V. Doveika į klausimą, ar įmonės plėsis esamose rinkose, ar ieškos naujų, atsakė, kad naujų rinkų ieškos 17 proc. bendrovių. „Naujose rinkose aktyviausiai plėsis pramonės įmonės, kurios galbūt prekiavo su Rusija ir Ukraina, o transporto sektoriaus atstovai, dirbę su Rytais, persiorientuoja į Vakarų šalis. Tai sveikintina, tačiau į klausimą, koks yra planas B, visi atsakė, kad važiuos į Vakarus, ir faktas, kad visi vilkikai susitiks tose šalyse, o tai reiškia didesnę konkurenciją“, – sakė V. Doveika.

Investicijų lyderis – IT sektorius

SEB banko tyrimo duomenimis, investuoti kitais metais ketina mažiau įmonių, be to, dalis investicijų susijusios su euro įvedimu, todėl realios investicijos yra dar mažesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau kai kuriuose sektoriuose, pavyzdžiui, pramonėje, yra aktualu investuoti, nes kai kurie įrenginiai neatnaujinti nuo sunkmečio laikų. Taip pat žemės ūkis planuoja investicijas, visų pirma į žemės ūkio techniką. Ir 41 proc. informacinių technologijų įmonių žada investicijas“, – tvirtino V. Doveika. Jis pridūrė, kad nemažai įmonių ketina plėtoti inovacijas, labiau rūpinasi specialistų kvalifikacija. Pasak jo, diegti inovacijas skatina noras būti patrauklesniems rinkoje ir skatinimo programos. „Mūsų įmonės išmoko naudotis ES parama“, – pabrėžė pašnekovas.

REKLAMA

Didins darbuotojų motyvaciją

37 proc. apklaustų įmonių atsakė, kad naudoja darbuotojų motyvacijos priemones. Aktyviausiai tai daro IT sektorius, kur svarbu išlaikyti kvalifikuotus specialistus, taip pat mažmeninės ir didmeninės prekybos įmonės. Kitais metais šias priemones aktyviau ketina naudoti statybų sektorius, nes čia trūksta ir vidutinės kvalifikacijos specialistų. „Susirūpinta darbuotojų lojalumu, nes jis dirba efektyviau ir sugeneruoja didesnes pajamas“, – sakė V. Doveika ir pridūrė, kad anksčiau tuo labiau rūpinosi didžiosios įmonės.

REKLAMA

„Kas trečia įmonė galvoja apie darbuotojų skaičiaus didinimą, tačiau plėtros planai nesiskiria nuo šių metų. Kas antra įmonė rinkai pasiūlys naujovių, ir trečdalis įmonių rūpinsis darbuotojų motyvacija“, – teigė pašnekovas.

 

Lūkesčius menkina euro zonos stagnacija

„Lietuvos įmonės, palyginti su kitų ES šalių, pernai augo sparčiau. Tačiau tai pasiekta sąnaudų mažinimo pastangomis, tai yra praradome 12 proc. darbo vietų. Lietuvoje yra gana didelė eksportuojančių įmonių dalis. Pagal tai Lietuva yra antroje vietoje po Liuksemburgo. Mes turime ką eksportuoti. Tai – geri ženklai mažųjų ir vidutnių įmonių sektoriuje“, – teigė V. Doveika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau padėtis euro zonos šalyse privertė smulkiąsias ir vidutines įmones koreguoti savo planus bei lūkesčius. „Euro zonos šalių, taip pat ir pagrindinių mūsų eksporto partnerių, situacija nėra tokia, kokios mes tikėjomės“, – sakė jis.

Darbo vietų daugės

„Truputį atsargesni yra ir gyventojai – jie neleidžia tiek pinigų, kiek planavo, gal ir euro laukimas įneša neaiškumo. Tai sumažina gyventojų lūkesčius, ir pastaruosius tris mėnesius jų lūkesčiai yra sumenkę“, – kalbėjo V. Doveika. Tačiau, pasak jo, geros žinios laukia darbo rinkos – beveik kas trečia įmonė ketina didinti darbuotojų skaičių.

„Aktyviausiai kvalifikuotų darbuotojų ieško informacinių technologijų sektorius, suaktyvėko statybų sektorius. Tačiau transporto sektorius ir pramonės įmonės, kurios galbūt veš mažiau krovinių, kalba, kad reikės mažiau darbuotojų. Tačiau drastiški atleidimai 2015 metais neplanuojami“, – pabrėžė jis, pristatydamas trečius metus atliekamo mažųjų ir vidutinių įmonių apklausos „Verslo barometras“ rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų