REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Tvarkos ir teisingumo“ partijai koją pakišo viešieji pirkimai

Bus sprendžiama dėl D. A. Barakausko (papildyta 14 val. 41 min.)

(papildyta 16 val. 16 min.)

(papildyta 16 val. 16 min.)

REKLAMA

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) šeimininkauja partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje. Vykdoma krata ir poėmiai. STT ir Generalinės prokuratūros atliekamas ikiteisminis tyrimas, kaip pranešė generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis, yra susijęs su Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vykdytais viešaisiais pirkimais.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras tvirtino, kad artimiausiu metu jiems bus pateikti įtarimai ir sprendžiama dėl kardomosios priemonės skyrimo.

REKLAMA

Pasak D. Raulušaičio, tyrimas atliekamas „dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų“.

STT vadovas Saulius Urbanavičius tvirtino, kad prekyba poveikiu vyko stambiu mastu.

„Įtariama iš tiesų stambaus masto prekyba poveikiu, tai daugiau nei 250 MGL (per 32,5 tūkst. litų)“, – sakė S. Urbanavičius.

Pareigūnai neatskleidžia, ar tyrime yra duomenų apie kokią nors galbūt neteisėtą ministro D. A. Barakausko veiklą.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15 val. 40 min.) R. Paksas: jei nusižengė mūsiškiai – bausime, jei tai politinė akcija – priešinsimės

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas europarlamentaras Rolandas Paksas sako, kad dar anksti spręsti dėl tolesnių žingsnių po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kratos partijos būstinėje, – per mažai informacijos.

„Kai išsiaiškinsime situaciją, tada galime daryti vieną, antrą, trečią veiksmą. Reikia išsiaiškinti, ar čia eilinė STT akcija, ar čia mūsų kurių nors pareigūnų padaryta klaida, ar čia prieš rinkimus kažkas. Jeigu tai kaip nors susiję su tais pareigūnais (A. Juocevičiumi ir E. Raistenskiu – BNS), tai vienas jų nedirba jau pusmetį, kitas – metus. Kodėl dabar? Man daug klausimų kyla, bet kad į juos atsakyčiau, turiu per mažai informacijos“, – antradienį BNS telefonu iš Strasbūro sakė partijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu mūsiškiai yra nusižengę, bausime, ir gana griežtai, jei tai kokia nors politinė akcija, priešinsimės, ir stipriai“, – situaciją komentavo R. Paksas.

Jis teigė, kad dėl STT veiksmų trumpina darbo savaitę Strasbūre ir ieško galimybių trečiadienį grįžti į Lietuvą.

(papildyta 14 val. 41 min.) Nusikaltimo darymu įtariami asmenys sulaikyti

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis antradienį per spaudos konferenciją patvirtino, kad atliekant ikiteisminį tyrimą sulaikyti penki asmenys, tarp jų yra ir A. Juocevičius bei E. Raistenskis.

REKLAMA

(papildyta 13 val. 45 min.) Kyla klausimas dėl „tvarkiečio“ D. A. Barakausko einamų pareigų

Premjeras Algirdas Butkevičius teigia, kad kol kas negali pasakyti, ar „tvarkietis“ Dailis Alfonsas Barakauskas gali būti vidaus reikalų ministru. Anot ministro pirmininko, dėl to bus sprendžiama.

„Žinot, aš turėčiau turėti daugiau informacijos ir tada galėčiau pasakyti apie savo sprendimą, bet tikrai toks klausimas bus svarstomas“, – antradienį Vyriausybėje žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą, kuriame figūruoja ir du dabar jau buvę D. A. Barakausko politinio pasitikėjimo pareigūnai.

REKLAMA

Ministras pirmininkas teigė, kad kol kas plačiau komentuoti STT atliekamo tyrimo negali.

„Aš nenoriu atskleisti detalių, bet STT savotiškai pradėjo labai stipriai vykdyti tą, kas buvo numatyta programoje, kurią yra patvirtinusi Vyriausybė, – „Kova su korupcija“. Ir ne vieną sykį tam buvo pasitarimas organizuojamas. Kalbėti man dabar konkrečiai apie šitą atvejį, kol vyksta tyrimas, tikrai būtų visiškai neišmintinga. Aš manau, palaukime, kol pasibaigs tyrimas, ir tada bus galima padaryti išsamesnius viešus komentarus“, – teigė A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 12 val. 40 min.) Prie būstinės būriuojasi žurnalistai

„Balsas.lt“ korespondentas iš įvykio vietos praneša, kad partijos būstinės durys užrakintos. Lauke būriuojasi žurnalistai, kuriems informacijos kol kas niekas neteikia.

Apie 12.50 val. į partijos būstinę Vilniuje, Totorių gatvėje, atvyko partijos atstovai Seimo narys Kęstas Komskis ir teisininkė Aušra Ručienė, jie buvo įleisti stebėti kratos.

Jie situacijos nekomentavo ir tvirtino neklausę STT pareigūnų, dėl ko atliekama krata, – jie esą tiesiog nori stebėti kratą.

REKLAMA

„Mes paprašėme, kad pagal įstatymą leistų dalyvauti procese. Pareigūnai tiesiog dirba savo darbą“, – sakė A. Ručienė.

 

Kratos partijos narių namuose

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai antradienį atliko keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje.

Du iš minimų asmenų, A. J. ir E. R., yra ėję politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų pareigas Vidaus reikalų ministerijoje (VRM), kuriai vadovauja „Tvarkos ir teisingumo“ atstovas Dailis Alfonsas Barakauskas.

REKLAMA

Ministro politinio pasitikėjimo komandoje yra dirbęs viceministras Algimantas Juocevičius ir patarėjas Ervinas Raistenskis. A. Juocevičius atleistas, nes buvo atsidūręs vadinamajame juodajame STT sąraše, o E. Raistenskis šiuo metu dirba Turto valdymo ir ūkio departamento prie VRM direktoriaus pavaduotoju.

Kaip pranešė STT, kratos atliktos ir trijų verslo bendrovių vadovų darbovietėse, namuose.

Pasak pranešimo, kratų prireikė tęsiant ilgalaikį tyrimą, kuriuo siekiama išsiaiškinti aplinkybes ir surinkti faktinius įrodymus dėl galbūt organizuotos grupės vykdytos prekybos poveikiu stambiu mastu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

STT išplatintame pareiškime teigiama, kad STT pareigūnai šiandien atliko keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje.

STT Vilniaus valdybos atliekamą ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jį kontroliuoja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Atsižvelgiant į tyrimo stadiją ir numatomus atlikti kitus reikšmingus tyrimui procesinius veiksmus šiuo metu detalesnė informacija neteiktina, – taip rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

VRM antradienį pranešė, kad kol vyksta STT ir Generalinės prokuratūros tyrimas, kuriame minimi buvę šios ministerijos tarnautojai, komentarų neteiks.

Partijos vadovas R. Paksas – nežinioje

Antradienį prieš pietus partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje bendrojo telefono niekas nekėlė, nebuvo įmanoma prisiskambinti ir partijos atsakingajam sekretoriui Almantui Petkui.

Strasbūre šiuo metu esantis partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas BNS sakė neturintis informacijos apie tai, kas vyksta partijos būstinėje Vilniuje.

REKLAMA

„Pažiūrėsime, ar čia eilinė akcija, ar čia klaidų padaryta. Reikia dar luktelėti“, – teigė R. Paksas.

Partijos nariai įtariami prekyba poveikiu stambiu mastu

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė teigė, jog „Tvarkos ir teisingumo“ atžvilgiu tyrimas atliekamas jau seniai. Įtariami labai rimti korupciniai nusikaltimai.

„Mano žiniomis, tai yra ilgalaikis ikiteisminis tyrimas dėl korupcinių veikų. Dėl organizuotos grupės galimai vykdytos prekybos poveikiu stambiu mastu“, – teigė E. Martinonienė.

Kiek STT domina „Tvarkos ir teisingumo“ buhalterija, pašnekovė teigė nežinanti.

Politikai atsargūs

Kad „Tvarkos ir teisingumo“ būstinėje vyksta krata, konservatorės Rasos Juknevičienės nenustebino.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia turėti daugiau informacijos, kad galėčiau vertinti. Šita partija panaši į Darbo partiją savo elgesiu. Manęs nenustebino šitas pranešimas“, – kalbėjo R. Juknevičienė.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis taip pat tvirtino nežinantis, kokiu tikslu partijos būstinę aplankė STT.

„Žinau, kad kažkas vyksta, kad apsilankė STT pareigūnai būstinėje, kokiu pagrindu, tikrai negaliu pasakyti. Galbūt artėja rinkimai, o partijos reitingai per daug aukšti, reikia kaip nors sumažinti. Neatmesčiau ir tokios versijos“, – žurnalistams Seime sakė P. Gražulis.

Jis taip pat teigė nežinantis, ar partijoje galėjo egzistuoti juodoji buhalterija.

„Buhalterinių dalykų netvarkau, netvarkiau ir, matyt, tikrai netvarkysiu. Mūsų partija – viena iš pavyzdingiausių tvarkant finansus, niekada nebuvo rasta jokių pažeidimų“, – kalbėjo P. Gražulis.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys teigė, kad komentuoti situacijos negali, nes turi per mažai informacijos, kokiu pagrindu vyksta tyrimas.

„Tikiuosi, kad problemų ten nėra ir nebus, bet kadangi tai susiję su politine partija, teisėsauga turėtų labai rimtai argumentuoti, kodėl tai buvo daroma, nes tai pakankamai jautru, juo labiau kad artėja savivaldos rinkimai“, – sakė V. Gapšys.

Jis pridūrė, kad situacija turės būti labai atidžiai stebima.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų