REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Penktadienį Vilniuje startavo tarptautinis rankinio turnyras Lietuvos šios sporto šakos patriarchui Janiui Grinbergui atminti.

REKLAMA
REKLAMA

Jis nuo 1954m. kai buvo plačiai pradėtas kultivuoti rankinis, buvo viena ryškiausių asmenybių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Rankinio plėtros organizatorius, treneris, teisėjas, užėmęs pačias atsakingiausias šios sporto šakos pareigas Lietuvoje ir toli už jos ribų.

REKLAMA

Daugiau kaip ketvirtį amžiaus jis buvo tarptautinės rankinio federacijos (IHF) Teisėjų ir taisyklių komisijos nariu, kur ant jo pečių buvo sukrautas teisėjų skyrimo varžyboms, o taip pat teisėjų kvalifikacijos kėlimo, kursų pravedimo pareigos.

Daugiau kaip 30 metų J.Ginbergas nuolatos buvo vienu pagrindinių IHF atstovų pasaulio čempionatuose ir Olimpinėse žaidynėse, kur vėl gi jam teko didžiulis krūvis, kad sklandžiai būtų pravestos pačio aukščiausiojo rango varžybos.

REKLAMA
REKLAMA

Nekalbama apie Lietuvą, kur Janis buvo pagrindinė valstybinė ašis apie kurią sukosi visi rankinio reikalai. Taip pat buvo svarbus sraigtas sovietinio rankinio mechanizme, kur vienu metu vadovavo moterų bei vyrų rinktinėms.

Tai tik keli jo biografijos štrichai, nes apie jo nuopelnus rankiniui bei užimtas pareigas buvo plačiau rašyta anksčiau. Tik priminsiu, kad Janis Grinbergas išėjo anapilin 2013m. eidamas 88-uosius metus.

Šiemet Lietuvos rankinio federacijos ir šalies rankinio teisėjų asociacijos iniciatyva Janio Grinbergo 89-ojo gimtadienio išvakarėse (gimė 1925m. spalio29d.) surengė penkių šalių jaunimo merginų ir vaikinų rinktinių atminimo turnyrą, kuriame dalyvauja Suomijos, Lenkijos, Latvijos, Baltarusijos ir Lietuvos ekipos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją turnyro dieną SM „Tauras“ sporto salėje rungėsi 1998m. gimę rankininkai. Pirmiausia į aikštelę buvo pakviestos Lietuvos I-oji ir II-oji rinktinės. Nesunkią pergalę rezultatu 42:18(23:10) iškovojo pirmoji ekipa.

Baltarusijos ir Suomijos rungtynės baigėsi mūsų kaimyninės šalies rankininkių pergale 24:21(11:10).

Suomijos ir Lenkijos vaikinų dvikovoje užfiksuota užtrikrinta lenkų pergalė santykiu 34:22(19:7).

Lietuvos edukologijos universiteto sporto salėje įvyko dvejos rungtynės, kur žaidė vyresniosios 1996m. gimusios merginos. Lenkijos rinktinė po nelengvos kovos palaužė Baltarusijos sportininkių pasipriešinimą santykiu 29:25(17:14).

Lietuvos rinktinė nugalėjo Suomijos atstoves rezultatu 33:29(14:14).

Šeštadienį turnyras tęsis, kur bus sužaisti net aštuoneri susitikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų